Osakesijoittajien optimismi se jaksaa yllättää

Pääekonomisti Henna Mikkonen.

Ammattisijoittamien piirissä on vallalla yleinen käsitys, että korkosijoittajat ovat pessimistisiä pahan ilman lintuja, jotka näkevät riskejä joka paikassa. Osakesalkunhoitajia taas pidetään optimisteina, jotka näkevät uhkien sijasta vain mahdollisuuksia. Oman kokemukseni mukaan tässä piilee kyllä pieni totuuden siemen. Varainhoitotaloissa onneksi korko- ja osakesalkunhoitajat keskustelevat koko ajan keskenään ja näin toivottavasti syntyy tasapainoinen näkemys markkinoista.

Optimismia, tai oikeastaan ylioptimismia, näkee myös yksityisissä osakesijoittajissa. Yksi esimerkki tästä on, kun kysytään yksityissijoittajien tuotto-odotuksia. Näin on vuosia tehnyt mm. ranskalainen varainhoitotalo Natixis ja kyselyn tuloksia on ollut mielenkiintoista seurata vuosien varrella. Tänä vuonna kysely toteutettiin 20 eri maassa ja siihen vastasi yli 8550 henkilöä. Suomi ei ollut tutkittujen maiden joukossa.

Tuotto-odotukset epärealistisen korkealla

Vuodesta toiseen sijoittajien optimismi jaksaa yllättää. Edellisessä, vuonna 2021 toteutetussa kyselyssä yksityissijoittajat odottivat markkinoilta saatavan pitkässä juoksussa 14,5 % reaalista vuosittaista tuottoa. Reaalinen tuotto tarkoittaa inflaation ylittävää tuottoa.

Viime vuoden kurssilasku niin osakkeissa kuin koroissakin lienee tehnyt tehtävänsä siinä mielessä, että tämän vuoden kyselyssä sijoitusmarkkinoiden pitkän ajan tuotto-odotus oli laskenut 12,8 %:iin. Mutta silti. 12,8 % on hurjan korkea luku ja noin tuplat siihen, mitä osakemarkkinoiden reaalinen tuotto on pitkässä juoksussa ollut.

Optimismi on varmasti elämänasenteena hyvä asia, mutta sijoitusmarkkinoilla se voi johtaa pettymyksiin ja siihen, ettei omia taloudellisia tavoitteita saavuteta, jos ne on asetettu ylioptimistisille odotuksille. Riskinä on myös, että ”liian” mataliin tuottoihin pettynyt sijoittaja päätyy hakemaan tuottoa entistä riskipitoisemmin ja esim. hajautus unohtuu.

  • Opetus: omat tuotto-odotukset on hyvä perustaa realismiin, jottei tule pettymyksiä.

Ihmisen muisti on valikoiva ja itselle lempeä

Natixiksen tutkimuksessa kysyttiin myös, miten sijoittajien omat salkut olivat tuottaneet vuonna 2022. Tämähän oli siis vuosi, jolloin sekä osakkeet että korkosijoitukset menettivät reilusti arvoaan, monilla markkinoilla miinukset olivat kaksinumeroisia.

Tästä huolimatta vastaajat sanoivat, että keskimäärin heidän omat sijoituksensa tuottivat noin 2 % plussaa. Yhdessäkään tutkitussa 20 maassa sijoittajien tuotot eivät olleet heidän oman arvionsa mukaan miinuksella. Joko tutkimukseen on päätynyt sattumoisin 8550 erittäin onnistunutta sijoittajaa tai sitten ihmisten muisti on valikoiva….itse veikkaan vahvasti jälkimmäistä.

  • Opetus: Pankkien ja varainhoitotalojen lähettämiä tylsiä salkkuraportteja kannattaa katsoa oikean todellisuuskuvan saamiseksi omista sijoituksistaan. Ja kun lukee sosiaalisesta mediasta kateudesta vihreänä muiden sijoittajien menestystarinoita, on hyvä tiedostaa, että niitä saattaa vääristää itsearvioinnin suloinen valheellisuus.

Tahdotko varainhoitajaltasi enemmän?

Säästöpankki Yksityispankin asiakkaana saat henkilökohtaista private banking -varainhoitoa varallisuutesi parhaaseen mahdolliseen hoitamiseen. Saat oman yksityispankkiirin, joka huolehtii varallisuudestasi yksilöllisen suunnitelman mukaan. Säästöpankki Yksityispankki – varallisuutesi hoitoa henkilökohtaisesti ja luottamuksellisesti.

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä.

Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Julkaisija

Ajankohtaista