Uuden ihmisen palkkaaminen – mitä pitää muistaa lain näkökulmasta?

Yrityksesi on vahvassa kasvussa ja lisäkäsiä tarvitaan, hieno homma! Mutta mitä kaikkea yrittäjän pitää huomioida rekrytoinnissa ihan jo lain puitteissa? Kysyimme neuvoa varainhoidon lakimies, varatuomari Piia Jeremejeffiltä.

Jeremejeff_Piia
”Yrityksen henkilöstöasioiden hoitamisessa on monia vaaran paikkoja varsinkin pienille yrityksille. Ollaan voitu esimerkiksi sopia suullisesti palkkauksesta ja ei tehdä oikeita sopimuksia. Mutta mitä sitten, jos palkatun henkilön kanssa tulee ongelmia hiukan myöhemmin?”, varainhoidon lakimies, varatuomari Piia Jeremejeff sanoo. Piia toimii lakimiehenä Säästöpankissa pääkaupunkiseudulla.

Rekrytoija, muista ainakin nämä: 

Ole tarkkana rekryilmoituksen kanssa. Työpaikkailmoitus ei saa olla syrjivä. Ilmoituksessa ei esimerkiksi saa määritellä toivottua ikää, sukupuolta tai etnistä taustaa. Syrjivä ilmoitus on yritykselle myös maineriski. 

Määritä työtehtävä oikein ilmoitukseen. Jos työ ei sisällä päällikön tehtäviä, ei voida palkata päällikkö-nimikkeellä. Ilmoituksessa kannattaa olla määriteltynä myös vähimmäisvaatimukset työtehtävään. Näin säästetään sekä hakijan että yrityksen aikaa.    

Selvitä, mitä työhaastattelussa saa kysyä. Kokematon haastattelija tekee työpaikkahaastatteluissa paljon virheitä. Työhaastattelun kysymysten tulisikin liittyä varsinaiseen työtehtävään. Lisäksi on kysymyksiä, joihin vastaamatta jättäminen (esimerkiksi perhesuunnitelmat tai seksuaalinen suuntautuminen) ei saisi asettaa työnhakijoita eriarvoiseen asemaan valintatilanteessa. 

Säilytä työhakemukset oikein. Keväällä 2018 voimaan tullut tietosuoja-asetus GDPR velvoittaa yrityksiä määrittämään tarkemmat käytännöt henkilötietojen säilytykselle. Tämä koskee myös rekrytointiprosesseja ja työnhakijoiden tietojen säilyttämistä.

Varmista, mitä tietoja saat selvittää. Yrityksellä ei ole oikeutta selvittää työnhakijoista mitä vain tietoja. Esimerkiksi luottotietojen tarkastus on sallittua vain, jos työtehtävissä on mahdollisuus tavoitella taloudellista hyötyä laittomasti.

Muista tasavertaisuus henkilön valinnassa. Henkilön valinnassa pitää muistaa yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Esimerkiksi raskaus ei voi olla syy siihen, ettei henkilöä palkata. Jos joku hakijoista epäilee syrjintää ja riitauttaa valinnan, työnantajalle voi tulla näyttövelvollisuus siitä, että tehtävään löytyi sopivampi henkilö.    

Älä käytä työsopimuksessa netin valmispohjaa. Työsopimuksessa ei sovita vaan palkasta ja lomista, vaan sen pitää sisältää paljon muutakin. Mikä on esimerkiksi tähän työtehtävään sovellettava TES? Työsopimusten tekemisessä kannattaa hyödyntää työoikeusasioihin erikoitunutta lakimiestä. Netti on pullollaan valmispohjia myös työsopimuksiin, mutta miten voit olla varma siitä, että se soveltuu juuri sinun yrityksellesi ja sen toimialalle?

Tee työsopimus heti. Vaikka suullinen sopimus onkin sitova, siinä on myös paljon tulkinnanvaraa. Kirjallinen, oikeamuotoinen ja kattava työsopimus kannattaakin tehdä heti – näin vältyt ongelmilta myöhemmässä vaiheessa. 

Vinkit antoi varainhoidon lakimies, varatuomari Piia Jeremejeff

Artikkeli kuuluu yrittäjän tehokurssiin. Ilmaisen neljän viikon kurssin aikana saat tietoa yrityksen rahoituksesta, kassanhallinnasta, lakiasioista, yrittäjänä sijoittamisesta ja siitä, miten yrityksiä yritetään huijata. Tilaa tehokurssi sähköpostiisi.  
Tutustu lakipalveluihimme Tule yritysasiakkaaksi

Ajankohtaista