Sijoitusvinkkejä naiselta naiselle
Toimittaja-kirjailija Emilia Kullas neuvoo, miksi naisen kannattaa opetella sijoittamaan ja mistä lähteä liikkeelle.
Sijoittaminen on vaikeaa, vaarallista ja aikaa vievää. Näin ajattelee Talouselämän uutispäällikkö ja kirjailija Emilia Kullaksen mukaan yllättävän moni nainen. Kirjassa Nainen ja rikastumisen taito Kullas ja hänen kollegansa Ninni Myllyoja jakavat sijoitusvinkkejä naisille.
– Haluamme herätellä naisia siihen, että sijoittaminen on olennainen osa järkevää taloudenpitoa ja tulevaisuuteen varautumista, eikä ahnetta keinottelua, niin kuin moni nainen kuvittelee, Kullas sanoo.
Naisilla on sijoittamista kohtaan monia ennakkoluuloja, jotka Kullaksen mukaan johtuvat tiedon puutteesta.
– Monella on harhaluulo, että sijoittaessa täytyy päivät läpeensä tuijottaa pörssikursseja, mikä ei pidä paikkaansa. Silloin, kun ei ole tarpeeksi tietoa, niin ennakkoluulot jylläävät.
Miksi naisten sitten pitäisi ylipäätään olla kiinnostuneita sijoittamisesta?
Lähtökohta on se, että kenenkään talous ei kestä kädestä suuhun elämistä. Hätäpuskuria tarvitaan esimerkiksi silloin, kun pesukone hajoaa tai eteen tulee iso hammaslääkärilasku.
– Sen pitäisi olla automaattista, että varaudumme menoihin, joita emme vielä osaa ennakoida. Harva meistä on siinä tilanteessa, että palkkatulo olisi niin iso, että sillä selviäisi kaikista menoista mitä eteen tulee.
Pelkkä tilille säästäminen ei Kullaksen mukaan kuitenkaan riitä, sillä rahan makuuttamiseen tilillä liittyy aina riski.
–Koska korot ovat niin matalalla, talletustilillä pitkään olevan rahan arvo käytännössä pienenee, kun inflaatio syö osan ostovoimasta. Naisten pitäisi lähteä rohkeammin hakemaan säästöilleen tuottoa.
Aloita kartoittamalla taloutesi
Sijoittamisessa alkuun pääseminen ei vaadi mitään muuta kuin hieman viitseliäisyyttä. Liikkeelle kannattaa lähteä kartoittamalla oman talouden tilansa: mistä raha tulee ja minne se menee.
– Ei tarvitse avata edes Exceliä, vaan ihan kynällä ja paperilla voi luetteloida menot kuukauden ajalta ja kertoa summat kahdellatoista.
Kun näkee vuositasolla, kuinka paljon rahaa kuluu esimerkiksi asumiseen, vaatteisiin ja harrastuksiin, näkee myös kuinka ison osan tuloista pystyisi laittamaan säästöön. Jos yhtään rahaa ei jää yli, voi miettiä, voisiko jostain menosta nipistää hieman.
Kun kuukausittain säästövara on selvillä, on aika miettiä, mihin rahat haluaa sijoittaa. Erilaiset rahastot ovat helppo keino lähteä liikkeelle, kun osakkeet vaativat isompaa aloitussummaa ja halua hankkia tietoa.
Kullas kehottaa naisia hakemaan rohkeasti tietoa sijoittamisesta netistä, sijoitusoppaista ja omasta pankista.
– Oman pankin puoleen kannattaa kääntyä, koska heillä on tarjota sijoitusapua ja he tietävät hyvin sinun rahatilanteesi. Tietoa on tarjolla valtavasti siinä vaiheessa, kun sitä viitsii lähteä hakemaan.
Aloitetaanko heti? Varaa meiltä aika ja tule käymään, tai jätä yhteydenottopyyntö.