Snart semester – hur går det för mina placeringar?

Många placerare undrar om man kan ta semester från placeringarna på samma sätt som från arbete och studier. Vad händer med placeringarna om man glömmer dem under semestern? Det finns några allmänna riktlinjer för denna fråga. Läs portföljförvaltare Tatu Paasimaas tips inför semestersäsongen.

Sparbankens varumärke bild.
Nu när den finska sommarsemestersäsongen närmar sig sitt varmaste skede undrar säkert många sparare och småplacerare vad de ska göra med placeringsportföljen under semestern. Naturligtvis beror svaret mycket på portföljen och dess ägare, men en viss generalisering är möjlig.

Sell in May and go away?

Enligt ett gammalt ordspråk för placerare ska man sälja innehaven i maj och återkomma till marknaden på hösten. Ordspråket ”Sell in May and go away” har sina rötter i det sena 1700-talets London och har använts i finanskretsar alltsedan den senare hälften av förra århundradet. Fungerar rådet? Ja och nej. Historiskt kan det påvisas att många aktivt övervakade aktieindex, såsom Dow Jones Industrial Average eller S&P 500, sedan 1950-talet har gett lägre avkastning under sommarmånaderna än under andra säsonger. Om man tittar på nyare data, låt oss säga de senaste 20 åren, är det gamla rådet fortfarande aktuellt: exempelvis är S&P 500-indexets månatliga avkastning för maj–september cirka 0,4 % i genomsnitt och för resten av året cirka 1,1 %. Motsvarande siffror för Stoxx Europe 600-indexet, som mäter europeiska aktier, ligger i linje med detta, dvs. omkring 0,0 % och 0,9 %.

Problemet är naturligtvis att teorin inte fungerar varje år. Det är omöjligt att förutse vad nästa sommar kommer att innebära. Marknadens drivkrafter skiljer sig vanligen varje år något från tidigare år. Om försäljningsteorin för maj användes till exempel under det första coronaåret 2020, ledde det till stora förluster.

Säsongsvariationen är bevisad, men vad bevisar det?

Men det är någonting som orsakar avkastningens säsongsbetonade karaktär. Den enklaste förklaringen torde vara att eftersom marknaden trots allt fortfarande är en helhelt som påverkas av människans verksamhet, återspeglas den säsongsbetonade karaktären i människors liv oundvikligen i marknaden. Under julen och efter årsskiftet i januari har även andra kalenderbaserade marknadsavvikelser påvisats. Lyckligtvis är det många saker som påverkar marknadspriserna mer än sommarsemestrar och helgdagar, men i fluktuationerna syns också människornas olika stämningar vid olika årstider.

Med andra ord spelar säsongsvariationerna en roll på finansmarknaderna, men jag skulle inte basera mina placeringsbeslut på dem, särskilt inte i portföljer med en längre placeringshorisont. Den bästa lösningen är att följa sin egen långsiktiga placeringsplan både på sommaren och på vintern. Detta ger också svaret på frågan om vad man ska göra med sina portföljer under sommaren. Det tråkiga svaret är: inget speciellt.

Naturligtvis vill många också följa placeringsmarknaden under sommarsemestern från sin egen brygga, och det förstår jag. Men ett stort antal småplacerare och sparare har också gjort ett annorlunda val och överlåtit portföljförvaltingen till experterna, till exempel Sparbankernas Fondförvaltning. Detta ger mer tid för resten av livet, till exempel för att fira sommarsemester. På så sätt undgår man också största delen av nybörjarfelen inom placering, såsom säsongsbetonad handel.

Tatu Paasimaa

Tatu Paasimaa är aktieportföljförvaltare i Sp-Fondbolag Ab som är en del av Sparbanksgruppen. Åsikterna i denna text är skribentens egna personliga åsikter, och motsvarar inte nödvändigtvis den syn Sp-Fondbolag som administrerar Sparbanken-fonderna har. 

Innehållet ska inte förstås om placeringsrekommendationer eller placeringsrådgivning. Ingenting som anges i denna text är ett bindande anbud att köpa eller sälja placeringsfondsandelar eller andra värdepapper och ingen uppmaning att inleda annan placeringsverksamhet, Placeraren fattar varje placeringsbeslut självständigt och på eget ansvar.

Här kan du läsa våra portföljförvaltares tidigare blogginlägg:

När omgivningen blir grön
Investerarens bästa vän – berättelsernas tydliga budskap
Känslorna är inte den bästa placeringsrådgivaren
Hur ska placeringarnas ansvarsfullhet bedömas?

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu