Raaka-aineiden hinnat aiheuttavat vaikeasti hallittavaa kustannuspainetta

Viime viikolla liikkeet korkomarkkinoilla olivat melko suuret. Yhdysvaltojen 10-vuotinen korko tuli reippaasti alaspäin saavutettuaan melkein 3 % tason, mutta loppuviikolla korko lähti taas ylöspäin. Alkuviikon aikana markkinoilla Deutsche Bankin korkoanalyysi, jossa arveltiin Yhdysvaltojen keskuspankin olevan pakotettu nostamaan ohjauskorkoa merkittävästi (5–6 % tasolla) inflaation hillitsemiseksi. Analyysi aiheutti laskua osakemarkkinoilla.

Säästöpankin brändikuva.

Yhdysvalloissa korkojen nostoilla pyritään jäähdyttämään kuumaa työmarkkinaa ja ennätyskovaa inflaatiota. Euroopassa inflaatiopaineet ovat pitkälti energian hinnoista johtuvia, mikä on vaikeampi pähkinä purtavaksi. Viime viikolla Ruotsin keskuspankki yllätti monet markkinaosapuolet, kun se nosti ohjauskorkoaan 25 korkopisteellä. Aasiassa inflaatiopaineet eivät ole olleet yhtä suuria. Tämä näkyy erityisen hyvin jenin kurssissa. Jeni on heikentynyt merkittävästi taalaan verrattuna, koska Japanin keskuspankilla ei ole tarvetta puolustaa valuuttaa ja nostaa korkoja.

Raaka-aineiden hintaheilahtelu on ollut ennätyskorkeata tänä vuonna, mikä aiheuttaa ongelmia monelle yritykselle. Nopeasti kohonneet raaka-ainekustannukset aiheuttavat vaikeasti hallittavaa kustannuspainetta, mikä on näkynyt yritysten tulosjulkaisuissa. Tuloskausi on kokonaiskuvassa ollut melko hyvä, kun tarkastelemme ensimmäisen kvartaalin lukuja. Analyytikot ovat nostaneet kvartaalin tulosennustetta Yhdysvalloissa. Tähän mennessä tuloksensa julkaisseet yritykset ovat ylittäneet tulosennusteet – lähes 80 % ovat yltäneet odotuksia parempaan tulokseen. 

Osakemarkkinoiden heikkouteen vaikuttivat huoli korkojen nopeammasta noususta, Kiinan koronasulkujen vaikutuksista paineessa oleviin tuotantoketjuihin, Ukrainan sodan pitkittyminen sekä energian saatavuus Euroopassa ja muutaman suuren teknologiayrityksen odotuksia heikompi tulosjulkaisu (Amazon, Apple ja Google/Alphabet).

Alkava viikko 2.5. -5.5.2022

Viikon tärkeimmät makrojulkaisut tulevat Yhdysvalloista ja ne ovat ISM sekä NFP (Maatalouden ulkopuoliset työpaikat). Keskiviikkona markkinoiden huomio kiinnittyy Yhdysvaltojen keskuspankin korkopäätökseen – markkinaodotus on 50 korkopisteen nosto, vaikka mediassa on ollut puhetta 75 korkopisteen nostosta.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista