Checklista för att tryggt uträtta bankärenden

Numera finns det många olika slags bedrägerier på nätet. Din säkerhet är viktig för oss och med hjälp av många olika säkerhetsmekanismer kan du tryggt uträtta dina ärenden. Din egen noggrannhet spelar ändå en viktig roll i bekämpningen av bedrägerier. Använd dig av våra experters tips för att tryggt uträtta ärenden på nätet.
1. Ge inte dina bankkoder till någon.
Bankkoderna är endast avsedda för personligt bruk och ska inte ens ges till en familjemedlem. Förvara dina bankkoder och ditt nyckelkodskort på en säker plats, där ingen annan kan se dem.
Banken eller myndigheter frågar aldrig efter personliga eller ett företags bankkoder, lösenord eller uppgifter om ett betalkort per telefon, sms eller e-post. Ingen tillförlitlig part skickar länkar till inloggningssidor där man identifierar sig med bankkoder. Om du får sådana kontakter är det alltid frågan om ett bedrägeri. Klicka inte på länkarna eller svara på meddelandet, utan radera det. När du upptäcker ett bedrägeri är det bra att meddela den part i vars namn meddelandet skickades.
2. Kontrollera officiella webbadresser, logga inte in via en sökmotors länkar.
Gå på ett säkert sätt till en webbplats som använder bankidentifiering genom att skriva hela tjänstens adress i webbläsarens adressfält, till exempel www.sparbanken.fi eller www.skatt.fi. Du kan även använda ett bokmärke som du själv har sparat. Du kommer tryggt till Sparbankens nätbank genom att klicka på den turkosa knappen "Nätbank" uppe till höger på vår startsida. Adressen till vår verkliga startsida ser ut så här:
Gå inte via sökmotorer (som Google eller Bing) till sådana tjänsters webbplatser som använder bankidentifiering, eftersom det kan finnas bluffsidor bland de reklamlänkar som de erbjuder. De kan på ett mycket trovärdigt sätt efterlikna en äkta webbplats, även om webbadressen i verkligheten är annorlunda. Nedan följer ett exempel på en bluffsida som imiterar Kanta-webbplatsen och som kan identifieras som förfalskad på grund av den felaktiga adressen:
Om du är osäker på webbadressen till en tjänst inom den offentliga sektorn (till exempel Skatteförvaltningen eller FPA) eller andra kontaktuppgifter kan du kontrollera om kontaktuppgifterna finns i tjänsten Suomi.fi, där det finns en lista över nästan 1 500 organisationers kontaktuppgifter (Extern länk).
3. Använd bankens mobilappar.
Apparna Sparbanken Mobil och Sparbanken Identifiering är det säkraste sättet att sköta dagliga bankärenden. Genom att använda apparna minskar du risken att hamna på en bluffwebbplats i webbläsaren och du behöver inte separat bedöma om webbplatsen är äkta. Ladda ner apparna till din smarttelefon bara från den officiella appbutiken – Google Play för Android-enheter eller App Store för Apple-enheter.
4. Var noggrann vid identifiering.
Bekräfta inloggningen till nätbanken eller en annan tjänst som kräver bankidentifiering på ett säkert sätt med appen Sparbanken Identifiering. Skriv in ditt användarnamn i textrutan och klicka på den turkosa knappen ”Kirjaudu / Logga in". Du kan sedan bekräfta inloggningen i telefonens identifieringsapp.
Bekräfta aldrig inloggningsförfrågningar eller betalningar med appen Identifiering om du inte känner igen dem. Om du får en begäran och för närvarande inte själv loggar in eller utför betalningen i fråga, spärra genast dina bankkoder genom att ringa vår kundtjänst eller spärrtjänsten (tfn +358 20 333, öppen 24/7).
Om du inte ännu har identifieringsappen kan du också använda ett nyckelkodskort. Observera dock att bluffwebbplatser också kan fiska efter nyckelkoder. Var alltid försiktig när du anger koder på nätet. Ange koder endast för tjänster som du vet är tillförlitliga.
EU:s PSD2-direktiv tillåter också användning av bankkoder för betaltjänster, till exempel Klarna. En sådan tjänst kan be om koderna till en nätbank för att initiera en betalningstransaktion. I detta fall bör webbplatsen leda dig till bankens identifieringssida. Ange aldrig bankkodernas nyckelkoder på en extern tjänsts webbplats.
5. Ställ in säkerhetsgränser för ditt brukskonto och dina betalkort enligt dina dagliga behov.
Du kan ställa in geografiska begränsningar eller betalnings- och dygnsspecifika gränser för ditt konto och dina kort. Säkerhetsgränserna försvårar och fördröjer den kriminellas verksamhet om hen har lyckats få tillgång till dina bankkoder eller betalkortsuppgifter. Bekanta dig med de olika säkerhetsgränserna och uppdatera dem så att de passar dig enligt dina dagliga regelbundna behov. Det är enkelt att anpassa begränsningarna enligt tillfälliga behov när du gör ett större inköp eller reser utomlands.
6. Se upp för nätfiske och bedrägerier.
Bankkoder nätfiskas på många olika sätt. Offret kan lockas att klicka på en länk till en bluffwebbplats som försöker nätfiska bankkoder och betalkortsuppgifter. Alternativt kan bedragaren manipulera sitt offer till att själv göra en penningöverföring till bedragaren – till exempel genom att åberopa en brådskande hotbild, ett unikt erbjudande eller välvilja. Gemensamt för olika slags bedrägerier är ofta att man försöker åstadkomma brådska, eftersom bedragaren vill att offret ska agera snabbt innan hen hinner stanna upp och bedöma situationen kritiskt.
Om du är ens lite osäker på meddelandet eller samtalet som du har fått ska du inte klicka på länken eller dela med dig av de begärda uppgifterna, utan kontakta vår kundtjänst. Att bara ta emot en misstänkt kontakt utsätter dig inte för bedrägeri, men dina egna handlingar kan göra det. Läs mer om bedrägerier och hur du kan skydda dig mot dem.
7. Håll dina kunduppgifter uppdaterade.
I kampen mot olika slags bedrägeri och missbruk är det viktigt att banken upptäcker om det sker avvikande betalningar från kundens konto, till exempel till utländska konton. I vissa fall kan banken fördröja betalningsförmedlingen och kontrollera om betalningarna har gjorts med avsikt och säkert, eller om det är frågan om ett bedrägeri. Vi ber att du regelbundet uppdaterar dina kunduppgifter. Om din situation förändras, kom ihåg att uppdatera dina uppgifter även mellan de regelbundna uppdateringsbegärandena.
8. Ta hand om dina enheters informationssäkerhet.
Datorer och smarta enheter kräver lika mycket underhåll och omsorg som transportmedel och hemteknik. Uppdatera din programvara regelbundet och se till att ditt antivirusprogram är aktiverat. Använd kända och uppdaterade webbläsare som Microsoft Edge eller Safari, vars tillverkare har satsat på informationssäkerhet och skydd mot bluffwebbplatser.
Håll telefonens operativsystem uppdaterat. Uppdatera apparna till de senaste versionerna när det finns nya uppdateringar eller tillåt helst automatiska uppdateringar i enhetens inställningar. På så sätt har du alltid tillgång till de senaste säkerhetsfunktionerna.
9. Mobilcertifikatet är ett bra alternativ för identifiering utanför banktjänsterna.
Förutom i banktjänster kan man identifiera sig med hjälp av bankkoder även i tjänster från tredje part (till exempel FPA, MinSkatt, MittKanta, försäkringsbolag och teleoperatörer). När bankkoderna används omsorgsfullt är de säkra även vid identifiering i dessa tredje parters tjänster.
Om du ändå själv är orolig för användningen av bankkoder i flera olika tjänster, är även mobilcertifikat ett relevant alternativ för identifiering vid sidan av bankkoderna. Mobilcertifikatet är ett tillförlitligt sätt för elektronisk identifiering som upprätthålls av finländska operatörer (DNA, Elisa och Telia). Användningen av tjänsten baserar sig på ditt telefonnummer och du får ett mobilcertifikat av din egen telefonoperatör.
Om du vill kan du identifiera dig med bankkoder endast i banktjänster och använda mobilcertifikatet när du identifierar dig i andra tjänster. Detta eliminerar inte helt risken för bedrägerier, men kan minska risken för att du förlorar dina bankkoder till brottslingar om du råkar hamna på en bluffwebbplats.
Om bankkoderna och mobilcertifikatet används omsorgsfullt är de både säkra och tillförlitliga identifieringsmetoder. Oavsett om du använder endera eller båda är det viktigast att du lär dig principerna för den identifieringsmetod du använder och kan använda den på ett säkert sätt.
10. Om du misstänker att dina bankkoder, kortuppgifter eller den smarta enhet du använder för att betala har hamnat i fel händer, gör så här:
- Kontakta omedelbart vår kundtjänst på tfn +358 100 5252 (mån–fre 8–20, lör 10–14, lna/msa) eller utanför bankens öppettider spärrtjänsten 020 333 (24/7).
- Anmäl också brottet till polisen.
- Spara eventuella fiskemeddelanden och skickade meddelanden för en senare utredning.
- Om en smart enhet till vilken betaltjänster har anslutits försvinner är det också bra att kontakta spärrtjänsten. Du kan spärra enbart betalningar med din smarta enhet i spärrtjänsten och fortsätta betala som vanligt med ditt betalkort.
Ju fortare du agerar, desto större chans har vi att hjälpa dig.
Läs mer om Sparbanken Mobil och börja använda den
Uppdaterad 7/2025.
- Skriven
- Typ
- Nyhet
- Utgivare