Suomalaisten taloustottumukset huolestuttavat

Velkaa pelkäävien kuluttajien talous on liian tiukalla

Suomalaiset voidaan jakaa karkeasti kahteen äärilaitaan oman taloutensa järjestämisessä. Ensimmäinen ryhmä on velkaa pelkäävät kuluttajat. He mitoittavat asunto- ja muiden lainojen hoitamisen niin, että he juuri ja juuri pärjäävät. Velka pitää saada maksettua mahdollisimman nopeasti pois. Yllättävien menojen sattuessa kuten pyykkikoneen rikkoutuessa, talous on sitten ihan sekaisin. Jos talous on laskettu liian tiukalle, on helpompi sortua käyttämään kalliita luottoja paikkaamaan taloutta yllättävien menojen takia.

Koroista välittäminen ja säästäminen eivät kiinnosta

Toinen ryhmä on ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa, että lainojen kuukausierät ovat mahdollisimman pieniä. Tässä ryhmässä olevat ovat keskimääräistä nuorempia ja heille ei lainan korko ole kovin merkitsevä tekijä. Pääasia on, että kuukausimaksut ovat mahdollisimman kevyet. Toisessa ryhmässä taas hyvin usein on säästäminen unohtunut, vaikka siihen olisi pitänyt olla mahdollisuuksia. Hyvin yleistä on myös, että raha-asiat eivät kiinnosta kovinkaan paljoa ja asioiden tekeminen mahdollisimman helposti ja nopeasti on tärkeintä. Tämä taas johtaa usein siihen, että asiakas käyttää sitä rahoitusta, jota helpoiten saa. Helposti saatava ja äkkiseltään edulliselta vaikuttava rahoitus saattaa todellisuudessa koitua todella kalliiksi rahoitukseksi.

Ylivelkaantuminen valitettava trendi

Kuluttajien ylivelkaantuminen on valitettavasti yhä vakavampi juttu, sillä viime vuonna Suomessa tilastoitiin yli miljoona uutta maksuhäiriömerkintää (Kauppalehti 4.1.2017). Muistathan, että maksuhäiriömerkinnöillä voi olla kielteisiä vaikutuksia myös työpaikan saantiin ja rahoituspäätösten saamiseen tulevaisuudessa.

Hyvin usein maksuhäiriöt ovat aiheutuneet pikavipeistä, useista luottokorteista ja rahoitussopimuksista. Kun pieniä luottoja tulee lukuisa määrä, kokonaisuuden hallinta on vaikeaa. Jos raha-asiat eivät lisäksi ”kiinnosta”, lopputulos voi olla hukassa.

Miten pitäisi sitten toimia?

Talousasioita pitäisi aina välillä tarkastella kokonaisuutena. Nykytilanne kannattaa kartoittaa ja samalla miettiä myös tulevaisuutta esimerkiksi viiden vuoden päähän ja myös kauemmaksi. Usein tämmöinen suunnittelu on vaikeaa, kun ollaan liian lähellä perheen nykytilanteessa, eikä kaikkia asioita osata välttämättä huomioida. Säästöpankin taloudenvalmentajat ovat juuri tätä varten. Me autamme jäsentämään sinun ja perheesi taloustilannetta. Saat samalla hyviä vinkkejä juuri sinun tilanteeseesi.

Säästöpankin taloudenvalmennus ei vaadi Säästöpankin asiakkuutta

Säästöpankissa taloudenvalmennus kuuluu palveluetuihin, joka ei vaadi Säästöpankin asiakkuutta. Miksi enää odottaisit vaan varaa aika meidän asiantuntijalle www.saastopankki.fi/varaa-aika? Taloudenvalmentajasi kartoittaa perheesi kokonaisuuden ja tekee elämäntilanteeseesi parhaiten sopivan ratkaisuehdotuksen.

Nykyisiin lainoihin on helppo tehdä lyhennysvapaita tai maksuohjelman muutoksia ja näillä voidaan hakea tasapainoa talouteen. Säästöpankin verkkopankissa olevalla Finassivahdilla saat helposti selville perheesi menot ja pystyt seuraamaan, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät.

 

Pidetään taloudestamme hyvää huolta,

 

Pankinjohtaja
Juha-Antti Puurunen

 

VARAA AIKA TALOUDENVALMENNUKSEEN

www.saastopankki.fi/varaa-aika

 

HYÖDYLLISTÄ LISÄTIETOA

Lue lisää hankintojen järkevästä rahoittamisesta blogistamme.

Katso video Säästöpankin taloudenvalmennuksesta YouTubesta.

Julkaistu
Kategoriat

Ajankohtaista