Tilläggsstöd för finansiering av små och medelstora företag – Sparbanken ökar sin andel i Europeiska investeringsfondens lånegarantiprogram till 125 miljoner euro

I början av hösten lanserade Sparbanken en ny garantilösning för små och medelstora företag som genomförs inom ramen för Europeiska investeringsfondens (EIF) garantiprogram, Europeiska garantifonden (EGF). Sparbanksgruppen ökar sitt garantibelopp till 125 miljoner euro.

Sparbankens varumärkesbild.

Det avtal som undertecknats av Sparbanken och Europeiska investeringsfonden i september 2021 får nu en fortsättning. Sparbanken ökar sitt belopp i garantiprogrammet EGF till totalt 125 miljoner euro när garantiprogrammet fortsätter till slutet av 2022.

”Garantiprogrammet EGF, som vi lanserade tidigare i år för att stödja hållbar tillväxt inom företag, har väckt ännu mer intresse än väntat bland små och medelstora företag. Vi svarar nu på den ökade efterfrågan genom att lansera ett mycket större garantiprogram. På så sätt kan vi möta den höga efterfrågan från både befintliga och nya kunder”, säger Kari Suutari, direktör med ansvar för företagskunder inom Sparbanksgruppen.

Med hjälp av garantiprogrammet EGF har Sparbanken möjlighet att erbjuda ny finansiering för små och medelstora företag enligt förmånligare villkor än tidigare, i synnerhet till företag som inte har tillräckligt med säkerheter eller en stor buffertfond. Finansieringen inom ramen för programmet lämpar sig för att finansiera tillväxtinvestering och kapitalbehov för små och medelstora företag. Det kompletterar Sparbankens redan starka kreditgivning och de kreditlösningar som erbjuds små och medelstora företag.

”Vårt mål är att öka banklånen till små och medelstora företag genom garantier. Förutom att EGF-garantin är förmånlig för kunden täcker den också en betydande andel av behovet av säkerhet för finansieringen. Med garantin får Sparbankerna möjlighet att finansiera utvecklingen av och en lönsam tillväxt i befintliga och nya små och medelstora företag, vilket är till stor nytta för våra kunder”, fortsätter Suutari.

Europeiska garantifonden (EGF) är EIB-gruppens, till vilken hör Europeiska investeringsbanken och Europeiska investeringsfonden, finansieringsprogram som lanserades år 2021 för att möta behovet av kapital till följd av coronakrisen. Syftet med fonden är att säkerställa likviditet för små och medelstora företag som verkar på ett ansvarsfullt sätt i EU:s medlemsstater och att hjälpa dem att hantera de negativa konsekvenserna av coronaviruspandemin. Syftet är också att stödja utvecklingen och tillväxten av en sund affärsverksamhet.

Läs mer om garantiprogram: Europeiska investeringsbankens garantiprogram

 
Mer information: Kari Suutari, Sparbanksgruppen, affärsverksamhetsdirektör/företagskunder, 044 207 1905, kari.suutari@saastopankki.fi

Skriven
Typ
Nyhet

Intressant just nu