Full fart efter den första chocken: Coronapandemin vände proffsidrottaren Miko Kailialas vardag upp och ner

Den professionella innebandyspelaren Miko Kailiala, som även är Sparbankens avtalsidrottare, berättar om hur coronapandemin har påverkat hans proffsliv.

Många idrottsevenemang har ställts in på grund av coronapandemin som sveper över världen. OS i Tokyo har exempelvis flyttats fram till 2021. Än så länge är det dock tänkt att världsmästerskapen i innebandy ska ordnas i Finland i december som planerat.

Coronan har även påverkat den professionella innebandyspelaren och Sparbankens avtalsidrottare Miko Kailiala, som förbereder sig inför tävlingarna. Kailiala, som representerar Turun Palloseura i innebandyligan, har hamnat i en ny situation då innebandyförbundet beslöt att avbryta all serie- och tävlingsverksamhet i mars. Säsongen började bra, så avbrottet kändes förargligt, men Kailiala betonar att han förstår situationens allvar. Nu är blicken riktad sju månader framåt.

– När jag väl andats ut lite efter den första chocken började jag träna inför VM i december och nästa säsong. För vår gren är tidpunkten inte lika katastrofal som för exempelvis fotbollen, där serien borde ha börjat nu, berättar Miko Kailiala. 

Pandemin har påverkat träningen

 När gymmen och idrottsplatserna är stängda och det är förbjudet att träna i grupp, kräver träningen lite uppfinningsrikedom.

– I normala fall skulle säsongen fortfarande vara i full gång i det här skedet, och man skulle inte behöva fundera så mycket på träningen. Innebandyfolket får nu en ovanligt tidig och lång period av försäsongsträning, där den egna aktiviteten blir central och agnarna skiljs från vetet, funderar Kailiala. 

Kailiala berättar att han har lyckats träna aktivt och mångsidigt tillsammans med sin nya fysiktränare Maria Valtanen. 

Kailiala är orolig för sina närmaste och för företagen 

När vi frågar Kailiala om hans tankar gällande coronaepidemin, berättar han att han är orolig för sina närstående samt för små och medelstora företag. 

– Personligen har jag det bra. Jag är frisk, har arbete och är van vid att tillbringa tid hemma. Min personliga ekonomi är också stabil trots coronans effekter. Min rådgivare Samu Kujala på Sparbanken ska ha ett stort tack för detta, säger han. 

Kailiala är mest oroad över närstående och släktingar som hör till riskgrupper. Han är också orolig över småföretagarna, som i många fall har hamnat i problem på grund av coronapandemin. 

– Jag har själv försökt stödja företagare som jag känner eller som är viktiga för mig genom att köpa deras produkter och tjänster oftare än förr. Jag hoppas att andra också tänker på samma sätt och försöker hjälpa företagarna enligt sin förmåga, säger Kailiala. 

Energin räcker till sådant som förr ofta blev ogjort

När säsongen tagit slut och träningsrytmen förändrats har Kailiala märkt att han orkat satsa på sådant som han tidigare inte hade energi för. 

– Jag har studerat, läst böcker och återupptäckt en gammal hobby, fiske. Det är alltså fritiden som har förändrats mest, funderar han. 

Pandemin har inte haft några större effekter på Kailialas konsumtionsbeteende. 

– Jag har försökt hämta varm mat från någon restaurang i området varje dag, och på så sätt understött även deras verksamhet. Att hamstra tycker jag är dumt, så det har jag inte alls gjort. Jag går till affären när jag behöver något, köper samma saker som vanligt och går till affären igen när det behövs på nytt. 

Nya rekord i januari

Kailialas år har kommit igång bra när det gäller träningen. I landslagets tester i januari slog han sina egna personliga rekord i alla grenar. 

– Det har känts bra att fortsätta därifrån. De nya övningarna och rörelserna har gett mig ny energi, och jag har också redan sett resultat. 

Det är ungefär sju månader till VM i december. 

Sparbanken är innebandyspelaren Miko Kailialas huvudsponsor. Vi följer Mikos väg mot VM och ger honom även ekonomisk handledning. Vi är också samarbetspartner för VM i innebandy 2020.

 

Läs också de övriga artiklarna i artikelserien:  

Föräldrarna förstod hobbyns betydelse – hårt arbete gav ett yrke
 
Vattnet skvalpade nedanför när innebandystjärnan Miko Kailiala bestämde sig för att hoppa – mod och vilja går hand i hand

 
Skriven
Typ

Nyhet

Utgivare

Sparbanksforbundet anl

Intressant just nu