Du kanske redan sparar utan att veta om det – men hur?

Snabba vinster och rikedom eller tålamod och en stadig ökning av den egna bufferten? Det finns många fördomar om sparande och placering, som privatbankiren Anna Laukka nu vill rätta till.

Sparbankens varumärkesbild.

Finländarna är ett lottofolk. Möjligheten att snabbt bli rik kan kännas mer lockande än att regelbundet föra över ett belopp för att spara. Anna Laukka, privatbankir på Sparbanken, möter ofta detta tänkesätt i sitt arbete.  

Många verkar också förvänta sig snabba vinster när de sparar och placerar

– Jag har ofta sett situationer där människor har förväntat sig massiva vinster genast när de börjat spara eller placera. Det krävs tålamod. Allt har dessutom en prislapp. Kostnaderna och beskattningen måste tas i beaktande, men till syvende och sist handlar det om små summor jämfört med den ekonomiska buffert som regelbundet sparande kan ge dig, säger Anna uppriktigt. 

Om du sparar på ett BSP-konto har du redan börjat 

Många finländare vill ha en egen bostad och sparar därför på ett BSP-konto.  Om du är en av dem, gratulerar – du har redan börjat spara och placera samt utöka din förmögenhet. Det är inte svårare än så. 

– Att spara på ett BSP-konto är ett jättebra sätt om man vill köpa en egen bostad i framtiden. Med ett BSP-konto ökar man sina tillgångar och sin förmögenhet. Ett annat enkelt sätt är att börja spara genom bankens fonder. Med femtio euro i månaden kan man samla på sig stora besparingar i det långa loppet, berättar Laukka.

Endast i ett fall lönar det sig att låta pengarna vara på ett brukskonto

Man ska inte lägga alla ägg i samma korg. Denna gyllene regel gäller även för sparande och placeringar. Man kan minska riskerna genom att sprida sitt sparande och spara exempelvis både på ett BSP-konto och i fonder. Även när det gäller valet av fonder lönar det sig att lyssna på proffsen i början. 

Osäkerhet tar ett grepp om människor, och ett svajigt läge såväl på arbetsmarknaden som i övrigt kan få människor att hålla ännu hårdare i sina pengar och låta dem ligga på ett brukskonto. Anna förstår det, men berättar också att det bara finns en situation där det lönar sig att låta pengarna vara på ett brukskonto.  

– Om du har ett sparmål för vilket du redan har fastställt ett datum som infaller inom en nära framtid, det vill säga inom ett år, lönar det sig att ha pengarna på ett sparkonto. På så sätt kan du enkelt få tillgång till dem. I annat fall lönar det sig att börja spara exempelvis i fonder, eftersom det också ger trygghet för framtiden, säger Laukka. 

Anna räknar sparande på tre till fem år som kortsiktigt sparande. I dessa fall sparar man vanligen till något konkret, till exempel en resa, en bil eller kanske en operation. 

– På denna tid hinner man inte få så mycket ränteavkastning på ett konto, så för en del av pengarna måste man välja placeringsobjekt där risknivån kan vara lite högre. Vid långsiktigt sparande kan man sikta flera decennier framåt, och då talar man exempelvis om sparande för en tryggare framtid. Kanske en ekonomiskt stabilare pensionstid. 

Sparbankens lösningsfonder lämpar sig utmärkt för såväl kort- som långsiktigt placerande. Kunden behöver inte själv fundera på om ränte- och aktievikterna är som de ska, utan den delen sköts av proffs. 

Vill du börja redan i dag? Boka tid eller lämna en kontaktbegäran, så ordnar vi din ekonomi. 

 
Kategorier

Intressant just nu