Nuoret janoavat nyt tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta – Säästöpankki vastaa haasteeseen

Suomalaiset nuoret toivovat, että kouluissa opetettaisiin enemmän taloudenhallinnan perusteita, käy ilmi Säästöpankin vuosittain teettämästä tutkimuksesta. Räppäri-tubettaja Arttu Lindeman ja Säästöpankki tarttuvat toimeen ja vastaavat nuorten rahakysymyksiin.

Nuoret janoavat nyt tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta – Säästöpankki vastaa haasteeseen
Nuoret ovat entistä kiinnostuneempia rahasta. Säästöpankin teettämä Säästämisbarometri paljastaa, että 58 prosenttia 18–29-vuotiaista suomalaisista on jo aloittanut säästämisen tai sijoittamisen, tai ainakin suunnittelee sitä. Asunnon ostaminen on monen päämääränä.

”Tämä on positiivinen suuntaus ja todistaa, että nuoret ovat entistä tietoisempia taloudenhallinnan merkityksestä. Heillä on valveutuneempi ja avoimempi suhtautuminen rahaan kuin aiemmilla sukupolvilla”, toteaa Säästöpankin markkinointi- ja viestintäjohtaja Laine Spellman.

Kiinnostuksesta huolimatta kyselyyn vastanneet tunnustivat, että heidän tietonsa talousasioista ovat vajavaiset. Omia kulutustottumuksia on entistä vaikeampi seurata, kun käteisen käytöstä on siirrytty pankkikorttiin, suoraveloituksiin, sekä mobiili- ja lähimaksuihin.

Rahan arvo on hämärtynyt, mikä on osaltaan lisännyt korkeakorkoisten kulutusluottojen ja pikavippien käyttöä.

”Onneksi siinäkin on tapahtumassa muutosta, sillä maksuhäiriömerkinnät ovat kääntyneet nuorten kohdalla laskuun”, Spellman tietää.

Arttu Lindeman: ”Olen säästänyt rahaa 18-vuotiaasta saakka”

Tulevaisuuden ansaintamahdollisuudet mietityttävät nuoria eniten. Puolet Säästämisbarometrin vastaajista piti vakituista työpaikkaa tärkeänä tavoitteena ja 30 % pelkäsi, että jää ilman sitä. Myös huoli ilmastonmuutoksesta nakertaa uskoa tulevaan.

Turvallisuuden tunnetta lisää vakaa taloudenhallinta, johon nuoret haluaisivat saada parempia valmiuksia jo peruskoulussa. 

”Olen samaa mieltä. Koulussa pitäisi puhua enemmän taloudenhallinnasta, tuloista ja menoista, sekä säästämisestä ja sijoittamisesta. Talouden tasapaino ja taloudellinen hyvinvointi ovat meidän jokaisen asia”, Laine Spellman korostaa ja ottaa esimerkiksi rahastot ja osakkeet.

”Mitä varhaisemmassa vaiheessa elämää nuoret aloittavat säästämisen, sitä enemmän heillä on aikaa kartoittaa pesämunaa tulevaa varten. Korkoa korolle -ilmiö auttaa siinä.” 

Säästöpankin tavoitteena onkin tarjota nuorille tietoa rahasta ja säästämisestä helposti sisäistettävässä muodossa ja kanavissa, joissa nuoret viettävät jo valmiiksi aikaa. Helmikuussa 2020 käynnistyi vaikuttajayhteistyö tubetähti ja räppäri Arttu Lindemanin kanssa. Sen tarkoitus on edistää nuorten taloudellista hyvinvointia.

Arttu Lindeman ja Säästöpankki tulevat vastaamaan saamiinsa kysymyksiin Artun YouTube-kanavalle toteuttamalla videolla, sekä Säästöpankin verkkosivuilla.

”Toivon, että nuoret lähettävät paljon konkreettisia kysymyksiä. Aihe on itsellekin tosi tärkeä. Olen sijoittanut rahaa 18-vuotiaasta asti ja hiljattain ostin ensimmäisen omistusasunnon. Eläkettä vartenkin olen alkanut jo säästää”, Arttu Lindeman kertoo.

Myös Säästöpankki on vahvasti mukana somessa. Instagram stories -alustalla kuka tahansa voi nyt elävöittää tarinoitaan Säästöpankin luomilla GIF-symboleilla, joissa perinteiset kolikot ja setelit ovat vaihtuneet pankkikorteiksi ja swaippauksiksi.
 
Säästämisbarometri toteutettiin internet-haastatteluina syksyllä 2019 ja siihen osallistui 1629 vastaajaa. Kohderyhmä koostui 18–69-vuotiaista suomalaisista.

Lisätietoja Säästöpankin säästämisbarometrista löytyy osoitteesta www.saastopankki.fi/saastamisbarometri-2019

Lisätiedot:
Laine Spellman 
Säästöpankkiryhmän markkinointi- ja viestintäjohtaja 
+358 40 455 5562 
laine.spellman@saastopankki.fi

Säästöpankkiryhmä edistää yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus.  Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.
www.saastopankki.fi

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista