Miten yrittäjän kannattaisi nyt toimia koronavirustilanteessa?

Koronavirusepidemia on ajanut monet pk-yrittäjät tukalaan asemaan. Säästöpankkiryhmän kehityspäällikkö Kyösti Jaakkola antaa muutamia vinkkejä, miten yrittäjä voi toimia tässä tilanteessa.

Jaakkola

Maailmalla ja Suomessakin riehuva koronavirusepidemia on vaikuttanut lähes jokaiseen toimialaan. Rajuimmin se on iskenyt kuitenkin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Säästöpankkiryhmän kehittämispäällikkö Kyösti Jaakkola kannustaa yrittäjiä luottamaan valoisampaan tulevaisuuteen.  Elämä ja liiketoiminta jatkuvat kriisin jälkeenkin.

Jaakkolan mukaan hetkellinen poikkeustilanne voi myös synnyttää myöhemmin kysyntäpatoumaa, joka purkautuessaan mahdollistaa hyvää liiketoimintaa.

Yrittäjä – ole aktiivisesti yhteydessä asiakkaisiin ja kumppaneihin

Jaakkola kannustaa pk-yrittäjiä käymään keskustelua toisten yrittäjien, oman tilitoimiston ja pankin kanssa, jotta löytää mahdollisia uusia vaihtoehtoja ja katsontakantoja, mitkä voisivat auttaa omaa liiketoimintaa tällaisessa tilanteessa.

Kolme vinkkiä - yrittäjä toimi nyt näin:

  • Tiedota asiakkaillesi tilanteestasi ja toimintaedellytyksistäsi aktiivisesti. 
  • Ole heti yhteydessä toimittajiin sekä yhteistyökumppaneihin ja pyri tarvittaessa neuvottelemaan mahdollisista maksuehdoista ja sopimaan maksuaikatauluista.  Hakekaa yhteistä mallia selvitä nykytilanteesta ja pitäkää katse tulevaisuudessa.
  • Pankin kanssa voi myös neuvotella erilaisista maksujärjestelyistä. Säästöpankki tukee yritys- sekä maa- ja metsätalousasiakkaitaan tukalassa tilanteessa.

– Neuvottele maksujärjestelyistä pankin kanssa, mutta muista ottaa esiin myös henkilökohtaiset lainat. Finnvera, Suomen pankki, verottaja ja Suomen valtio antavat pankin lisäksi tukea ja joustoa vallitsevassa tilanteessa, Jaakkola sanoo.

Poikkeustilanne antaa mahdollisuuden kehittyä

Yrityksellä tulisi olla tunnistettuna omaa yritystoimintaa koskevat uhat ja mahdollisuudet. Tällaiseen tilanteeseen kuitenkaan harva osaa varautua. Jaakkola ei näe asiaa pelkästään huonona. Sen sijaan hänen mielestään poikkeustilanne antaa yrityksille mahdollisuuden oman toiminnan kehittämiseen ja uudistumiseen.

– Varmista toimintakykysi poikkeustilanteen jälkeen, pidä huolta terveydestäsi. Verkostoidu, et ole tässä tilanteessa yksin. Poikkeustilanne voi jossakin tilanteissa olla myös mahdollisuus, Jaakkola muistuttaa. 

Tärkeimpänä Jaakkola mieltää sen, että yrittäjän tulee pitää itsensä toimintakykyisenä vaikeana aikana.

Tue paikallisia yrittäjiä

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt useita haasteita, jossa ihmiset mainitsevat paikallisia pk-yrityksiä, jotka ovat heidän mielestään tukemisen arvoisia. Jaakkola kannustaakin ihmisiä myös tukemaan paikallisia yrittäjiä ostamalla heidän tuotteitaan tai palveluitaan, jotta yritysten toimintaedellytykset säilyisivät.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että tästä selvitään yhdessä. Ota meihin rohkeasti yhteyttä, jos kaipaat apua esimerkiksi maksujärjestelyissäsi.

Miten korona vaikuttaa pankkiin? Kokosimme avuksesi tietoa, miten koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa kannattaa toimia. Päivitämme sivua jatkuvasti.

Kategoriat
...