Mitä sukupolvenvaihdoksessa pitää muistaa?

Kysyimme lakimies ja varatuomari Piia Jeremejeffiltä vinkkejä sukupolvenvaihdoksen sujuvaan hoitamiseen. ”Sukupolvenvaihdoksen kolme tärkeintä muistettavaa seikkaa ovat huojennus, huojennus ja huojennus”, Jeremejeff sanoo.

Säästöpankin brändikuva.

Aloita sukupolvenvaihdoksen suunnittelu hyvissä ajoin 

Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa esimerkiksi kaupalla, jossa yritys menee usein ”isältä pojalle” -periaatteella. Yleisintä sukupolvenvaihdos on maatiloilla. Usein toistuva virhe sukupolvenvaihdoksissa on Jeremejeffin mukaan kaupanteon viivästyminen.

”Sukupolvenvaihdoksia tehdään mielestäni liian vähän –  ja liian myöhäisessä vaiheessa. Sukupolvenvaihdos ajoissa kannattaa jo ihan verotussyistäkin. Hyvällä suunnittelulla voidaan säästää merkittäviä summia. Ja kun vaihdos tehdään yrityksen omistajan ollessa vielä hyvässä kunnossa, varmistutaan siitä, että tarvittava tieto siirtyy. Näin yrityksen uusi omistaja saa vaihdoksessa kullanarvoista taustatukea”, sanoo Jeremejeff.  

Paljonko sukupolvenvaihdokseen kannattaa varata aikaa? 

”Mitä aikaisemmin sukupolvenvaihdoksen suunnittelun aloittaa, sitä parempi. Taloudelliseen ja henkiseen suunnitteluun voi mennä jopa vuosia. Mietittäviä asioita ovat esimerkiksi se, kuka on sopiva jatkaja yritykselle – vai jatkaako yritystä esimerkiksi useampi lapsi yhdessä. Entä tulevatko puolisot mukaan? Miten yrityksestä luopujan taloudellinen tilanne turvataan? Tai pysyykö luopuja mukana yrityksessä jollain tavalla? Ratkaistavia asioita on paljon”, Jeremejeff listaa ja jatkaa:   

”Ensimmäisenä asiana on päättää yritystoiminnan jatkajat. Päätös kannattaa tehdä järjellä, ei tunteella. Vanhin poika ei välttämättä aina ole se paras vaihtoehto. Kannustan keskustelemaan asiasta avoimesti perhepiirissä”. 

Muista verosuunnittelu – voit säästää huomattavan summan 

Sukupolvenvaihdoksissa on mahdollista saada verohuojennuksia. Verosuunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja on suositeltavaa jaksottaa yrityskaupat pidemmälle aikavälille. Kun veroseuraamukset ovat etukäteen tiedossa, kaikki sukupolvenvaihdoksen osapuolet voivat varautua niihin paremmin.

”Yrityskauppa on sijoitustoimintaa, eli myös siinä kannattaa muistaa sijoitusten, tässä tapauksessa yrityskaupan, ajallinen hajauttaminen. Osakeyhtiössä voi olla fiksua luovuttaa yrityksen osakkeita verohuojennukseen oikeuttava vähimmäismäärä, eli 10 % kerrallaan”, Jeremejeff vinkkaa. 

Tällöin kauppaan menee kokonaisuudessaan kymmenen vuotta ja omaisuuden luovutuksesta saatu voitto ei ole veronalaista tuloa, jos verovelvollinen luovuttaa esimerkiksi osakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat vähintään 10 %:n omistusosuuteen mainitussa yhtiössä. Etuna pidemmässä luovutusajassa on veroseuraamusten jakaantuminen useammalle vuodelle.      

Miten huojennuksia haetaan? 

Huojennukset eivät tule automaationa vaan tiettyjen edellytysten tulee täyttyä. Suositeltavaa on aina hakea Verohallinnolta ennakkoratkaisu etukäteen. Verotuksen ennakkoratkaisupyyntöön tarvitaan vapaamuotoinen hakemus, mahdollisimman valmiit asiakirjaluonnokset sekä selvät kysymykset verottajalle, joihin toivotaan vastaukset. Kysymyksinä voi olla esimerkiksi luovutusvoitosta tuleva veron määrä tai se, tulevatko verohuojennukset kyseeseen. 

”Jos ennakkoratkaisua on pyydetty, asiakirjoihin ei enää saa tehdä muutoksia – tai ratkaisu pitää pyytää ottamaan käsittelyyn uudelleen. Yhdenkin lauseen lisäys asiakirjaan voi vaikuttaa ratkaisevasti kokonaisuuteen”, Jeremejeff muistuttaa.   

Pian muistilista sukupolvenvaihdokseen

  • Aloita sukupolvenvaihdoksen suunnittelu hyvissä ajoin. 
  • Ota suunnitteluun mukaan verolain asiantuntija. Pankki voi antaa alustavaa neuvontaa ja ohjeistaa ennakkoratkaisussa sekä auttaa asiakirjoissa ja rahoituksessa, mutta se ei tee verosuunnittelua, eikä pankista voi saada verotukseen sitovia päätöksiä. 
  • Varmista etukäteen, voivatko kaupan osapuolet saada verohuojennuksia. Niissä voi säästää huomattavan summan. 
  • Pyydä ennakkoratkaisu Verohallinnolta. Näin tiedät, mitä tulee maksettavaksi ja milloin. 
  • Määritä luovutustapa ja -muoto ja teetä tarvittavat asiakirjat lakimiehellä.

 

Tahdotko apua yrityksen kauppakirjoihin tai yrityksen rahoitukseen? Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään, ota yhteyttä.

Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista