Säästäminen on yrittäjän ja rahoittajan etu

Milloin yrityksen kannattaa aloittaa säästäminen? Tätä asiaa pohtii varmasti useampi aloitteleva – ja jo pidempäänkin toiminut yritys. Säästöpankkiiri Matti Heiskanen muistuttaa, että yrityksen ei tarvitse olla iso aloittaakseen säästämisen.

Säästöpankin brändikuva.

– Niin kauan kuin säästäminen ei rasita kassaa, kannattaa säästää. Säästöt ovat yrityksen turvaa ja varallisuutta, jotka voi realisoida tarpeen tullen, kertoo Säästöpankkiiri Matti Heiskanen.

Heiskanen neuvoo yrityksiä aloittamaan säästämisen hyvinkin matalalla kynnyksellä. Jos yrityksellä on toimintaa edessään enemmän kuin viisi vuotta, säästämisellä on hyvä horisontti. Moni yritys aloittaa säästämisen vaikkapa 100 €:lla kuukaudessa rahastoon. Kun raha laitetaan töihin, hyötyy yritys myös korkoa korolle -ilmiöstä: ensimmäisenä vuonna korkoa kertyy sijoitetulle pääomalle ja sen jälkeen pääoman lisäksi myös edellisten vuosien koroille.  

Jokaiselle yrittäjälle ja yritykselle löytyy sopiva säästämisen ratkaisu. Aluksi on hyvä käydä läpi yritys- ja yksilökohtaiset tarpeet sekä tavoitteet asiantuntijan kanssa ja tehdä suunnitelma niiden mukaisesti. 

– Säästämisessä tärkeintä on, että aloitat: tasainen hajautus riittävän pitkälle ajalle kannattaa myös, jos yrityksen kassa vain sallii sen, kertoo Heiskanen.

Säästäminen suojaa yrittäjää

Yrittäjän pitää aina varautua jollain keinoin yllättäviin tilanteisiin. Osa säästää, osa pitää rahaa tilillä, mutta puskuria pitää olla. Säästäminen ja sijoittaminen on myös hyvä keino antaa varallisuudelle inflaatiosuojaa. Heiskanen muistuttaa, että säästöt ovat kuitenkin aina yrityksen omaa varallisuutta, mutta myös työväline: säästöjä voi käyttää vakuutena yrityksen rahoitustarpeissa.

Esimerkki
Yritys hakee 100 000 € lainaa investoinnilleen. Siihen yritys voi saada takausta Finnveralta 80 % ja loput 20 % pitää kattaa muilla vakuuksilla, kuten yrittäjän omalla nimitakauksella tai muulla omaisuudella. Tässä kohtaa yrityksen mahdolliset säästöt ja sijoitukset toimivat vakuutena lainalle, mikä tuo suojaa yrittäjälle. Siksi lainan maksu ja säästäminen ovat hyvä yhdistelmä yrittäjälle. Se antaa suojaa yrittäjälle itselleen ja myös rahoittajalle.

– Nimitakaus on rahoituskokonaisuutta tukeva elementti, mutta sillä ei ole laskennallista vakuusarvoa. Sen vuoksi Säästöpankissa kannustetaan yrityksiä säästämään, kertoo Heiskanen.

Jos aloittaa lainanlyhennyksen kanssa samaan aikaan 500 €:n kuukausisäästämisen, niin joka kuukausi lainamäärä pienene, mutta vakuus kasvaa. Voidaan olla nopeasti tilanteessa, että rahoittajan suuntaan ei ole vakuusvajetta.

Rahoituspäätöksissä katsotaan aina kokonaisuutta: uuden yrityksen kohdalla arvioidaan liikeideaa, mutta myös yrittäjää ja hänen osaamistaan ja verkostoaan. Toimivan yrityksen kohdalla katsotaan taas yrityksen tilinpäätöstä, ennusteita, katetta ja investointien takaisinmaksukykyä.

– Muista, että et säästä pankkia varten, vaan yritystä varten. Jos kaikkein pahin tapahtuu, voi varallisuuden aina realisoida, kertaa Heiskanen.

Rahoittajan etu on myös yrittäjän etu

Säästämisessä on alkuvaiheessa se idea, että se voi toimia vakuuselementtinä, mutta pitkässä juoksussa siitä voi tulla yrittäjän oma palkinto.

– Kun laina loppuu, rahaston voi purkaa tai jatkaa potin kerryttämistä. Vakuusarvo säilyy myös mahdollisille jatkorahoitustarpeille, ja tällöin vakuus on yrityksen omaa omaisuutta, kertoo Heiskanen.

Säästäminen ei saa rasittaa kassaa: Summa ei saa olla niin iso, että se horjuttaa kassaa. Säästöpankissa ollaan joustavia laina-aikojenkin suhteen. Lainan maksun ohella on tärkeää myös säästää ja kasvattaa yrityksen varallisuutta. Se on viime kädessä sekä rahoittajan että yrityksen etu.

– Kun sijoitus on lainan vakuutena, siihen on myös vaikea koskea. Pikavoiton ja menetyksen mahdollisuudet ovat yhtä pienet, kun sijoittamisen horisontin pitää riittävän pitkänä. Pitkän ajan hajautuksella hallinnoidaan riskejä, kertoo Heiskanen.

Olisiko yrityksesi aika aloittaa säästäminen tai sijoittaminen? Ole meihin yhteydessä tai varaa aika.

Muista, paras aika säästämisen aloittamiselle oli eilen – toiseksi paras on tänään. 

Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista