Tunnista hyvä salkunhoitaja – löydä parhaat sijoituskohteet

Säästöpankin brändikuva

Säästöpankkien Varainhoidon Johan Hamström on yksi Euroopan parhaista osakesalkunhoitajista. Hamströmin luotsaama Säästöpankki Eurooppa -rahasto on viime vuosina ollut useasti ehdolla parhaaksi Eurooppa-rahastoksi muun muassa Morningstar Awardseissa (2016, 2018) ja Citywire Nordic Awardseissa (2019). Jos joku, niin Hamström tietää, mistä hyvän salkunhoitajan tunnistaa.

”Pitää uskaltaa uida vastavirtaan.”

Kiteytettynä hyvä salkunhoitaja on utelias oman tiensä kulkija, jolla on jalat maassa.

”On helppo mennä lauman mukana, mutta se ei ole aina tuottomielessä paras tapa. Salkunhoitajan pitää uskaltaa katsoa toiseen suuntaan. On myös tärkeää olla kiinni hetkessä, jotta ymmärtää, mitä ympärillä tapahtuu.”

Koronavuosi on osoittanut hereillä olon merkityksen.

”Markkinaromahduksia on ollut aiemminkin. Kun maaliskuussa alkoi olla paniikki päällä, me emme panikoineet, vaan päätimme alkaa tehdä päätöksiä toiseen suuntaan.”

Hyvä salkunhoitaja ei hötkyile.

”Erilaisia tilanteita pitää käydä etukäteen läpi ja miettiä, mitä tehdään, jos ne tulevat eteen. Omaa näkemystä pitää osata ja uskaltaa päivittää.”

Pitkä tähtäin peittoaa pikavoitot

Lyhyellä aikavälillä on presidentinvaaleja ja koronarajoituksia. Hamströmin mukaan niillä ei ole pitkällä aikavälillä merkitystä.

”Sijoitusmaailmassa yksi vuosi on lyhyt aika.”

”Haluan nähdä, että ne yritykset, joihin sijoitan, katsovat eteenpäin pitkällä tähtäimellä. Tällaiset yritykset hallitsevat nykyhetken haasteita ja toisaalta panostavat tulevaisuuteen ja haluavat kasvaa.”

Näin hyvä salkunhoitaja ennakoi

”Pyrimme löytämään houkuttelevilla markkinoilla toimivia yhtiöitä, joilla on selkeä strategia, miten aikovat louhia arvoa sekä vahvat näytöt menestyksekkäästä toteutuksesta. Haluamme myös nähdä. että yritys tekee arvoa kasvattavia päätöksiä liiketoiminnan luomalla kassavirralla. Kun löydämme tällaisia yhtiöitä, olemme kiinnostuneita.”

Hamström pyrkii näkemään polun, jolla yhtiö pystyy parantamaan toimintaansa kaikilla osa-alueilla. Liiketoiminnan suotuisa kehittyminen näkyy yleensä nousevina kursseina.

”Maaliskuussa hyviä yhtiöitä lyötiin voimakkaasti alas ja se oli loistava hetki sijoittaa niihin. Epävarmoissa markkinaolosuhteissa tarjoutuu usein mahdollisuus hankkia mielenkiintoisia yhtiöitä hyvällä hinnalla.”

Hyvä salkunhoito on tiimityötä

Hamström vetää kolmen hengen osaketiimiä, joka on ollut yhdessä 10 vuotta. Pitkä yhteistyö luo mahdollisuuden haastaa.
”Jokainen etsii omalla tavallaan kohteita, ja haastamme toisiamme ja yritämme löytää asioihin toisen näkökannan.”

Tänä vuonna haastaminen on osoittanut arvonsa: Kun yksi hermoilee, toisella voi olla uusi näkökanta.

”Pitää osata olla väärässä ja aina pyrkiä oppimaan omista ja muiden virheistä. Tämä parantaa menestymisen mahdollisuuksia pitkällä aikavälillä.”

Uusi vuosi, missä sijoitusmahdollisuudet?

Usko tai älä, Eurooppa voi yllättää.

”Ketään ei tällä hetkellä kiinnosta Eurooppa, koska tämä on taantuva maanosa. Mutta se aina yllättää, miten hyviä yrityksiä täällä on.”

”Eurokriisissä moni missasi sen, että yllättävän suuri osa Euroopassa listatuista yrityksistä ovat kansainvälisiä ”niche-pelureita”, joilla on vahva markkina-asema. Tällaiset yritykset hyötyvät siitä, että maailma kasvaa, eikä haittaa, jos Eurooppa taantuu.”

Hamström summaa uuden vuoden kuumat teemat: Eurooppa, kasvuyhtiöt, teknologia ja ympäristö.

”On paljon yrityksiä, joiden tekemät tuotteet ja palvelut hyötyvät ympäristöystävällisyyteen siirtymisestä. Eurooppa on tässä edelläkävijä.”

Hamström tietää, mistä metsästää.

”Sieltä, missä on vähemmän porukkaa. Siellä, missä negatiivisuus on isointa, on hyvä paikka aloittaa.”

Pitää uskaltaa uida vastavirtaan. Kuinkas muutenkaan.

Millaisen tulevaisuuden tahdot? Kun säästät pitkäjänteisesti, markkinoiden heilahtelut voivat kääntyä mahdollisuuksiksi. Säästöpankin rahastojen hoidosta vastaavat kokeneet ja palkitut sijoittamisen ammattilaiset. Varaa aika tapaamiseen - puhelimessa, konttorilla tai verkossa tai ole meihin yhteydessä.

Säästöpankkien Varainhoito tarjoaa aktiivista ja yksilölliset tarpeet huomioivaa varainhoitoa yksityishenkilöille, yrityksille ja instituutioille. Olemme vastuullinen ja täysin kotimainen toimija. Toimintaperiaatteemme on pitkäjänteinen ja läheinen kumppanuus asiakkaidemme kanssa.

 

Teksti on julkaistu Arvopaperi Studiossa.

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista