Saatat säästää jo tietämättäsi – mutta miten?

Pikavoittoja ja äkkirikastumista vai vakaata oman puskurirahaston kasvatusta sekä kärsivällisyyttä? Säästämiseen ja sijoittamiseen liittyy monesti ennakkoluuloja, joita yksityispankkiiri Anna Laukka nyt oikoo.

Voimakastahtoinen yrittäjänainen tietää, mitä tahtoo ja miten hän pääsee tavoitteisiinsa.

Suomalaiset ovat lottokansaa. Äkkirikastumisen mahdollisuus voi tuntua kutkuttavammalta kuin summan siirtäminen säännöllisesti säästöön. Säästöpankin yksityispankkiiri Anna Laukka on törmännyt työnsä ohella monesti samantapaiseen ajattelutapaan.  

Ihmiset tuntuvat odottavan myös pikavoittoja ja äkkirikastumista säästämisen ja sijoittamisen tiellä. 

- Olen nähnyt usein tilanteita, että ihmiset odottavat massiivista voittoa heti, kun ovat aloittaneet säästämisen ja sijoittamisen. Se vaatii kärsivällisyyttä. Kaikella on lisäksi hintalappunsa. Kulut ja verotus tulee ottaa huomioon, mutta lopulta ne ovat kuitenkin pieniä summia verrattuna siihen puskuriin, jonka säännöllinen säästäminen tuo talouteesi, Anna kertoo rehellisesti. 

Jos säästät ASP-tilille, olet jo aloittanut 

Iso osa suomalaisista tahtoo oman asunnon ja säästää sitä varten ASP-tilille. Jos olet yksi heistä, onnittelut, olet jo aloittanut säästämisen ja sijoittamisen sekä oman varallisuutesi kartoittamisen. Se ei ole sen vaikeampaa. 

- ASP-tilille säästäminen on huippusäästötapa, jos tahtoo oman asunnon tulevaisuudessa. Se kerryttää omaa omaisuutta ja varallisuutta. Toinen helppo tapa on aloittaa säästäminen pankin rahastojen kautta. Viisikymmentä euroa kuukaudessa kerryttää mukavasti omaisuutta pitkässä juoksussa, Laukka kertoo helppoja aloitustapoja. 

Vain yhdessä tapauksessa rahojen makuuttaminen käyttötilillä kannattaa

Ei kaikkia munia yhteen koriin. Tämä kultainen sääntö pätee myös säästämisessä ja sijoittamisessa. Näin ollen saat itse suitsittua riskejäsi hajauttamalla esimerkiksi ASP-tilille sekä säästämällä samalla vaikkapa rahastoihin. Myös rahastojen valinnassa kannattaa ainakin aluksi luottaa ammattilaiseen. 

Epävarmuus pitää ihmisiä otteessaan ja huojuva tilanne niin työmarkkinoilla kuin yleisestikin, voi saada ihmiset pitämään rahansa entistä hanakammin pelkästään käyttötilillä. Anna ymmärtää asian, mutta kertoo myös, että on vain yksi tilanne, jossa rahojen makuuttaminen käyttötilillä on kannattavaa.  

- Jos sinulla on säästötavoite, jonka päivämäärä on jo päätetty ja se siintää lähitulevaisuudessa, toisin sanoen vuoden kuluessa, kannattaa pitää säästämänsä rahat käyttötilillä. Näin ne saa helposti otettua käyttöön. Muuten kannatan säästämisen aloittamista esimerkiksi rahastoihin, koska se myös osaksi turvaa tulevaisuuttasi, Laukka sanoo. 

Lyhytaikaiseksi säästämiseksi Anna laskee kolmesta viiteen vuoteen. Silloin säästetään yleensä konkreettisiin asioihin, kuten vaikkapa matkoihin, autoon tai esimerkiksi leikkaukseen. 

- Tässä ajassa tileistä ei saada paljon korkotuottoja, joten osa varoista täytyy pystyä laittamaan kiinni sijoituskohteisiin, joissa riskitaso voi olla hieman korkeampi. Pitkäaikaisessa säästämisessä tavoite voi olla vuosikymmenienkin päässä, ja silloin puhutaan esimerkiksi säästämisestä kohti turvatumpaa tulevaisuutta. Se voi olla vaikkapa taloudellisesti vakaampi eläkeikä. 

Säästöpankin ratkaisurahastot ovat loistava tapa niin lyhyt- kuin pitkäaikaiseenkin sijoittamiseen. Näin ollen asiakkaan ei tarvitse itse miettiä, ovatko korko- ja osakepainot kohdillaan, vaan ammattilaiset huolehtivat siitä puolestasi. 

Aloitetaanko jo tänään? Varaa aika tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin laitetaan raha-asiasi kuntoon. 

Kategoriat

Ajankohtaista