Från obekymrad konsument till herre över sin ekonomi

Proffsidrottaren Miko Kailiala brukade knappt planera sina matinköp. Hur gick man till väga för att bygga upp hans ekonomi?

Sparbankens avtalsidrottare och innebandyproffset Miko Kailiala, 26, funderar bara ett ögonblick då han får frågan om hur han hanterar pengar. Inte särskilt bra men inte heller dåligt, svarar han. Det finns säkert många som känner igen sig och håller med. Enligt Sparbankens Sparbarometern planerar en stor del av finländarna inte sin ekonomi längre än ett år framåt. Kailiala är inget undantag, och förtydligar:

– Målmedvetenhet är inte min styrka. Jag är nöjd om jag har planerat vad jag har tänkt äta när jag kommer till butiken. Å andra sidan har jag inte funderat särskilt mycket över min ekonomi, även om jag alltid har sett till att det finns pengar för att klara överraskande utgifter, ler han. 

Ibland på fritiden när jag är ledig och vill hitta på aktiviteter använder jag kortet väldigt flitigt.  

– Speciellt om det känns som att man har inkomster som en gesäll men en herres utgifter. Så det finns nog en hel del att förbättra, skrattar han. 

Även om konsumtionen ibland är större än tänkt är han noga med att till exempel plikttroget betala försäkringsavgiften i en enda rat samt att ha en buffert på kontot. 

Han hoppas därför att få hjälp med att planera sin ekonomi bättre samt att börja spara. Nu som knappt trettioårig grämer det honom lite att han inte började spara och investera redan som yngre. För närvarande ligger pengarna på ett brukskonto och överskottspengar har överlämnats i mammas varsamma vård. 

– Om det har funnits extra pengar har de flyttats till ett konto som mamma har besittningsrätt till. På så sätt har de inte slösats bort, berättar Kailiala. 

Målet en bekymmerslösare vardag 

Kailiala träffade i Åbo Sparbankens kundrådgivare Jeremias Makkonen som berättade om bland annat investerings- och sparalternativ. Enligt Makkonen är människor oroade över tre saker i fråga om investeringar, bland annat risker och tid. 

– Människor funderar över hur man vet när det är rätt tidpunkt att investera, eller anser att det inte lönar sig att börja spara med femtio euro, men så ligger det inte till, berättar Makkonen. 

Han inviger också Kailiala i ämnet. Idrottaren berättar att han har vidtagit de nödvändigaste åtgärderna för sin ekonomi. Å andra sidan har han småningom blivit mer intresserad av hur han ska få ordning på ekonomin med hjälp av sparande och investeringar.  

– Förr var jag inte så engagerad, men nu har intresset väckts i sakta mak. Jag skulle vilja ha stabilitet och inte hela tiden behöva tänka på om det finns tillräckligt på kontot, utan i stället veta att pengarna även ger avkastning, resonerar han. 

Målet en egen bostad

Kailiala förbereder sig som bäst inför nästa års världsmästerskap i innebandy som hålls i Finland i slutet av året. Kailiala som är hemma från Lieto men numera bosatt i Åbo vill i framtiden köpa en egen bostad. För detta började han BSP-spara för sex år sedan. 

– Just nu bor jag i en lägenhet som mina föräldrar äger, men framöver har jag tänkt lösa in antingen den här bostaden eller eventuellt någon annan. Om det sedan är ett höghus, radhus eller egnahemshus beror på hur min livssituation ser ut. Egentligen har jag från och med i höst börjat fundera på om man skulle bo någon annanstans än i absoluta centrum eftersom en hundvalp har sällat sig till hushållet. 

Kommer Kailiala att bli en målmedveten sparare? Sparbanken hjälper Miko Kailiala att få en bättre och mer genomtänkt ekonomi. 

Jeremias Makkonen presenterar de tre vanligaste fördomarna

  1. 50 euro gör ingen nytta utan man behöver ett stort kapital för att investera. 

    Fel, 50 euro är ett bra startbelopp, du behöver inte ett stort kapital om du vill börja spara och investera. Det lönar sig eftersom ränta-på-ränta börjar samlas på beloppet, så över tid får du en lämplig grundplåt. 

  2. Man måste veta när tidpunkten är rätt

    Ingen kan svara på när tiden är exakt rätt för att börja. Huvudsaken är att du börjar eftersom du endast då kan få avkastning. Du kan läsa mer om ränta-på-ränta här

  3. Investeringar innebär enorma risker. 

    Det finns risker med att investera, men de går att hantera. I stället för att lägga alla ägg i en korg lönar det sig att sprida investeringarna. Du får god hjälp av bankens experter som kan erbjuda dig det bästa alternativet vad gäller sparande och investeringar. Ifall du själv vill testa vilket alternativ som passar dig bäst. Det lönar sig att pröva sparräknaren

Vill du få din ekonomi i skick? Boka en tid hos oss eller lämna en kontaktbegäran

 
Skriven
Typ
Nyhet

Intressant just nu