Sonja vann fondandelar för 250 euro – studenten har ett klart besparingsmål

Sonja Parviainen, 21, studerar till restonom i Kuopio. Hon deltog i Sparbankens pengaförvirring –tävling som organiserades på Instagram. I tävlingen utmanade Sparbanken ungdomarna att med egna ord berätta vad som förvirrar den med ekonomi. Huvudpriset var Sparbankens fondandelar till ett värde av 250 euro, och det vann Sonja.

I bilden: Sonja tillsammans med kontorsdirektör Jouni Pekkarinen

Sonja är inne på sitt sista studieår på restonomlinjen i Kuopio. Under våren utexamineras hon, och efter examen vill Sonja satsa på en karriär inom turism. Även om resor ligger nära Sonjas hjärta planerar hon inte att använda vinstmedlen för en resa, utan till något helt annat, nämligen bostadssparande. Sonja vill köpa sitt första egna hem inom fyra år.

  • Mitt mål är att köpa en lägenhet när jag fyller 25 år. Vinsten i form av Sparbankens fondandelar var en bra start, och hjälper mig att fokusera på mitt sparmål, säger Sonja.  

Ekonomi är förvirrande för ungdomar

  • Investeringsfrågor är ärligt sagt förvirrande. Det känns som att många ungdomar är intresserade av att investera, men vet inte var de ska börja, säger Sonja. 

Så tänkte även Sonja själv, som inte var bekant med fondsparande från förr, även om sparande var. Sonja fick dock hjälp med alla frågor som hon kände var förvirrande, då hon träffade en av Sparbankens placeringsexperter, när hon kom till banken för att lösa in sitt pris.  

  • Jag ser verkligen fram emot att börja fondspara, berättar Sonja. 

Sonja mottogs av Anna-Riitta Haatainen, finanschef för Sparbanken Optia i Kuopio. Tillsammans med Anna-Riitta gick de noggrant igenom Sonjas ekonomi och sparmål. I sparbanken kallar vi detta för Ekonomistund, där målet är att kartlägga kundens sparmål, samt ekonomiska situation för att hitta de bästa lösningarna. I ekonomistunden hittade Sonja precis den rätta fonden hon vill investera sina vinstpengar i. 

  • Det lönar dig absolut att modigt vara i kontakt med banken, så behöver man inte själv försöka leta efter information och ta reda på kluriga ekonomiska frågor. I banken behöver man verkligen inte skämmas för att man inte vet allt, säger Sonja. 

Sparande är också möjligt under studietiden

Sonja har också sett till att spara under sin studietid. Studenten har också ett tips, hon tycker alla studeranden borde ta till sig. Sonja har genom studietiden alltid flyttat en summa pengar från sommarjobbslönen till sparkontot, så att hon har kunnat fokusera fullt ut på sina studier. Sonja gjorde ett beslut om att fokusera på dina studier till fullo, och försökt spara tillräckligt med pengar så att hon inte har behövt jobba under skolåret. 

  • Jag vågade inte ta ett jobb under skolåret, eftersom jag var rädd att jag inte skulle kunna fokusera på studierna ifall jag lägger för mycket tid på att jobba, berättar hon. 

Studielånskompensationen som motivation att examineras inom utsatt tid

Förutom de löneinkomster som sparats från sommarjobben har Sonja finansierat sina studier med studiestöd och studielån. Studielån har hon lyft sen första studieåret och säger att studielånskompensationen har varit hennes största motivation att ta examen inom utsatt tid. 

  • Torts att lån kan vara ett skrämmande koncept som ung, så tycker jag att det har varit värt att lyfta studielånet. Lånet har också möjliggjort att jag inte behöver äta nudlar och tonfisk dag efter dag, säger Sonja. 

Att spara pengar från sommarjobbslönen har också gjort det möjligt för Sonja att fortsätta med sina fritidsintressen och njuta av livet under sina studier. Sonja vet också, att om pengarna ligger på brukskontot, använder man dem lätt. Därför vill hon också lägga sparpengarna på ett separat konto, så de inte är lättillgängliga. Som en ny fondsparare får hon nu prova på ett alldeles nytt sätt att spara inför framtiden. 

Känns Sonjas tankar bekanta? Känner du att du skulle vilja börja spara och placera, så var i kontakt med oss eller boka en tid, så hjälper vi dig med att komma igång.

 
Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu