Vill placerarna ha 90-talet tillbaka? Var förnuftig och följ våra tråkiga råd

Johan Hamström

Vet du vilket som är det snabbaste och enklaste sättet att tjäna massor av pengar? Daytrading! Är inte aktier riskabla? Aktier är ett säkert kort, det vet ju alla. Om det blir problem sätter centralbankerna igång sedelpressarna. Behöver man inte erfarenhet för att syssla med det här? Nej, gamlingarna förstår sig inte på dagens värld, se bara på Warren Buffett. Måste man inte förstå vad företaget gör? Aktiekurserna och utvecklingen av företagens affärsverksamhet har ingenting med varandra att göra, vilket världens största kapitalförvaltare kan bekräfta.

När jag hör dessa historier känns det som om jag gjort en tidsresa till slutet av 1990-talet, när man inte heller såg något slut på tillväxtaktiernas uppgång. Det var vid den tiden som jag själv började placera. Även då ifrågasattes de eviga sanningarna inom placerandet och marknaden drevs av samma kraft som i dag, nämligen avundsjuka eller, som det kallas på fackspråk, FOMO – Fear Of Missing Out. 

Festen tog ändå slut, som den oftast gör. Och den lämnade fula spår, som den ofta gör. Jag tror att det kommer att gå på samma sätt även den här gången. Många kan få otrevliga överraskningar. En del börjar kanske aldrig placera igen. Det här är en stor förlust, eftersom förnuftigt och långsiktigt aktieplacerande ökar tillgångarna. 

När tar festen slut för placerarna? 

Det finns tydliga tecken på att slutet är nära. Smärttröskeln för avundsjukan har överskridits för många, och de har övergått till det som med vadslagningstermer kan kallas ”all in”-aktier, främst stora och växande teknologiföretag. Som man kan gissa pekar dessas kurser mot en rosenröd framtid. De har blivit jättar, vars kursrörelser avgör marknadens (och de passiva indexfondernas) riktning.

När tillräckligt många placerare har övertygats brukar risken för en ändring av riktningen vanligen öka. Var ska man hitta någon som är beredd att betala ett högre pris för aktierna? En trivial förändring i miljön kan sätta stopp för festen. Man kan jämföra med en flock fåglar. Den fågel som flyger först reagerar på förändringar i omgivningen, och hela flocken kan ändra riktning på ett ögonblick. Fåglarna följer varandras rörelser utan att analysera dem närmare. Placerarna reagerar på samma sätt.

Är det dags att sälja nu? Absolut inte, men man bör undvika riskkoncentrationer.

Våra erfarenheter och lärdomarna av våra misslyckanden får oss att växa och utvecklas som placerare. Vis av egen erfarenhet kan jag intyga att det inte nödvändigtvis är en dålig sak att misslyckas, om man kan lära sig något av det. Man måste ändå alltid se till att misslyckanden och felbedömningar inte ödelägger hela ens ekonomi eller hindrar en från att försöka igen. Hur lyckas man då med det?

Med dessa tråkiga med fungerande råd kommer du långt: 

  • skapa en skräddarsydd placeringsplan för dina egna behov och håll dig till den
  • välj en förnuftig placeringsstrategi
  • sprid ut både placeringsobjekten och köpen.

Dessa rättesnören styr mitt placerande. Jag placerar bekymmersfritt på aktiemarknaden oberoende av marknadsläget. Jag har inte bråttom. Jag strävar inte efter att bli rik snabbt, utan jag låter mina tillgångar växa i jämn takt på lång sikt. Jag har valt en placeringsstrategi som jag tror kan hjälpa mig att undvika de värsta fallgroparna och överdrifterna. Denna strategi baserar sig på långsiktigt ägande i bra och rimligt prissatta bolag.

Johan Hamström on ekonomie magister och aktieportföljförvaltare i Sparbanken Kapitalförvaltning. Hamström utsågs till bästa finländare i serien Bästa portföljförvaltare av Europaaktier i Citywire Nordic Awards 2019. Hamström skriver ner mångsidiga tankar om placering, ekonomiförvaltning och skapande av förmögenhet. Familjen, naturen, motion, F1-racing och naturligtvis placeringar ligger honom varmt om hjärtat.

Publicerad i Kauppalehtis blogg (på finska) 30.7.2020.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu