Energiakriisiltä vältyttiin – miltä Suomen talous näyttää kesää kohti mentäessä?

Henna Mikkonen.

Kesä lähenee, valo ja lämpö lisääntyvät ja ihmisillä tuntuu olevan taas energiaa. Energiaa onneksi riitti myös viime talvena ja pelätyltä pahalta energiakriisiltä vältyttiin. Suomen talous kyllä ajautui taantuman viime vuoden loppupuolella talouden supistuessa vuoden jälkipuoliskolla. Alkuvuonna talouden kehitys on ollut odotuksia parempaa. Mutta millaiset ovat Suomen talouden näkymät kesää kohti mentäessä?

Nykyinen taloustilanne on iskenyt erityisen vahvasti tavallisten ihmisten tavalliseen arkeen. Perustarpeiden, kuten ruoan, asumisen ja energian, hinnat ovat nousseet nopeammin kuin vuosikymmeniin. Velallisten kotitalouksien kukkaroa kiristää lisäksi ennätyksellisen nopea korkojen nousu.

Kotitalouksien tilanne alkaa onneksi todennäköisesti helpottaa vuoden edetessä. Hintojen nousu on rauhoittumassa ja esimerkiksi energian hinnat ovat jo kääntyneet laskuun vuoden takaisesta. Korkojen nousu voi kestää vielä tovin, mutta pikapuoliin on korkojen huipputaso saavutettu. Moni palkansaaja saa tänä vuonna totuttua suuremman palkankorotuksen ja myös erilaisista kertakorvauksista on työmarkkinapöydissä sovittu. Nämä tekijät yhdessä pysäyttävät kuluttajien ostovoiman rapautumisen.

Myös työllisyystilanne pysynee hyvänä taantumasta huolimatta. Moni yritys on pitkään raportoinut työvoimapulasta ja osaavista työntekijöistä halutaan pitää kiinni. Kuluttajien luottamus, joka vajosi viime vuonna historiansa pohjamutiin, on jo hieman elpynyt. Hitaasti, mutta varmasti ollaan menossa kohti parempaa.

Yritysten osalta tilanne on monisyisempi. Yritykset selvisivät keskimäärin hyvin viime vuodesta. Vaikka kustannuspaineet yrityksilläkin nousivat, moni onnistui siirtämään tämän paineen loppuhintoihin. Eroja yritysten välillä kuitenkin on ja yleisesti ottaen pk-yrityksillä hintojen nosto on ollut vaikeampaa.

Talouskasvun hidastuttua yritysten tulosnäkymät heikkenevät ja yritysten luottamus onkin tällä hetkellä matalalla. Näkymistä löytyy niin myötä-, kuin vastatuultakin. Vientiyritykset kärsivät globaalin kysynnän vaisuudesta. Kotimaassa palvelusektorin näkymät ovat kohtuullisen hyvät. Rakennusteollisuus kärsii rakentamisen vähenemisestä. Toisaalta vihreän siirtymän investointeja tehdään nyt paljon, ja se hyödyttää monia yrityksiä.

Me Säästöpankissa odotamme Suomen talouden supistuvan 0,5 % kuluvana vuonna ja ensi vuonna päästään taas 0,8 %:n kasvuun kiinni. Talouskehitys on siis varsin nihkeää, mutta onneksi sentään parempaa kuin mitä puoli vuotta sitten odotettiin. Hiljalleen se kesä koittaa myös Suomen talouteen ja etenkin kotitalouksien tilanne alkaa vuoden edetessä helpottaa. Talouden kesästä ei tule pitkä ja kuuma, vaan enemminkin leuto ja vähän sateinenkin. Mutta kesä kuitenkin.

 

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti ja kauppatieteiden maisteri, CFA. Maailmantalouden ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi hänen sydäntään lähellä on ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Mikkonen kokee onnistuneensa erityisesti silloin, kun pystyy tuomaan talousasiat lähemmäksi ihmisiä.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kauppalehden blogissa.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista