Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla on kova meno päällä

Poikkeuksellisen pandemiakevään ja koronarajoitusten päättymisen jälkeen kuluttajien käyttäytyminen näyttää normalisoituneen nopeasti niin asuntomarkkinoilla kuin päivittäisessä kuluttamisessakin. Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla ihmisiä on paljon liikkeellä tositarkoituksella, ja se näkyy myös uusien asuntolainahakemusten määrässä Nooassa.

– Vanhojen asuntojen kysyntä on kasvanut selvästi kesäkuussa. Myös myyntikohteiden määrä on alkanut normalisoitua nopeasti. Olemme viime vuodesta jäljessä enää vain reilun prosentin. Erityisesti pääkaupunkiseudulla tulee nyt uusia kohteita rivakalla tahdilla myyntiin, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Välittäjämme ovat onnistuneet tekemään hankintoja, jotka liikkuvat ripeästi. Myyjät ovat aktivoituneet, ja asuntojen myyntiajat lyhentyneet.

– Koronanjälkeinen asuntokaupan vilkastuminen näkyy myös meillä lainahakemusten määrän kasvussa, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Uudet lainahakemukset koskevat pääasiassa vanhoja asuntoja. Uudiskohteiden kysyntä ei näytä vielä palautuneen ennalleen, vaikka jonkin verran heräämistä on jo tapahtunut niidenkin osalta. Alkuvuonna ennen koronaa niihin haettiin lainoja merkittävästi enemmän. 

– Tällä hetkellä kysytään erityisen paljon isompia perheasuntoja, 3–6 huoneen koteja. Myös oma piha korostuu uutta kotia etsivien hakutoiveissa. Välikoon asuntoja, esimerkiksi kaksioita, kysytään nyt vähemmän. Uskon, että koronapandemian seurauksena ihmiset pohtivat, että he voivat saada Helsingin keskustakaksion hinnalla tilavamman rivitalokodin Pohjois-Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta, Rantanen toteaa.

Isot kerrostalokodit ja omakotitalot ovat nyt erityisen kysyttyjä

– Helsingissä käyvät nyt parhaiten kaupaksi 3–4 huoneen kerrostalokodit ja vanhat rintamamiestalot. Espoossa taas on parin vuoden tauon jälkeen kova kysyntä 500–700 000 euron hintaluokan isoille omakotitaloille. Erityisen vetovoimaisia alueita siellä ovat Laajalahti ja muut Jokeriradan tuntumassa olevat lähialueet. Myös Kilossa kysyntä on lisääntynyt merkittävästi.

– Pääkaupunkiseudulla liikkeellä ovat myös pitkän linjan asuntosijoittajat, jotka tietävät, että tänne on tulossa parisataa tuhatta ihmistä lisää lähivuosikymmeninä. Sijoittajat ovat erityisen kiinnostuneita keskustan pienistä asunnoista, kuten aina, kertoo Jäntti.

– Moni saattoi kuvitella, että koronakriisin myötä asuntokauppa tyssää täysin ja hinnat romahtavat, mutta näinhän ei käynyt. Kauppoja on tehty koko ajan, ja toteutuneet myyntihinnat ovat olleet todella hyviä, toteavat Jäntti ja Rantanen yksissä tuumin.

– Monet asiakkaistamme ovat maksaneet uudesta kodistaan lopulta enemmän kuin mitä alkuperäinen pyyntihinta on ollut, Jäntti jatkaa.

 – Meillä oli kevään aikana jonkin verran asiakkaita, jotka ilmoittivat haluavansa lopettaa taloudellisista syistä asuntolainaansa sidotun lainaturvan tai pitkäaikaissäästämisen. Kävimme jokaisen kanssa henkilökohtaisia keskusteluja lainaturvan ja säästämisen tärkeydestä, erityisesti oman talouden turvaamisen kannalta kriittisinä aikoina, kertoo Jäntti.  – Kevät osoitti monelle, kuinka tarpeellinen lainaturva on esimerkiksi työttömyyden osuessa kohdalle.

– Toivommekin, että asiakkaamme olisivat aina omaan talouden valmentajaansa Nooassa yhteydessä ennen kuin tekevät talouttaan koskevia isoja päätöksiä. Meiltä löytyy erilaisia joustavia ratkaisuja asiakkaan taloudellisen tilanteen tueksi kriittisinä aikoina, muistuttaa Jäntti.

 

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme aiheesta lisää: 

 

 Jukka Rantanen

 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

Puh. 040 038 3348

esa.jantti@saastopankki.fi

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista