Sukupolvenvaihdos – muista nämä 5 asiaa
Sukupolvenvaihdoksessa yhdistyvät liiketoiminnan jatkuvuus, perheen dynamiikka ja tulevaisuuden suunnittelu. Huolellinen valmistautuminen ja asiantunteva tuki varmistavat sen, että vaihdos sujuu hallitusti ja verotuksellisesti järkevästi. Kokosimme vinkkejä sujuvaan sukupolvenvaihdokseen.

1. Aloita sukupolvenvaihdoksen suunnittelu 2-5 vuotta ennen aiottua ajankohtaa
Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa esimerkiksi kaupalla, jossa yritys menee usein ”isältä pojalle” -periaatteella. Yleisintä sukupolvenvaihdos on maatiloilla. Usein toistuva virhe sukupolvenvaihdoksissa on kaupanteon viivästyminen.”Sukupolvenvaihdoksia tehdään mielestäni liian vähän – ja liian myöhäisessä vaiheessa. Sukupolvenvaihdos ajoissa kannattaa jo ihan verotussyistäkin. Hyvällä suunnittelulla voidaan säästää merkittäviä summia. Ja kun vaihdos tehdään yrityksen omistajan ollessa vielä hyvässä kunnossa, varmistutaan siitä, että tarvittava tieto siirtyy. Näin yrityksen uusi omistaja saa vaihdoksessa kullanarvoista taustatukea”, sanoo lakimies ja varatuomari Piia Jeremejeff Säästöpankista.
2. Päätä yritystoiminnan jatkajat
Ensimmäisenä asiana on päättää yritystoiminnan jatkajat. Päätös kannattaa tehdä järjellä, ei tunteella. Vanhin poika ei välttämättä aina ole se paras vaihtoehto. Asiasta kannattaa keskustella avoimesti perhepiirissä.
”Mitä aikaisemmin sukupolvenvaihdoksen suunnittelun aloittaa, sitä parempi. Taloudelliseen ja henkiseen suunnitteluun voi mennä jopa vuosia. Mietittäviä asioita ovat esimerkiksi se, kuka on sopiva jatkaja yritykselle – vai jatkaako yritystä esimerkiksi useampi lapsi yhdessä. Entä tulevatko puolisot mukaan? Miten yrityksestä luopujan taloudellinen tilanne turvataan? Tai pysyykö luopuja mukana yrityksessä jollain tavalla? Ratkaistavia asioita on paljon”, Jeremejeff listaa.
3. Muista verosuunnittelu – ja pyydä ennakkoratkaisu Verohallinnolta
Sukupolvenvaihdoksissa on mahdollista saada verohuojennuksia, esimerkiksi perintö- tai lahjaverotukseen sekä myyntivoittoverotukseen, tietyin edellytyksin. Verosuunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja on suositeltavaa jaksottaa yrityskaupat pidemmälle aikavälille. Kun veroseuraamukset ovat etukäteen tiedossa, kaikki sukupolvenvaihdoksen osapuolet voivat varautua niihin paremmin.
Muistathan, että pankki voi antaa alustavaa neuvontaa ja ohjeistaa ennakkoratkaisussa sekä auttaa asiakirjoissa ja rahoituksessa, mutta se ei tee verosuunnittelua, eikä pankista voi saada verotukseen sitovia päätöksiä.
”Yrityskauppa on sijoitustoimintaa, eli myös siinä kannattaa muistaa sijoitusten, tässä tapauksessa yrityskaupan, ajallinen hajauttaminen. Osakeyhtiössä voi olla fiksua luovuttaa yrityksen osakkeita verohuojennukseen oikeuttava vähimmäismäärä, eli 10 % kerrallaan”, Jeremejeff vinkkaa.
Etuna pidemmässä luovutusajassa on veroseuraamusten jakaantuminen useammalle vuodelle.
Pyydäthän suunnitelmaasi Verohallinnolta ennakkoratkaisun. Sen avulla saat varmuuden siitä, miten Verohallinto suhtautuu suunnittelemaasi järjestelyyn. Tämä auttaa välttämään ikäviä yllätyksiä myöhemmin.
5. Laadi sukupolvenvaihdokseen tarvittavat asiakirjat huolellisesti
Kauppakirjat, lahjakirjat, osakassopimukset…sukupolvenvaihdokseen liittyy monia juridisia asiakirjoja. Teetä tarvittavat asiakirjat lakimiehellä.