Asuntokaupan näkymät loppuvuodelle ovat hyvät

Asuntomarkkinat ovat toipuneet koronan ja lockdownin aiheuttamasta rajusta romahduksesta viime keväänä. Heinäkuussa asuntokauppoja tehtiin Suomessa jo viime vuoden tahtiin. Sp-Koti on rikkonut kesäkuukausina kaikkien aikojen ennätyksiään niin kauppamäärissä, liikevaihdossa kuin markkinaosuuksissakin. Kun kokonaiskauppamäärät laskivat Suomessa tammi–heinäkuun aikana
-4,7 prosenttia viime vuodesta, on Sp-Kodin kauppamäärät kasvaneet 13,2 prosenttia.

Kerrostalojen kattoja

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen uskoo kesän hyvän vireen jatkuvan asuntomarkkinoillamme myös loppuvuoden. Sp-Koti teki heinäkuussa kaikkien aikojen ennätyksensä uusien ja vanhojen asuntojen kauppamäärissä ja liikevaihdossa. Yhtiön liikevaihto on kasvanut peräti 20,5 prosenttia viime vuodesta.

– Jo kesäkuu oli meille erinomainen myyntikuukausi. Rikoimme liikevaihtoennätyksemme, Rantanen kertoo.  – Se miten nopeasti tilanne asuntomarkkinoilla on palautunut ennalleen, on yllättänyt itsenikin.

– Asuntokaupan tai talouden ennustaminen on tänä päivänä lähes mahdotonta. Muuttujia on paljon. En kuitenkaan näe tällä hetkellä ilmassa sellaisia tekijöitä, jotka jarruttaisivat asuntokauppaa syksyn aikana, sanoo Rantanen.  – Vaikka koronan pelätty toinen aalto iskisikin Suomeen, uskon sen vaikutusten talouteen jäävän pienemmiksi kohdennettujen rajoitusten ansiosta.

– Oma arvioni on, että tulemme pääsemään kokonaiskauppamäärissä lähes viime vuoden tasolle. Olemme nyt jäljessä –4,7 prosenttia, mutta saatamme syksyn aikana hyvinkin kiriä jopa viime vuoden lukuihin, Rantanen jatkaa. – Haasteena on se, että meillä on edelleen monilla alueilla pulaa myytävistä kohteista. Kysyntää on selvästi enemmän kuin tarjontaa. Tämä saattaa jarruttaa kaupan kehittymistä loppuvuoden aikana.

Kuluttajien luottamus omaan talouteen on palautunut nopeasti

– Myös näin ekonomistin näkökulmasta näköpiirissä ei ole tällä hetkellä asuntokauppaa romahduttavia tekijöitä. Viimeisimmän kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien luottamus on palautunut yllättävänkin nopeasti pitkän aikavälin keskiarvoon. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat kohtuullisen hyvällä tasolla, kertoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Suomi on ennakkotietojen mukaan selvinnyt koronapandemian talousvaikutuksista huomattavasti muita EU-maita paremmin, kun verrataan eri maiden BKT:n kehitystä vuoden toisella kvartaalilla, Mikkonen jatkaa. – Myös lainakaton palauttaminen 90 prosenttiin tukee asuntokauppaa ja helpottaa asunnonostajien tai -vaihtajien tilannetta.

– On selvää, että virustilanteen kehittymisellä on iso vaikutus kaikkeen. Koronan mahdollinen toinen aalto ja vientiteollisuuden jälkisykli ovat mahdollisia riskejä taloudellemme ja asuntomarkkinoidemme positiiviselle kehitykselle, toteaa Mikkonen.

Pientaloasuminen on kasvattanut suosiotaan

– Korona näyttää lisänneen pientalomuotoisen asumisen suosiota. Kerrostalojen kauppamäärät ovat alkuvuoden aikana laskeneet selvästi enemmän kuin rivitalojen ja omakotitalojen, Rantanen kertoo. – Pääkaupunkiseudulla, etenkin Espoossa, omakotitalot ja rivitalot ovat käyneet kesän aikana todella hyvin kaupaksi.

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen 
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy  
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Henna Mikkonen
Pääekonomisti, Säästöpankkiryhmä 
040 564 7918henna.mikkonen@saastopankki.fi 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista

;