Vaurastumiseen on monta reittiä – mikä sopii sinulle?

Säästämiseen ja sijoittamiseen on paljon eri mahdollisuuksia. Sopivia vaihtoehtoja löytyy jokaiselle ja suosittelemmekin kokoamaan monipuolisen kattauksen erilaisia säästämis- ja sijoitusinstrumentteja turvaamaan tulevaisuuttasi. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia vaihtoehtoja hajauttamisen näkökulmasta. Tutustu alla oleviin vaihtoehtoihin ja tee itsellesi sopiva säästösuunnitelma.

Säästöpankin brändikuva.
Sijoittamisen riskit ovat korkeimmillaan silloin, kun varat keskitetään yhteen putkeen. Hajauttamisella pyritään siihen, että sijoitukset ovat mahdollisimman kannattavia huomioiden tasaiset tappiot ja toisaalta tuotot eri sijoitusmuodoissa. Kun sijoituksia on useita, aina joku tuottaa paremmin ja toinen hieman huonommin. Se kuuluu asiaan, eikä siitä kannata lyhyellä aikavälillä huolehtia. Hyvin hajautetun sijoitussalkun tuottoa, riskiä ja käyttäytymistä on helpompi ennakoida pitkällä aikavälillä. 

Aktiivista osakesijoittamista 

Osakkeisiin sijoittamisessa tarvitaan riskinsietokykyä sekä markkinoiden aktiivista seuraamista. Osakkeiden arvo voi vaihdella rajusti pienellä aikavälillä, mutta maltilla ja asiantuntijuudella se tarjoaa hyvät tuottomahdollisuudet. Osakkeissa hyödynnetään sekä maantieteellistä että toimialakohtaista hajautusta.

Osakesijoittaminen aloitetaan avaamalla arvo-osuustili. Tilin avattuasi voit käydä osakekauppaa ja seurata verkko- tai mobiilipankissa oman sijoitussalkkusi kehitystä. Vaikka osakesijoittaminen vaatiikin aktiivista otetta, ei sijoituspäätöksiä pidä tehdä hätiköidysti markkinoiden heilahdellessa.

Kuukausisäästäminen tuo vakautta 

Säästämällä esimerkiksi säästötilille turvaat talouttasi pienelläkin panoksella. Kuukausisäästämisessä nopeus ei ole valttia vaan pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella säästämisellä pääsee pidemmälle. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä nopeammin säästösi kerryttävät korkoa korolle.

Säästämällä kuukausittain esimerkiksi rahastoon, rakennat taloudellista puskuria, joka tuo vakautta arkeen elämän yllättäessä. Automatisoidulla ja joustavalla rahastosäästösopimuksella teet säästämisestä helppoa ja pitkän aikavälin mahdollistama aikahajautus tasaa riskiä. Elämän tilanteen muuttuessa säästösummaa ja -tiheyttä on mahdollista muuttaa tai säästöt voi lunastaa tarpeen vaatiessa.

Säästäminen vai vakuuttaminen?

Vakuutussäästäminen yhdistää nimensä mukaisesti säästämisen ja vakuuttamisen. Se on joustava ja verotuksellisesti edullinen tapa säästää. Sijoituskohteet valitaan riskinsietokyvyn, sijoitussumman ja säästöajan pohjalta. Vakuutussäästämisen ratkaisuihin sisältyy usein säästöjen suuruinen henkivakuutusturva, joka kuolemantapauksessa maksetaan nimetyille edunsaajille tai kuolinpesälle.

Asuntosijoittaminen on maltillista ja pitkäaikaista

Asuntosijoittaminen on maltillisen riskin tapa kerätä vaurautta. Asuntoihin sijoittamisen voi aloittaa kohtuullisen pienelläkin pääomalla, ja tälle sijoitusmuodolle on tunnusomaista vakaa ja pitkäaikainen tuotto. Sijoitusasunnon laina hoituu parhaimmillaan vuokratuloilla ja asunto maksaa itse itsensä. Jos sinulla on 30 % edestä säästöjä asunnon velattomasta kauppahinnasta, voit saada pankilta lainaa loput 70 %. Lainan vakuutena toimii ostettava asunto. Jos lainalle on myös muuta pankille sopivaa vakuutta, voi lainan määrä olla myös 100 %. 

Mökki tai vapaa-ajan asunto tuottamaan?

Mökki tai vapaa-ajan asunto ostetaan useimmiten omaan käyttöön. Nykyään on kuitenkin helppo laittaa mökki vuokralle erilaisten nettisivustojen kautta joko pitkä- tai lyhytaikaisempaan majoitukseen. Kannattaa siis jo ostopäätöstä tehdessä pohtia omien tarpeiden lisäksi myös mahdollista potentiaalia sijoitusmielessä. Jos et itse pysty viettämään mökillä koko kesää, voi vuokratuloilla kätevästi kattaa osan kuluista. Jos haluat sijoitustuottoa mökistä tai vapaa-ajan asunnosta, ota huomioon mökin kunto ja sijainti ostopäätöstä tehdessä. 

Hae mökkilainaa tai sijoitusasuntolainaa täyttämällä Säästöpankin asuntolainahakemus.

 

On siis sanomattakin selvää, että sijoituskohteita kyllä löytyy, mutta valinta kannattaa tehdä oman riskinsietokyvyn ja kiinnostuksen mukaisesti. Kannattaa myös muistaa, että sijoittaminen ja säästäminen ei vaadi suurta pääomaa, vaan pienilläkin summilla pääsee alkuun. Esimerkiksi säästölaskuristamme saat ideoita säästämiskohteen valintaan ja voit tutustua eri säästömahdollisuuksiin. Muista, että meiltä saat aina myös henkilökohtaista apua säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Turvataan yhdessä vauraampi tulevaisuutesi!

 

OTA YHTEYTTä

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista