Uusperheen raha-asiat aiheuttavat päänvaivaa – lue asiantuntijan vinkit

Missä me asumme, mikä on kenenkin rooli ja miten suhtautua entisiin puolisoihin? Nämä ovat monelle uusperheelliselle tuttuja asioita mietittäväksi. Lisäksi oman haasteensa mukaan heittävät vielä raha-asiat. Miten ne kannattaa järjestää? Me kysyimme asiaa Säästöpankin asiantuntijalta.

Säästöpankin brändikuva
Hanna Ahola työskentelee Säästöpankissa henkilöasiakkuuksien parissa ja pyörittää kotonaan viisihenkisen uusperheen arkea. Lähes päivittäin hän rakentaa myös ratkaisuja uusperheellisille asiakkailleen.

- Erilaisista perhetyypeistä on tullut jo uusi normaali ja asiakkainani on yhä enemmän uusperheitä. Pankin asiantuntijana kaikki perhemuodot täytyy ymmärtää ja osata ratkaista myös perheiden taloudelliset haasteet. On siitä toki etua, että itse olen joutunut pohtimaan hyvin samanlaisia asioita, Ahola kertoo. 

Missä me asumme, mikä on kenenkin rooli ja miten suhtautua entisiin puolisoihin? Nämä olivat niitä asioita, joihin Hanna Ahola mietti vastausta, kun avioliittoa uuden puolison kanssa suunniteltiin. Huolta aiheutti etenkin se, miten lapset reagoisivat muutoksiin ja miten suhde luotaisiin uusiin perheenjäseniin. Uusperheet ovat tuoneet suomenkieleen mukanaan myös oman sanastonsa, kun puhutaan bonuslapsista, biovanhemmista ja ”uusperhehelvetistä”. Välillä keskustelu saa ikävän sävyn, vaikka monelle uudet perhemuodot ovat avain uuteen onneen. Pankin asiantuntijana Ahola mietti ratkaisuja myös perheen talouden näkökulmasta – miten asuminen rahoitetaan ja kuinka lasten kulut jakautuvat? 

Sinun, minun ja meidän lapset

Ahola käy eri perhemallien asioita pankissa läpi päivittäin. Uusperheiden kanssa yleisimpiä keskustelunaiheita ovat lainoihin liittyvät uudelleenjärjestelyt sekä niihin liittyvät vakuudet ja yleisesti perheen rahojen käyttö.

Päivittäispalveluiden osalta uusperheiden kanssa keskustellaan hyvin samoista asioista kuin ydinperheidenkin kanssa – onko vanhemmilla yhteiset vai erilliset rahat ja mitä se perheen talouden kannalta merkitsee. Uusperheiden osalta kysymykseen tulevat mukaan myös biologisesti omat ja toisen lapset sekä heidän kulunsa ja mahdolliset elatustuet. Sitä pohditaan myös, syökö koko perhe niin sanotusti samasta jääkaapista, vai jaetaanko talouskustannuksia prosentuaalisesti, Ahola avaa.

Aholan mukaan moni elää uusperheessä käytännössä ydinperheen tavoin. Kuitenkin uutta kotia ostettaessa edellisen suhteen velat voivat olla taakkana. Entisen puolison kanssa yhdessä otettu asuntolaina vaikuttaa merkittävästi uuden lainan saantiin, samoin esimerkiksi vanhemmilta saatu vakuus voi olla edelleen vanhassa asunnossa kiinni. Ahola sanookin yleensä suosittelevansa edellisen puolison kanssa hankitun omaisuuden ositusta tai uudelleenjärjestelyä ennen uuden ostamista. 

Uusperhekin voi hajota

Ahola muistuttaa, että vaaleanpunaisista laseista huolimatta, on oltava myös hieman inhorealisti, sillä uusperhekin voi hajota tai jotakin odottamatonta tapahtua. Osapuolten oikeudelliset suhteet eri elämäntilanteissa kannattaa kirjata avioehtoon ja testamenttiin. Sopimalla asioista etukäteen, mahdolliset riidat voidaan välttää.  Uusperheen puolisoiden oikeudelliseen asemaan vaikuttaa moni seikka, kuten se, onko parilla yhteisiä lapsia ja onko edellisestä suhteesta lapsia vain toisella vai kummallakin. Huomioon on otettava myös se, miten entisen puolison kanssa lasten huoltajuudesta on sovittu.  Avioliitossa ja avoliitossa oikeudellinen asema on lähtökohtaisesti erilainen. 

Varallisuuden kohdentaminen voidaan huomioida myös esimerkiksi vakuutustuotteissa, lainaturvaan merkittävässä edunsaajamääräyksessä sekä sijoitustuotteissa. Uusperheen elämää suunniteltaessa kannattaakin käydä läpi edellisen puolison kanssa tehdyt sijoitukset ja vakuutukset ja päivittää ne haluttuun muotoon. Ahola suositteleekin asiakkailleen ajan varaamista Säästöpankin lakimiehen kanssa, jolla on ammattitaitoa neuvoa asiakkaita perhe- ja jäämistöoikeudellisissa asioissa.

Hannan kolme vinkkiä uusperheen talouteen

  1. Ero edellisestä puolisosta voi talousnäkökulmasta ottaa aikansa, etenkin jos pariskunnalla on yhteinen koti. Tällöin entisistä puolisoista toinen voi lunastaa kodin itselleen tai talo voidaan laittaa  myyntiin, jolloin myyntiaika saattaa olla pitkä.
  2. Talousasiat kannattaa sopia ja kirjata selkeästi ylös ja miettiä eri vaihtoehdot huolellisesti läpi. Pankin asiantuntija on tässä hyvä apu. Etukäteen sopimalla vältetään monta riitaa
  3. Muista perintösuunnittelu. Tahtosi toteutuu, kun huolehdit testamentista ja edunsaajamääräyksistä hyvissä ajoin.

 

Onko uusperheen raha-asioiden suunnitteleminen ajankohtaista? Varaa aika Säästöpankin asiantuntijalta tai jätä yhteydenottopyyntö.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista