Hiekkaparsinavetasta tuli menestys – kun osa epäili, Säästöpankki lähti mukaan

Säästöpankki tuli avuksi maitotilallisen, Johanna Vakkamäen, isoon navettaprojektiin. Tila on siinä mielessä vielä harvinaisuus, että siellä käytetään hiekkapartta, joka on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi.

Maitotilallinen Johanna Vakkamaki

Kun ajaa Vihdin Otalammelle, tie muuttuu hiljalleen mutkikkaammaksi ja pienemmäksi. Talot harvenevat ja luonnon voi tuntea nojautuvan hieman lähemmäksi kulkijaa. Otalammella toimii Vakkamäen maitotila, jonka pihapiiristä piirtyvät pitkät pellot. Vanha navetta seisoo jykevänä pienen mäen päällä. 

Se, mikä kuitenkin kiinnittää katsojan huomion, on iso, punainen ja selvästi uusi pihattonavetta, jossa näkyy, kuinka lehmät käyskentelevät tilassa vapaina rauhallisesti. Tilan emäntä, Johanna Vakkamäki, astelee tervehtimään tulijoilta iloisesti. Hymy on herkässä, syystäkin. Uudessa pihattonavetassa on 110 lypsävää lehmää, maitoennätyksiä on rikottu ja lehmien jalkaterveys on parantunut huomattavasti. 

Johanna Vakkamäki on myös eläinlääkäri, joten hänelle eläinten hyvinvointi on tärkeysjärjestyksessään ykkönen. Se, miksi jalkaterveys on parantunut huomattavasti, juontaa juurensa pohjaan, jolla lehmät seisovat ja makaavat. Vakkamäen pihattonavetassa on hiekkaparret eli pedit, joilla lehmät tykkäävät maata ja märehtiä. Pihattonavetassa lehmät pystyvät liikkumaan vapaasti, syömään, juomaan sekä käymään vaikkapa rapsuteltavana harjakoneen luona, kun siltä tuntuu. 

Myös lypsäminen on automatisoitu. Pihattonavetasta löytyy tällä hetkellä vielä kaksi lypsyrobottia ja kolmas on kirjoitusvaiheessa vielä rakenteilla.  

Maitoennätykset heti uudessa navetassa uusiksi

Johanna Vakkamäki pyörittää tilaa perheensä ja työntekijän kanssa jo viidennessä sukupolvessa. Hänen isoisänsä ja tilan vanha isäntä, lähes 95-vuotias Paavo Vakkamäki, on ollut erityisen ylpeä siitä, että maitoennätykset ovat menneet rikki mennen tullen viime aikoina. 

Vakkamäen tila on ollut suvun omistuksessa jo 1800-luvun loppupuolelta. Kun vastuu siirtyi Johannan isoisälle Paavo Vakkamäelle, hän halusi panostaa erityisesti lehmien jalostukseen. Jalostus on tuottanut hedelmää ja tilan emäntä on ylpeä laadukkaasta sekä terveestä lehmäkannasta. 

Säästöpankki avuksi isoon projektiin

Kun ajatus uudesta ja isosta pihattonavetasta syntyi, Johanna Vakkamäki kilpailutti pankkeja. Osa pankeista suhtautui hiekkaparsinavettaan hieman epäilevästi, mutta Säästöpankista oltiin heti kiinnostuneita projektista. 

Someron Säästöpankin rahoitusasiantuntija Anu Pirttilä kertoo, että keväällä 2018, hän kävi tilalla katsomassa, millaisesta kohteesta on kyse. 

- Kun uusi maa- ja metsätalousasiakas hakee meiltä esimerkiksi rahoitusta, teemme aina tilakäynnin, koska se kertoo paljon niin tilasta kuin sen yrittäjästäkin. Sen jälkeen käymme läpi muun muassa liiketoimintasuunnitelman, maksukyvyn ja vakuudet. 

Kaiken tämän lisäksi Säästöpankki huomioi myös yrittäjäaineksen. Johanna Vakkamäestä tuli heti vakuuttunut olo Pirttilälle. Emännällä oli homma hallussa. 

- On tärkeää, että yrittäjä itse tietää, millaiseen projektiin ja bisnekseen on lähtemässä, Pirttilä selventää. 

”Ihanaa, että pankki puhaltaa yhteen hiileen” 

Johanna Vakkamäki on ollut tyytyväinen Säästöpankkiin. 

- Säästöpankki on ollut ihana. On hienoa, että pankissa on maatalousosaamista, jottei asiakkaan tarvitse selittää kaikkea auki esimerkiksi hiehoista, lypsylehmistä tai säiliörehusta. Säästöpankissa tiedetään näistä asioista, ja se helpottaa asiointia. On tärkeää, että pankissa ymmärretään esimerkiksi eläinten hyvinvoinnin merkitys investointivaiheessa. Monesti siihen tehtävät panostukset rakennusvaiheessa maksavat itsensä sitten takaisin monin kerroin. Kaikissa pankeissa tällaista ymmärrystä ei välttämättä ole ja panostus tähän nähdään vain kulueränä rakennusvaiheessa.

Häneen on myös tehnyt vaikutuksen se, että pankista saa aina asiantuntijan kiinni, jos tulee jotain kysyttävää. 

- Minusta myös tuntuu siltä, että me molemmat, pankki ja minä, olemme tässä projektissa yhdessä ja puhallamme yhteen hiileen. Nämä ovat kuitenkin todella isoja projekteja yrittäjille, joten tunne siitä, että ei ole yksin, on todella tärkeä, Vakkamäki pohtii. 

Tahdotko, että autamme sinua maa- tai metsätalousasioissa? Ota meihin yhteyttä tai varaa aika, niin laitetaan tilasi talousasiat kuntoon.

Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista