Hur ser marknaden ut nu? - Den senaste marknadskommentaren från Sb-Fondbolaget

Coronaviruset sprider oro runt om i världen men du som fortlöpande sparare behöver inte oroa dig. I fondbolagets senaste marknadskommentar tar vi bland annat upp coronaviruset och de senaste svängningarna i oljepriset. Vi har listat några frågor och svar gällande situationen på marknaden.

Förra veckan började rätt svagt då de centrala marknadernas börser sjönk på grund av svaga resultat och ekonomisk data. USAs retorik gentemot Kina ökade på osäkerheten på marknaden och Tysklands författningsdomstol fastslog att Europeiska Centralbankens (ECB) stödköp delvis strider mot den tyska konstitutionen eftersom varken landets regering eller parlament godkänt dem och krävde ytterligare försäkringar från Europeiska centralbanken att stödköpen var proportionerliga. Domstolens beslut påverkar inte nuvarande stödköpsprogram men kan kasta en skugga över framtida agerande.

Oljemarknaden har även återhämtat sig från den värsta då priset på råolja steg när flera oljebolag meddelande om att de begränsar sin kapacitet.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att de dåliga nyheterna som de ekonomiska data förde med sig redan funnits i förväntningarna och marknaden blickar framåt. Restriktionerna i samhällen, som upprättats för att förhindra coronavirusets framfart, luckras upp och ekonomin börjar gradvis återhämta sig. Börsen gick upp förra veckan även om nyheterna varit rätt så negativa.

 

Några tips för hur du skall tänka som placerare

Vad skall göra då det är skakigt på börserna?

Vilken var din ursprungliga placeringsplan när du började spara? Stämmer den fortfarande överrens skall du fortsätta spara enligt den.

Tänk långsiktigt. Under en lång spartid kommer vi att uppleva många upp- och nerförsbackar. Fortlöpande sparande utjämnar inköpen och du har större chans till positiv avkastning.

Behöver du pengarna inom snar framtid? Om du behöver pengarna inom snar framtid rekommenderar vi att ta kontakt med våra experter och diskutera hur det lönar sig att lösa in dina placeringar.

Hur kan jag dra nytta av börsraset?

Fortlöpande sparande lönar sig alltid. Då köper du också fondandelar då de är billiga. Det är svårt att pricka rätt i marknaden då ingen vet när börsen vänder uppåt igen.

Vilken är din risknivå?

Vi är alla olika och det gäller också för oss som sparare och placerare. Ju större avkastning du är ute efter desto större är också risken och desto mera kan placeringens värde variera. Viktigt är att du vet hur du själv fungerar som sparare och placerare och att du placerar med en risknivå du kan sova bra om nätterna med.

Jag vill placera men hur skall jag tänka nu?

Att sprida på riskerna över tid är en utmärkt strategi då du placerar större engångssummor. Första raten lönar sig att placera direkt och därefter sprider man på placeringarna över en lämplig tidsperiod. Våra experter hjälper gärna dig att hitta en lämplig strategi för dig.

Skriven
Typ

Nyhet

Intressant just nu