8 vinkkiä yrityksen kassanhallinnan tehostamiseen

Säännöllisyys, seuranta ja ennakointi ovat hyvän kassanhallinnan perustekijöitä. ”Aktiivisella seurannalla päästään eroon mutu-tuntumasta ja pystytään ennakoimaan kipupisteitä paremmin. Varsinkin menestyvien yritysten kohdalla työ saattaa tuntua välillä turhaltakin, mutta se kyllä palkitaan viimeistään silloin, kun yritys on tekemässä ensimmäistä isoa kasvuloikkaansa”, kertoo liiketoimintajohtaja Kalle Lepola.

Kalle Lepola - Someron Säästöpankki.

Kallen 8 vinkkiä kassanhallinnan tehostamiseen

  • Tee kassanhallinnasta ja laskutuksesta rutiini. Säännöllisyys ja välisteppien määritys kannattaa aina. Päätä, että hoidat viikon laskut eteenpäin esimerkiksi aina perjantaisin. Muista myös seurata laskujen maksamista ja muistuttaa asiakkaita tarvittaessa. Varaa kalenteristasi aikaa kassanhallinnan kehittämiseen.
  • Ota järjestelmät hyötykäyttöön. Mieti, voisiko asiat hoitaa tehokkaammin. Löytyisikö esimerkiksi tilitoimistolta ohjelmistoa, jonka avulla kassasta saataisiin dataa paremmin irti? Tai olisiko tarvetta järjestelmälle, joka tarkistaa ostajan maksukyvyn etukäteen? 
  • Ulkoista tarvittaessa. Mieti, onko esimerkiksi laskujen hoitaminen itse kustannustehokasta. Muista laskea arvo myös omalle työlle. Apua saa esimerkiksi tilitoimistoista ja niiden puoleen voi kääntyä pienikin yrittäjä. 
  • Neuvottele paremmat ehdot ostolaskuille. Tavoitteena on neuvotella itselle mahdollisimman pitkät maksuajat ja pitää asiakkaiden maksuajat tarpeeksi lyhyinä. Tarkista myös, miten omat laskut ja asiakkailta laskutettava suhteutuvat toisiinsa, eli tulevatko samaan projektiin liittyvät rahat tilille ennen kuin ne pitää itse maksaa. 
  • Vaihda sähköiseen laskutukseen. Sähköinen laskutus nopeuttaa kassavirtaa, kun lasku saadaan asiakkaalle pian. Moni toimija myös nykyään vaatii laskujen toimittamista sähköisesti.  
  • Aseta yritystiliin kateraja. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, jos yrityksen tilille on tapana kertyä liikaa rahaa. Tuottavampaa on tehdä tililtä automaattinen siirto esimerkiksi tiettyyn sijoitukseen, kun tietty raja ylittyy.
  • Opi kassan kausivaihteluista. Onko yrityksesi kausiluonteista, esimerkiksi tiettyyn vuodenaikaan painottuvaa? Seuraa kassan vaihteluita aktiivisesti, niin saat luotua niistä pitkän aikavälin ennusteita ja pystyt varmistamaan tulevat rahoitustarpeet pankin kanssa. Erilaisia rahoitusratkaisuja ovat esimerkiksi luotot, limiitit ja käyttöpääomalainat.
  • Ota laskurahoitus käyttöön kausivaihteluiden tasoittamiseksi. Laskurahoitus kotiuttaa rahaa yrityksesi laskuista tilille heti. Alkuun pääsemiseksi tulee valita haluttu rahoitusaste.

Tee päätös yrityksen kassan paremmasta hallinnasta – aloita edes pienin askelin

Arjen kiireissä hyvät aikeet unohtuvat helposti. Mitä jos jakaisit tehtävät, esimerkiksi tämän listan kohdat osiin ja päättäisit miettiä yhden kohdan viikossa kuntoon? Merkkaa aika kalenteriisi, niin se ei unohdu. Kun kassanhallinta on kunnossa, todennäköisesti aikaa säästyy muuhun, esimerkiksi yrityksen menestyksen kannalta elintärkeään myyntiprosessin tehostamiseen.


Vinkit antoi liiketoimintajohtaja Kalle Lepola Säästöpankin Someron konttorista.

Tahdotko tehostaa yrityksesi kassanhallintaa? Jätä yhteydenottopyyntö, niin varataan sopiva sparrailuaika. 

Artikkeli kuuluu yrittäjän tehokurssiin. Ilmaisen neljän viikon kurssin aikana saat tietoa yrityksen rahoituksesta, kassanhallinnasta, lakiasioista, yrittäjänä sijoittamisesta ja siitä, miten yrityksiä yritetään huijata. Tilaa ilmainen kurssi sähköpostiisi. 

Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista