Ai että kuplako?

Viime aikoina olemme saaneet lukea kommentteja ja mielipiteitä siitä, että voimakkaan kurssinousun seurauksena osakemarkkinoille on muodostunut kupla. Osa ennustajista odottaa jopa osakemarkkinoiden ”romahtamista”. Kupla terminä on mielestäni varsin voimakas ilmaus osakemarkkinoiden tilasta. Edellisen kerran osakemarkkinoille muodostui selkeä kupla vuosituhannen vaihteen alussa. Tuolloinhan erityisesti teknologiaosakkeiden arvostukset nousivat tasoille, jotka jälkikäteen arvioituina ovat varsin käsittämättömiä. Teknologiapainotteisen Helsingin pörssin yleisindeksi huiteli tasolla 18 tuhatta pistettä ja jotain. Nyt seitsemäntoista vuoden jälkeen yleisindeksi on tasolla 9 tuhatta pistettä ja jotain. Teknologia osakkeiden kupla puhkesi. Olennaista kuplan muodostumiselle on osakkeiden arvomuodostuminen täysin epärealistisille tulevaisuuden odotuksille ja se että vastaaville kurssitasoille ei kuplan puhkeamisen jälkeen ole paluuta.

Maailman seuratuin osakemarkkinaindeksi lienee S&P500. Indeksi kuvaa jotakuinkin Yhdysvaltain 500 suurimman yrityksen kehitystä. S&P500 on vuodesta 2010 noussut yli 100%. Samaan aikaan indeksissä olevien yritysten tulokset ovat kasvaneet lähes saman verran. Sijoittajan näkökulmasta yrityksen arvo muodostuu pääasiassa yrityksen kyvystä tehdä tulosta – jos tulosodotukset nousevat ja odotukset toteutuvat on kurssinousukin perusteltu.

Useat eri indikaattorit ennustavat niin euroalueella kuin Yhdysvalloissa talouskasvun jatkuvan. Niin teollisuuden- kuin kuluttajien luottamusluvut tulevaisuuteen ovat varsin hyvällä tasolla. Euroalueellakin nähdään inflaatiota pitkästä aikaan, eikä kukaan enää deflaatiopelolla pelottele. Kasvu on vakaata mutta saisi olla nopeampaakin. Olennaista on, että elämme kuitenkin ympäristössä missä taloudet kasvavat ja tämä kasvu tulee yrityksistä. Toisin sanoen vallitseva talousympäristö ei myöskään tue ajatusta osakemarkkinoiden kuplasta, saati kuplan puhkeamista.

En tarkoita, että osakemarkkinat olisivat tällä hetkellä edulliset, sillä harvalla mittarilla ne ovat. Yhdysvaltalaiset osakkeet eivät koskaan ole olleet suhteellisesti näin arvokkaita. Arvostustasot jokaisella kehittyvällä markkinalla ovat varsin korkeita. Pelkkiä yksittäisiä tilastoja ei kuitenkaan kannattaa tuijottaa. Sijoittaja ei koskaan ole ollut tilanteessa, missä osakemarkkinoiden vaihtoehtoinen tuotto, korkotuotto olisi ollut näin matalalla tasolla. Markkinoiden ennusteiden mukaan kolmen kuukauden euribor on tukevasti pakkasella pitkälle ensi vuoteen. Matala korkotaso osaltaan tukee edelleen osakemarkkinoiden kysyntää, yritysten tuloksenteon kyvyn lisäksi. Osakemarkkinat ovat siis korkealle arvotettu mutta arvotustasot ovat perusteltavissa.

Osakesijoittamiseen kuuluvat sijoituskohteen arvonvaihtelut. Usein kurssinousun jälkeen tulee pieni rekyyli mutta minun maailmassani nämä ovat toistaiseksi ostonpaikkoja. Maailmassa on lähes 50 tuhatta pörssinoteerattua yritystä ja on vaikea uskoa, että ne kaikki olisivat yhtä aikaa edullisia tai kalliita – sijoitusmahdollisuuksia on aina. Matala korkotaso ja hyvä tuloksenteko riittävä minulle perusteeksi korkeaan arvotustasoon. Tällä hetkellä. Laskusuhdanne tulee varmasti tulevaisuudessa mutta harvemmin silloin kun sitä eniten odotetaan eli ei ”ehkä” vielä.

 

Tilaa Säästöpankin uutiskirje ja saat sähköpostiisi uusimmat artikkelit. Tilaa uutiskirje täältä.

Julkaistu
Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista