Uudisasuntojen yhtiölainoissa piilee riskejä, joita kaikki eivät ymmärrä

Pääkaupunkiseudullakin monia vetovoimaisilla asuinalueilla sijaitsevia uudisasuntokohteita markkinoidaan houkuttelevan alhaisilla ostohinnoilla. Lähes kaikissa asunnoissa myyntihinnan päälle tulee huoneistokohtainen yhtiölainaosuus, jonka suuruus voi asunnon kokonaishinnasta olla jopa 70 prosenttia. Usein näiden lainojen lyhennykset alkavat vasta muutaman vuoden kuluttua muutosta, jolloin asumiskustannukset voivat nousta jopa tuhansilla euroilla kuukaudessa.

Eri suuntiin katsovien naisen ja miehen yläpuolella on uhkaava pilvi.
– Monille rahoitusvastikkeen suuruus tulee yllätyksenä. Toisin kuin tänä päivänä pääsääntöisesti, aiemmin rakennusliikkeiden esitteistä ei välttämättä tullut selvästi esiin asunnon todellinen asumiskustannus lyhennysvapaan jälkeen, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Yhtiölainan lyhentämisen alkaessa asumismenot nousevat vähintäänkin useita satoja euroja kuukaudessa, korkojen ollessa matalallakin.

–  Siksi on todella tärkeää laskea lyhennysvapaiden jälkeiset asumiskustannukset suhteessa omaan maksukykyyn huolellisesti ennen ostopäätöstä ja ymmärtää, miten paljon asumisen kustannukset käytännön arjessa nousevat parin vuoden päästä, muistuttaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Kaikilla ei valitettavasti ole riittävästi tietoa yhtiölainojen riskeistä, eikä asiantuntevaa talouden kumppania auttamassa ostopäätöksen teossa. Jos uuden asunnon ostaa ilman pankkilainaa, saattaa ostajan maksukyky jäädä kokonaan arvioimatta.

– Uuden kodin alhainen ostohinta ja edulliset asumiskustannukset tarjoavat monelle mahdollisuuden päästä kiinni omaan asuntoon, ja se on hyvä asia. Uudessa kodissa ei ole myöskään korjausvelkaa, eikä huolta taloyhtiön tulevista remonteista vuosikausiin, Rantanen jatkaa. – Sitä ei voi kuitenkaan liikaa korostaa, että aina kannattaa varmistaa, ettei astu miinaan ensimmäisten vuosien edullisten asumiskulujen kanssa. Velka tulee aina maksettavaksi.

– Uudisasuntokohteiden yhtiölaina ja pankin asuntolaina eivät myöskään ole samanlaisia. Taloyhtiölainan ehdot ovat paljon tiukemmat. Et voi vähentää sen korkoja verotuksessa, eikä siihen saa lainaturvaa tai korkosuojauksia kuten pankkilainaan, toteaa Jäntti. – Osakkaana vastaat myös naapurisi lainasta, jos hän ei pysty sitä maksamaan. Siihenkään ei ole saatavissa turvaa. 

– Jos oma elämäntilanne vaikeutuu esimerkiksi työttömyyden tai lomautuksen vuoksi, ja yhtiölainan lyhennysvapaa on päättymässä, kannattaa olla ajoissa pankkiin yhteydessä, Jäntti korostaa. – Meidän kanssamme voi aina neuvotella uusista rahoitusratkaisuista, myös kalliin yhtiölainan maksamisesta pois pidemmällä ja joustavammalla pankkilainalla. 

– Lyhennysvapaat tarjoavat mahdollisuuden jatkuvan säästämisen aloittamiseen. Muutaman vuoden aikana ehtii jo kerätä hyvän sijoitusvarallisuuden alkua ja vararahastoa pahan päivän varalle, jos vain oma talous sallii sen, toteavat Rantanen ja Jäntti.

 

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme aiheesta lisää:

 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...