Millainen on arvokas yritys?

Yrittäjyys on yhteiskunnan yksiä kulmakiviä. Yritysten yhteiskunnallinen vaikutus kasvaa yrityksien kasvaessa – tämä näkyy mm. työpaikkojen ja innovaatioiden lisääntymisenä. Ilman uutta liiketoimintaa ja uusia visionäärejä emme pystyisi kehittämään palveluitamme muuttuvien tarpeidemme mukaan. Me Säästöpankissa tahdomme olla aktiivisesti tukemassa yrittäjiä tarjoamalla vaihtoehtoja ja joustavuutta sekä kannustamalla yrityksiä säästämään. Yhtenä missionamme on olla auttamassa asiakkaitamme ja heidän yrityksiään arvonluonnissa. Tämän kertaisessa blogipostauksessa yritysrahoituspäällikkö Kalle Lepola avaa uransa aikana kohtaamiaan ajatuksia yrittäjyydestä.

Kalle Lepola

Henki ja elämä? Koko identiteetti?

Jotta yritys saavuttaisi täyden kasvupotentiaalinsa, tulisi siihen suhtautua ennemminkin sijoituksena. Tuttu virsi ja varmasti helpommin sanottu kuin tehty. Yrityksen onnistuneessa johtamisessa on loppupeleissä kyse siitä, että sitä kasvatetaan itsenäiseksi yksiköksi. Yleensä yritys on kuitenkin vahvasti henkilöitynyt yhteen henkilöön, jossa ei sinänsä ole mitään vikaa ja usein juuri se saattaakin olla yrityksen menestyksen kulmakivi. Toisinaan se saattaa olla este yrityksen menestyksekkäälle johtamiselle ja kasvulle sekä on yrittäjälle suuri henkinen taakka. Mikä on yrityksen arvo, jos liiketoiminta perustuu vain ja yksinomaan yrittäjän omaan tekemiseen?  Mikäli kaikki ei menekään suunnitellusti, uskon, että on helpompi luopua ”huonosta sijoituksesta” kuin omasta identiteetistään. 

Yrittäjä tekee itsestään tarpeettoman

Eräs yrittäjä kertoi tärkeimmäksi tehtäväkseen sen, että hän tekee itsestään tarpeettoman. Aluksi ajatus oli mielestäni jopa hieman huvittava, mutta tarkemmin ajateltuani, siinä on muutama hyvä pointti. Kun yritys pystyy toimimaan ilman häntä, yrityksellä on myös mahdollisen ostajan kannalta arvoa. Toisaalta tämä on myös riskinhallintaa, koska liiketoiminta ei todennäköisesti lopu, jos yrittäjä itse syystä taikka toisesta on estynyt harjoittamaan sitä. Todennäköisesti ajatuksensa oli, että päivittäisten rutiinien sijaan hänelle jäisi aikaa tärkeimpään eli toiminnan kehittämiseen. Keskeinen ajatus yritysten toimintaperiaatteiden taustalla on se, että aina pitäisi toimia niin kuin sitä oltaisiin laittamassa myyntikuntoon. Tällöin tehdään väistämättä oikeita asioita ja samalla on todennäköistä, että yrityksestä itsestään tulee omistajalleen arvokas.

Mitä tehdä sitten, kun kysyntää ei enää ole?

Menestyvä yritys vaatiikin jatkuvaa kehitystyötä. Toinen mieleeni jäänyt lausahdus yrittäjältä on, että hän miettii jatkuvasti, mitä hän tekee sitten, kun kysyntää ei enää olekaan. Tämä ajatus kuvastaa hyvin myös yrittäjyyden haastavuutta: nyky-yhteiskunnassa täytyy olla valmis keksimään itsensä uudelleen koko ajan. Yrittäjällä on oltava selkeä suunnitelma liiketoimintansa jatkumisen takeeksi – ja vielä muutama varasuunnitelma, jos kaikki ei menekään suunnitellusti. Se vaatii yrittäjältä määrätietoisuutta ja pitkäjänteisyyttä, mutta tärkeintä on, että kehittämistä ei arjen kiireiden keskellä unohdeta, vaan sille varataan aikaa säännöllisesti.  

Valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään 5. syyskuuta, mutta meillä Säästöpankissa jokainen päivä on yrittäjien päivä. Me tahdomme olla tukemassa kaikin mahdollisin tavoin yrittäjiä – meiltä saat vahvaa asiantuntemusta ja aina henkilökohtaista palvelua.

Palvelen sinua yritysrahoitusasioissa, ota rohkeasti yhteyttä!

Kalle Lepola 
Rahoituspäällikkö, yritysasiakkaat, Forssa, Urjala, Akaa, Somero, puh. 029 041 2334

 

Tiimimme: 

Sari Lehtinen
Rahoitusasiantuntija, yritysasiakkaat, Forssa, puh. 029 041 2335

Leena Leppänen
Rahoituspäällikkö, Urjalan konttorin päällikkö, Urjala, Akaa, puh. 029 041 2353

Minna Launonen
Rahoitusasiantuntija, yritysasiakkaat, Somero, puh. 029 041 2321

Petteri Elo
Rahoituspäällikkö, yritysasiakkaat, Perniö, Salo, Kemiönsaari, puh. 029 041 2371

Juha Lehto
Rahoituspäällikkö, yritysasiakkaat, Salo, Loviisa puh. 029 041 2370

Teija Lähteenmäki
Rahoitusasiantuntija, yritysasiakkaat, Salo, puh. 029 041 2366

Heidi Pönni
Rahoitusneuvoja, yritysasiakkaat, Kemiönsaari, puh. 029 041 2384

Terhi Honkonen
Rahoitusneuvoja, yritysasiakkaat, Forssa, puh. 029 041 2331

Esa Eloranta
Rahoitusneuvoja, yritysasiakkaat, Akaa, puh. 029 041 2344

Liity ilmaiselle yrittäjän tehokurssille!

 
Julkaistu
...