Vain rikkaat sijoittavat - ja 6 muuta myyttiä vaurastumisesta ja sijoittamisesta

Vaurastumiseen ja sijoittamiseen liittyy Suomessa monia ennakkoluuloja, joista harva pitää paikkansa. Selvitimme, mitkä myyteistä eivät ole totta.

Säästöpankin brändikuva.

1. Vain rikkaat sijoittavat

Ei tarvitse olla rikas voidakseen ryhtyä sijoittamaan. Esimerkiksi osakerahastoihin pääsee kiinni jo 50 euron kuukausisijoituksella. Monesti sijoittaminen mielletään riskialttiiksi puuhaksi, johon vain rikkailla on varaa. Sijoituskohteet on kuitenkin mahdollista valita oman riskinottokyvyn mukaan. Säästöpankin asiakkaana voit esimerkiksi valita ratkaisurahastoistamme parhaimman vaihtoehdon oman riskinsietokyvyn mukaan. 

2. Pienituloisen on mahdoton säästää

Lähes jokaiselle työssäkäyvälle suomalaiselle säästäminen on mahdollista. Pienistä tuloista on hankala irrottaa isoja summia, mutta pienistä puroista ne joetkin syntyvät. Kun laittaa kuukausittain pienenkin määrän rahaa sivuun, on jonkin ajan kuluttua kelpo summa kasassa. Jos tuntuu, että omista tuloista ei kerta kaikkiaan jää käteen mitään, kannattaa kokeilla kirjata kuukauden ajan kaikki menot ylös. Kun näkee mustaa valkoisella siitä, mihin kaikkeen rahaa kuluu, on helpompi huomata, missä olisi karsimisen varaa.

3. Sijoittaminen on vaikeaa

Sijoittaminen ei välttämättä ole ollenkaan vaikeaa. On totta, että suora osakesijoittaminen vaatii tietoa ja aktiivista markkinoiden seuraamista, mutta sijoittaminen on mahdollista monella muullakin tavalla. Esimerkiksi rahastoihin sijoittaessa markkinanäkemystä tai kokemusta ei tarvita, sillä ammattilaiset rahastonhoitajat huolehtivat sijoituksista.

4. Työtä tekemällä ei voi rikastua

Vaurastumisessa on kyse siitä, että tulot ovat suuremmat kuin menot. Jos kuluttaa kaikki tulonsa, rikastuminen ei luonnollisestikaan ole mahdollista. Jos laittaa pienenkin osan tuloistaan säännöllisesti sivuun tai maksaa vaikkapa asuntolainaa pois, vaurastuminen on mahdollista. Mitä mieltä varainhoitajamme Zacharias Wickholm on myytistä? Lue haastattelu.

5. Säästäminen on yhtä kuin kituuttaminen

Helpoiten säästäminen sujuu, kun sen ei anna vaikuttaa omiin elintottumuksiinsa. Säästöjen kartuttamisen pitäisi olla yhtä automaattista kuin puhelinlaskun maksaminen. Kun ei tavoittele pikavoittoja, vaan malttaa säästää pitkäjänteisesti, kituuttamiselle ei ole tarvetta.

6. Tuottoa saa ainoastaan riskejä ottamalla

Suomalaiset ovat lottokansaa – monella meistä on mielessä vain nopea tuotto. Uhkapeli ei kuitenkaan sijoittamisessa pidemmän päälle kannata, vaan järkevämpää on tehdä sijoituksia oman riskinottokyvyn mukaan. Pitkäjänteinen ja maltillinen rahastosäästäjä haalii rahasto-osuuksia markkinoiden laskiessa ja tienaa kurssien kääntyessä kasvuun.

7. Rahastoon sijoittaessa menettää helposti kaiken

Rahastoissa varat on hajautettu niin moneen yritykseen, että riski kaiken menettämisestä on hyvin pieni. Jotta sellainen tilanne pääsisi syntymään, pitäisi monen yrityksen mennä konkurssiin samanaikaisesti. Vaikka nyt on eletty hankalia aikoja, aika harva pörssiyritys on mennyt nurin. Rahastosijoittajan ei tarvitse kantaa varoistaan huolta, sillä rahastoja hoitavat ammattilaiset seuraavat yrityksiä aktiivisesti. Jos alkaa näyttää siltä, että jollakin yritykselle menee huonosti, sijoituskohteita vaihdetaan. Tärkeintä on olla jänistämättä markkinoiden ollessa alhaalla ja jatkaa säännöllistä säästämistä kunnes sijoitukset lähtevät taas nousuun.

Kiinnostuitko sijoittamisen aloittamisesta? Jätä yhteydenottopyyntö, niin tehdään yhdessä sinulle sopiva suunnitelma sijoittamiseen.

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen
Säästämisen ja sijoittamisen ratkaisut Säästämisen aloittaminen, tilaa vinkit

Ajankohtaista