Säästöpankin talouskatsaus 13.10.2022

Maailmantalouden kasvu on hidastumassa ja energiakriisi luo suuria epävarmuuksia etenkin Euroopan lähiaikojen kasvunäkymään. Myös Suomessa näkymät ovat heikentyneet ja odotamme Suomen talouden ajautuvan lievään taantumaan seuraavien vuosineljännesten aikana. Yrityksillä on mennyt toistaiseksi vielä ihan hyvin, mutta tulevaisuudennäkymät eivät ole yhtä valoisat. Korkojen- ja tuotantokustannusten nousu aiheuttavat päänvaivaa monissa yrityksissä.

Kotitaloudet ovat ennätyksellisen pessimistisiä niin Suomen kuin omankin taloutensa osalta. Korkojen ja hintojen nousu kurittaa kotitalouksien kukkaroa. Toisaalta työmarkkinoiden tilanne on edelleen hyvä ja osalla kotitalouksista on myös koronasäästöjä jäljellä. Todellinen kulutus onkin pysynyt paremmalla tolalla kuin mitä kuluttajien luottamus antaisi olettaa.

”Vaikka kuluttajien säästämismahdollisuudet ovat viime aikoina heikentyneet, valtaosa kuluttajista pystyy edelleen säästämään. Tämä on hyvä asia. Viime vuodet monine kriiseineen ovat opettaneet, että varautuminen on valttia. Oman talouden luvut on nyt hyvä käydä ajatuksella läpi”, sanoo pääekonomistimme Henna Mikkonen.

Lue myös Hennan bloggaus: Tyssääkö suomalaisten säästämisboomi hintojen nousuun?

Säästöpankin talouskatsauksessa pääekonomistimme Henna Mikkonen käy lyhyesti ja ytimekkäästi läpi ajankohtaisia talousasioita. Katsauksessa käydään läpi kotimaista ja kansainvälistä taloustilannetta, taloudellista toimintaympäristöä selittäviä taloudellisia ilmiöitä sekä talouskehitystä kuvaavia ja siihen vaikuttavia tilastoja. Katsaus julkaistaan tallenteena neljästi vuodessa tammi-, touko-, elo- ja lokakuussa.


Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista