Hyväkuntoiset kaksiot ja kolmiot käyvät Vantaalla nopeasti kaupaksi

Asuntomarkkinoiden polarisoituminen näkyy myös pääkaupunkiseudulla. Asuntojen hinnat kehittyvät eri tavoin eri alueilla. Vantaalla vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet maltillisemmin kuin Helsingissä ja Espoossa. Vantaa tarjoaakin oman kodin ostoa suunnittelevalle tai pääkaupunkiseudulle työn perässä muuttavalle yhä mahdollisuuden omistusasumiseen kohtuuhintaan.

Taloudessa menestyminen vaatii tasapainoilua ja sparraavan pankkikumppanin.

– Asuntojen hintaerot Vantaan ja muun Suomen välillä eivät ole niin suuret kuin monet kuvittelevat. Vantaalla on mahdollista päästä suhteellisen helposti kiinni omistusasumiseen. Hinnat nousevat sielläkin, mutta hitaammin kuin Helsingissä ja Espoossa, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Kerrostaloyksiön keskihinta Vantaalla on tänä vuonna ollut 128 179 euroa. Vuosi sitten yksiöiden keskihinta oli 123 666 euroa, Rantanen sanoo. – Vantaalla kerrostaloasuntojen keskipinta-ala on kohtuullisen pieni, varsinkin jos vertaa esimerkiksi Helsinkiin. Myytyjen kerrostaloasuntojen keskikoko on 55 m2 ja keskineliöhinta 3024 euroa. Vuosi sitten keskineliöhinta oli 2909 euroa.

– Vantaalla riittää kysyntää hyväkuntoisille vanhoille asunnoille, erityisesti kaksioille. Välittäjämme Vantaalta kertoo, että kaikki hyvät menevät tällä hetkellä kaupaksi heti. Myytyjen kerrostaloasuntojen keskihinta Vantaalla on tänä vuonna ollut 165 245 euroa.

Omistusasuminen tulee asumistulon kautta vuokralla asumista edullisemmaksi 

– Lainahakemustenkin perusteella Vantaan asuntomarkkinoilla näyttää vallitsevan hyvä tilanne. Kysyntää riittää ja asuntokauppoja tehdään paljon, toteaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. –Näen, että markkinassa on hyvin tilaa myös asuntosijoittajille.

– Vantaa on asumiskustannuksiltaan koko ajan kalliimmaksi käyvällä pääkaupunkiseudulla vielä aluetta, josta esimerkiksi tänne työn perässä muuttavien on mahdollista hankkia hyväkuntoinen oma koti kohtuuhintaan sekä edullisilla asumis- ja lainanhoitokustannuksilla, Jäntti jatkaa. 

– Vuokralla asuminen tulee yleensä omistusasumista kalliimmaksi riippumatta asunnon koosta. Esimerkiksi keskihintaiseen 55 m2:n kaksioon voit lainakatto huomioon ottaen saada lainaa 150 000 euroa. Yhden prosentin korolla ja 15 vuoden laina-ajalla lainanhoitokulut ovat kuukaudessa noin 900 euroa. Vähintään saman verran joudut maksamaan vuokraa kaksiosta – asunnon omistajan pankkitilille.

– Toki omistusasumisessa päälle tulevat vielä asunnon vastikekustannukset. Siksi on tärkeää, että asunnonhankinnassa kumppanina on kokenut talouden asiantuntija, Jäntti muistuttaa.

– Toisena konkreettisena esimerkkinä saunallinen rivitalokolmio, jonka keskimääräinen kauppahinta Vantaalla on tänä vuonna ollut 266 504 euroa. Jos otat 90 %:lle kauppasummasta lainan yhden prosentin korolla ja 20 vuoden laina-ajalla, maksat lainasta 1100 euroa kuukaudessa. Tämän alle tuskin löydät kotia vuokramarkkinoilta Vantaalta. Asuntotulon kautta kuukausittaiset asumiskustannukset jäävät alhaisemmiksi omistusasumisessa, väittää Jäntti.

– Me emme allekirjoita väitettä, että Vantaan asuntomarkkinoiden yllä leijuu synkkiä pilviä ja pienasuntojen hinnat olisivat romahtaneet. Vantaalla kauppa käy vilkkaana kuten muuallakin pääkaupunkiseudulla.  Yksiöiden ja kaksioiden hinnoissa ei ole tapahtunut laskua, vaan päinvastoin, toteavat Rantanen ja Jäntti. 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista