Marknadskommentar: Placeringsmarknaden reagerar på det geopolitiska läget

De senaste nyheterna om krisen mellan Ryssland och Ukraina har skrämt upp placeringsmark-naden, men efter en kraftig första reaktion har marknadens reaktion varit måttlig. Krisen har redan tidigare pressat marknaden, så en del av den syns redan i marknadspriserna.

De senaste nyheterna om krisen mellan Ryssland och Ukraina har skrämt upp placeringsmark-naden, men efter en kraftig första reaktion har marknadens reaktion varit måttlig. Krisen har redan tidigare pressat marknaden, så en del av den syns redan i marknadspriserna. Efter att Ryssland erkände separatistregionerna som självständiga har den konflikt som Ryssland inledde redan år 2014 trappats upp. På vilket sätt och enligt vilken tidtabell krisen fortskrider är fortfarande speku-lationer och beror delvis på omfattningen av framtida sanktioner. Även Rysslands framtida aktion-er har stor betydelse. Nöjer man sig med att bara kontrollera de nuvarande separatistregionerna, som utgör ungefär en tredjedel av regionerna Donetsk och Luhansk, eller avser de att kontrollera hela området?

Efter de senaste nyheterna från Ryssland och Ukraina har penningflödena rört sig mot frihamnar, vilket tillfälligt har sänkt marknadsräntorna i både euroområdet och USA. Även guldpriset har bör-jat stiga. Utöver aktiemarknaden har också andra placeringar som anses vara riskfyllda blivit li-dande. Räntedifferensen mellan de så kallade randstaterna – Italien, Spanien och Portugal – och kärnländerna i euroområdet har ökat. Även riskpremierna för företagslån, dvs. de avkastningstill-lägg som krävs av dem, har ökat.
En förbättring av det ekonomiska läget i euroområdet dämpar krisens negativa följder. Efter att antalet smittfall med Omicron-varianten har vänt nedåt är utsikterna positiva. Enligt en enkät som det tyska IFO-institutet nyligen genomförde känner tyska företag alltmer tillit till framtidsutsikterna. Även de senaste inköpschefsindexen från februari visar på en förbättring av det ekonomiska läget. I takt med att pandemin avtar och restriktionerna hävs ökar aktiviteten inom servicesektorn.

De relativt positiva utsikterna för ekonomin i euroområdet överskuggas dock av de tidigare höjda energipriserna, som direkt har påverkats av krisen. Priset på naturgas och olja väntas stiga i framti-den. Europa importerar ungefär hälften av den naturgas som behövs och på motsvarande sätt en fjärdedel av all olja från Ryssland. Det kommer att bli svårt att hitta en ersättning för denna import om och när vissa av de sanktioner som tillkännages senare på ett eller annat sätt rör Ryssland energiexport. Dessutom minskar de ökade energikostnaderna konsumenternas köpkraft och ökar produktionskostnaderna, vilket har en dämpande effekt på den ekonomiska tillväxten. Till följd av sanktionerna skulle inflationen i euroområdet bli mer långvarig, vilket skulle göra det svårare för centralbanken att återgå till en mer normal penningpolitik.

Till följd av detta har marknadens förväntningar på en snabb normalisering av Europeiska central-bankens (ECB) penningpolitik minskat. Tidigare har upp till två räntehöjningar beräknats ske i slutet av året. Den första förutspådda höjningen av styrräntan har nu skjutits upp från oktober till de-cember. På samma sätt förväntas Feds möte i mars nu mindre sannolikt höja styrräntans fluktuat-ionsmarginal med omkring 0,5 procentenheter. Särskilt ECB blir tvungen att i denna nästan nya situation fundera över hur snabbt dess penningpolitik kan normaliseras.

Trots situationens allvar och förutsatt att krisen inte eskalerar från sin nuvarande nivå kommer effekterna på euroområdet inte att bli oöverkomligt svåra. Placerarna måste dock i sin egen place-ringsverksamhet ta hänsyn till den ökade och delvis redan förekommande geopolitiska risken. Så som tidigare har konstaterats har en del av krisen redan prissatts i olika placeringskategoriers pri-ser. Fortsättningen beror i stor utsträckning på omfattningen av sanktionerna mot Ryssland och Rysslands agerande.

 

Sparbankernas Kapitalförvaltning

En hurudan framtid önskar du dig? När du sparar långsiktigt, kan fluktuationerna på marknaden vända till en möjlighet. Sparbankens fonder förvaltas av erfarna och premierade professionella placerare. Boka tid till ett möte – per telefon, på kontoret, webben eller kontakta oss.


Skriven
Typ
Nyhet

Intressant just nu