Tee hankinnat järkevästi

Jipii, nyt alkoi odotettu loma ja pääsee rakentamaan uutta terassia. Pyykkikone hajosi ja auto ei mennyt katsastuksesta läpi. Yllättävät menoerät haastoivat taloudenhallinnan. Kalliit pikavipit eivät kuulu järkevään taloudenhallintaan. Unelma terassin rakentamisesta siirtyi tulevaisuuteen. Kuulostaako tutulle?

Suunniteltuja tai yllättäviä hankintoja tulee lähes jokaiselle suomalaiselle myös kesäaikaan. Aika monella omakotitalossa asuvalla on suunnitelmia pihan, puutarhan tai terassin laittamisesta. Hankinnat saattavat liittyä myös kodin tai mökin remontointiin, uuden menopelin kuten veneen, auton hankintaan tai matkustamiseen. Teetkö sinä hankinnat järkevästi?

Rahoitamme hankintamme hyvin monella eri tavalla, johon vaikuttavat vahvasti omat totutut taloustottumuksenne. Olemmeko mitoittaneet lainojen kuukausierät niin tiukalle, että yllättäviin menoeriin ei jää rahaa? Vai kuulummeko kuluttajiin, joita ei kiinnosta hankintojen todellinen loppuhinta eli emme välitä lainojen todellisista vuosikoroista? Onko säästäminen unohtunut?

Kuluttajien ylivelkaantuminen on valitettavasti yhä vakavampi juttu, sillä viime vuonna Suomessa tilastoitiin yli miljoona uutta maksuhäiriömerkintää (Kauppalehti 4.1.2017). Muistathan, että maksuhäiriömerkinnöillä voi olla kielteisiä vaikutuksia myös työpaikan saantiin ja rahoituspäätösten saamiseen tulevaisuudessa.

Hyvin usein maksuhäiriöt ovat aiheutuneet pikavipeistä, useista luottokorteista ja rahoitussopimuksista. Kun pieniä luottoja tulee lukuisa määrä, kokonaisuuden hallinta on vaikeaa. Jos raha-asiat eivät lisäksi ”kiinnosta”, lopputulos voi olla hukassa.

Pikavippi-business kukoistaa. Pikavipeissä tai korttiluotoissa todelliset vuosikorot ovat korkeita. Tämä tarkoittaa, että luottojen tarjoaminen on yrityksille kannattavaa liiketoimintaa. Vuonna 2013 voimaan tulleessa laissa alle 2 000 euron pikalainojen korkokatoksi on määritelty 50 prosenttia, mutta todellisuudessa pikavipeistä peritään yleisesti jopa yli 100 % vuosikorkoja. Keinona ovat uudenlaiset limiittiluotot, joiden avulla korkokattoa pystytään kiertämään (Kauppalehti 26.9.2016).

Miten pitäisi sitten toimia? Varautuminen suunniteltuihin tai yllättäviin hankintoihin ei ole vaikeaa tai kallista. Hankinnat ovat osa järkevää ja kokonaisvaltaista taloudenhallintaa, jonka suunnittelussa sinua auttaa 147 taloudenvalmentajaa Säästöpankki Optiassa. Säästöpankin taloudenvalmennus ei vaadi Säästöpankin asiakkuutta, miksi et varaisi omaa aikaasi jo tänään www.saastopankki.fi/varaa-aika? Säästöpankin joustoluotto on järkevän hintainen rahoitus hankintoihin.

Säästöpankin joustoluotto kannattaa ottaa käyttöön varmuuden vuoksi

  • Kun oma taloudellinen tilanteesi on kunnossa, Säästöpankissa voidaan myöntää sinulle joustoluotto.
  • Kaikkea voi tapahtua ja yleensä yllättävät elämäntilanteet vaativat rahaa.
  • Joustoluoton käyttöönottaminen ei maksa mitään.
  • Kun haluat Joustoluoton käyttöösi, varaa aika neuvotteluun. Joustoluoton käyttöönotto vaatii pankin luottopäätöksen, jonka saat nopeasti Säästöpankin asiantuntijalta.
  • Kun luotto on nostettavissa, noston voit tehdä itse helposti verkkopankissa ja kulut tulevat nostetun summan perusteella nostokuluna sekä veloituskorkona.

Esimerkki

Joustoluoton määrä 15 000 €, josta asiakas nostaa 2000 €.

Kulut

nostokulu 50 € (2,5 % nostetusta määrästä) ja veloituskorko (asiakaskohtainen), esim. EB12kk + marginaali 4, 5 %, jolloin kokonaiskorko on 4,369 % (31.5.2017).

Todellinen vuosikorko eli hankinnan todellinen hinta

  • 2000 €:n korko on vuositalolla 87 €, eli kuukaudessa vähän yli 7 €. Todellinen vuosikorko on tässä esimerkkitapauksessa 8,3 %.
  • Jos nostetaan koko 15 000 € summa, on todellinen vuosikorko esimerkkilaskelmassa 5,79 %.

 

Nautitaan Suomen suvesta ja tehdään hankinnat järkevästi, pankinjohtaja Juha-Antti Puurunen

 

MITEN ETEENPÄIN?

Varaa aika taloudenvalmennukseen: www.saastopankki.fi/varaa-aika

Täytä lainahakemus: http://www.saastopankki.fi/lainahakemus

 

HYÖDYLLISTÄ LISÄTIETOA

Lue lisää suomalaisten taloustottumuksista blogikirjoituksestamme.

Katso video Säästöpankin taloudenvalmennuksesta täältä.

Julkaistu
Kategoriat
Koti, asuminen ja arki Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista