Älykäs koti säästää rahaa ja lisää asumismukavuutta

Älykkäät kodit yleistyvät sitä mukaa, kun digitaalinen maailma kasvaa ja kehittyy. Tietotekniikka-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen on kevään aikana useilla rakennusmessuilla kertomassa teknologian tarjoamista mahdollisuuksista asumisessa. Petteri Järvinen on tavattavissa messuilla myös Säästöpankki Optian osastolla.

Muutat puhelimella tai tabletilla kodin lämmitystä ja ilmanvaihtoa, kun olet lähdössä pidemmäksi aikaa pois kotoa. Jos poissa ollessasi joku liikkuu pihallasi, syttyvät valot sisätiloissa ja pelästyttävät vorot pakosalle. Valaisimia käytät näppärästi puheohjauksella. Käyt suihkussa, joka opastaa sinua vähentämään veden kulutusta. Haet netistä reseptin jääkaapin näytölle. Saat älylaitteellesi tiedon, jos pyykinpesukoneen tiiviste vuotaa, eikä vesivahinkoa pääse tapahtumaan.

Esimerkiksi kaikki tämä on nykyteknologian ansiosta mahdollista.

Älykkäät kodit yleistyvät

– Älykkäässä kodissa ohjataan, käytetään ja seurataan lämmitystä, ilmastointia, valaistusta ja kodinkoneita uutta teknologiaa hyödyntäen. Älytekniikka on ollut asumisen megatrendi Amerikassa jo pitkään, ja viimeisten kolmen vuoden aikana se on alkanut selvästi yleistyä myös meillä Suomessa. Älykäs koti kiinnostaa nyt kuluttajia todella paljon, tietotekniikan asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen kuvailee.

Yksinkertaisimmillaan älylaite on liiketunnistin, joka ohjaa tietyn tilan valaistusta. Toisessa ääripäässä on koti, jossa sähkölaitteet ja talotekniikka toimivat saumattomasti digimaailmassa ja keskusyksikkö hoitaa kaikkia toimintoja ohjelmoidusti.

Hyödyt yksilöllisiä

Uuden kodin rakentajat ovat etulyöntiasemassa, mutta myös vanhaan taloon uutta tekniikkaa voidaan asentaa. Tarjolla on erilaisia laiteratkaisuja, joita räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Petteri Järvisen mukaan älytekniikasta koituvat hyödyt ovat yksilöllisiä. Useimmat kokevat asumismukavuuden ja viihtyisyyden lisääntyvän. Kodin älykkyyden kasvattamiselle on myös selkeitä järkiperusteita.

– Suurin hyöty on varmasti rahansäästö. Teknologia suojaa asuntomurroilta, pienentää talon huolto- ja korjauskustannuksia sekä säästää energiaa ja vettä, parhaimmillaan todella tuntuvia määriä vuodessa. Esimerkiksi omassa kodissani tuorein uutuus on älysuihku, joka väriä vaihtamalla kertoo veden käyttömäärästä ja opastaa ystävällisesti kuluttamaan vähemmän, Petteri Järvinen kertoo.

Helpompaa arkea

Älykoti voi helpottaa arkea monella tavalla. Ikäihmisille teknologia mahdollistaa kotona asumisen pidempään turva- ja seurantajärjestelmien avulla. Lähiomainen saa pikimmiten tiedon, jos esimerkiksi ulko-ovi avautuu tai liesi on tiettyä aikaa kauemmin päällä.

– Liikuntarajoitteisille puheella ohjattavat kodinkoneet tuovat myös merkittävää helpotusta arjesta selviytymiseen. Veikkaan, että ei mene enää kauaa siihen, kun meillä on suomenkielisiä puhetunnistusohjelmia saatavilla.

Riskitkin kannattaa tiedostaa

Teknologia ja tietoverkot tarjoavat arkipäivää helpottavia ratkaisuja, mutta niissä on myös riskinsä. Kyse on kyberturvallisuudesta, jolla varmistetaan, että sähköisiä palveluja voidaan hyödyntää ja tiedon säilyttämiseen sekä liikuttamiseen liittyvät uhkat on minimoitu.

– Tuoreessa muistissa on tapaus, jossa kerrostalon lämmitys meni pois päältä mato-ohjelman takia.

Petteri Järvinen myöntää, että yksittäisen kuluttajan omat toimet ovat kyberturvallisuuden osalta rajallisia. Silti riskiä voi huomattavasti pienentää.

– Ei kannata hankkia markkinoiden edullisimpia laitteita tai ohjelmia. Ohjelmistopäivitykset ja virustorjunta on oltava ajan tasalla ja asetukset oikein. Laitteista kannattaa myös aika ajoin katkaista virta. Sen jälkeen on toivottava parasta, Järvinen toteaa.

Messuilta lisää tietoa

Petteri Järvinen pureutuu teknologiaan ihanan kodin arjen helpottajana Rakenna ja Asu –messuilla Kuopio-hallissa lauantaina 25.2. kello 12.30 sekä Jyväskylän Paviljongissa Rakennusmessuilla lauantaina 11.3. kello 14.30.

Älykäs koti -teeman merkeissä Petteri Järvinen on mukana myös Rakenna-Sisusta-Asu –messuilla Kajaani-hallissa 25.3. ja Joensuu Areenalla 1.4. sekä Rakentajamessuilla Oulu-hallissa 8.4. ja Torniossa Putaan liikuntahallissa 6.5. Tarkemmat kellonajat ohjelmalavaesiintymisistä löytyvät messuohjelmista.

Edellä mainittuina päivinä Petteri Järvinen on tavattavissa messuilla myös Säästöpankki Optian ja Sp-Kodin yhteisellä osastolla (paitsi Torniossa, jossa Rakentajamessuilla osasto on Säästöpankki Optian).

Matka ihanaan kotiin alkaa Säästöpankista

Haaveiletko uudesta kodista tai harkitset asunnon vaihtoa?

Matka ihanaa kotia kohti on parasta aloittaa Säästöpankista. Järjestämme elämäntilanteeseesi sopivan rahoituksen niin, että sinulle jää rahaa myös elämiseen ja erilaisiin yllättäviin tilanteisiin, joita matkan varrella aina tulee vastaan.

Konttoreidemme suorat yhteystiedot löydät nettisivuiltamme helposti ja ajan tapaamiseen saat nopeasti. Lupaamme tehdä myös lainapäätöksen pikimmiten, jotta pääset toteuttamaan haavettasi. Kun haet lainapäätöksen meiltä jo valmiiksi, voit tehdä saman tien kaupat, kun oikea koti sinulle löytyy. Se odottaa sinua Sp-Kodissa, joka välittää ihania koteja Kuopiossa, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Oulussa, Kajaanissa ja Joensuussa.

 

Varaa aika suoraan omaan konttoriisi: www.saastopankki.fi/varaa-aika

Julkaistu
Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista