Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet markkinoiden vilkastumisesta huolimatta

Vanhojen asuntojen keskimääräiset myyntiajat ovat kasvaneet Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla koko alkuvuoden kauppamäärien kasvusta huolimatta. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund uskovat myyntiaikojen kasvun johtuvan kuluttajien varovaisuudesta, kysynnän ja tarjonnan epäsuhdasta sekä asuntojen yhä liian korkeista hintapyynnöistä.

Säästöpankin brändikuva.

– Vanhojen kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiajat ovat kasvaneet pääkaupunkiseudulla vuodesta 2021 lähtien huomattavan paljon. Helsingissä keskimääräinen myyntiaika oli tammi–huhtikuussa 109 vuorokautta, kun vuonna 2021 asunnot kävivät kaupaksi keskimäärin 56 vuorokaudessa. Myyntiaika on siis käytännössä lähes tuplaantunut, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

KVKL:n Hintaseurantapalvelun huhtikuun tilastojen mukaan myös Espoossa ja Vantaalla vanhojen kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat ovat vähintään kaksinkertaistuneet vuodesta 2021. Espoossa vanhat kerrostaloasunnot ja omakotitalot kävivät vuonna 2021 keskimäärin kaupaksi 66 vuorokaudessa, kun kuluvana vuonna tammi–huhtikuussa keskimääräinen myyntiaika on ollut 135 vuorokautta. Vantaalla keskimääräinen myyntiaika on kasvanut neljässä vuodessa 60 vuorokaudesta 139 vuorokauteen.

– On poikkeuksellista, että asuntojen myyntiajat pitenevät markkinoiden vilkastuessa. Yleensä myyntiajat lyhenevät, kun asuntokauppojen määrä lähtee kasvuun. Vanhojen asuntojen kauppa on kasvanut tammi–huhtikuussa pääkaupunkiseudulla 27 prosenttia viime vuodesta. Espoossa kasvua oli peräti 38 prosenttia, Helsingissä 24 prosenttia ja Vantaalla 22,7 prosenttia viime vuoden tammi–huhtikuuhun verrattuna, kertoo Rantanen.

– Kaupan piristymisestä huolimatta myyntiajat ovat pidentyneet vuodentakaisestakin: Helsingissä 14 vuorokaudella, Espoossa 24 vuorokaudella ja Vantaalla 29 vuorokaudella. Tämä johtunee siitä, että halutuilla alueilla on tällä hetkellä myynnissä liian vähän hyväkuntoisia ja kohtuuhintaisia perheasuntoja vastaamaan kysyntään. Pienet asunnot eivät edelleenkään tahdo käydä kovin hyvin kaupaksi, mutta niitä on pääkaupunkiseudulla tarjolla paljon.

– Myös myyjät hakevat yhä edelleen asunnoille liian kovaa hintaa. Ostajien ja myyjien käsitykset asuntojen tämänhetken hintatasosta ovat kaukana toisistaan. Kolmantena vaikuttavana tekijänä myyntiaikojen pidentymiseen on varmasti edelleen alhaalla oleva kuluttajien luottamus. Epävarma maailmanpoliittinen tilanne vaikuttaa kuluttajiin, uskoo Rantanen.

Myös huoli kahden asunnon loukkuun jäämisestä jarruttaa asuntomarkkinaa ja pidentää myyntiaikoja

– Kotitaloudet tekevät päätöksiä asunnon ostamisesta ja muista isoista hankinnoista tällä hetkellä hyvin harkiten ja ottaen huomioon oman työllisyystilanteen, talouden ja maksukyvyn mahdolliset muutokset. Rahoitusjärjestelyjä tehdään varmuuden vuoksi huonoimman skenaarion mukaan, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Suurin osa asiakkaistamme, jotka suunnittelevat uuden kodin ostamista tai kodinvaihtoa, haluavat saada vanhan myydyksi ennen kuin ostavat uuden. Kahden asunnon loukkuun jäämistä pelätään, siksi lopullinen ostopäätös tehdään vasta vanhan kodin kauppojen jälkeen. Välirahoituksiakin toki tehdään koko ajan, mutta vähemmän kuin normaalissa markkinatilanteessa. Asuntomarkkinoiden ja talouden pitkäaikainen taantuma ja tämän hetken epävarma maailmanpoliittinen tilanne vaikuttavat ihmisten valmiuteen ja resilienssiin. Oman talouden ja maksukyvyn turvaaminen pahan päivän varalta on aiempaa tärkeämpää.

– Todennäköisesti nyt asuntokauppoja ovat tehneet pääkaupunkiseudulla ne, joilla on ollut akuutti tarve asunnon ostamiselle ja vaihtamiselle. Enemmistö odottaa vielä ja haluaa seurata, miten asuntokauppa ja asuntojen hinnat kehittyvät lähikuukausien aikana, jatkaa Rantanen.

– Erityisen varovaisia tämänhetkisessä markkinatilanteessa ovat ensiasunnon ostajat. Pääkaupunkiseudulla, etenkin Helsingissä, on paljon yhden henkilön talouksia. On ymmärrettävää, että yhden hengen taloudessa asunnon ostamiseen ja asuntolainan ottamiseen liittyy suurempia riskejä esimerkiksi työttömyyden tai lomautuksen osuessa kohdalle, jatkaa Grönlund. – Ostomarkkinassa ei ole nyt tarvetta tehdä nopeita päätöksiä. Vuokra-asuntoja on tarjolla paljon eivätkä vuokrat ole nousseet. Ensiasunnon ostoa suunnittelevilla on aikaa seurata asuntojen hintojen kehitystä ja odottaa yleisen talous- ja työllisyystilanteen kohentumista.

Toukokuusta on tulossa kohtuullisen hyvä kauppakuukausi

– Arvioin, että kauppamäärä pk-seudulla kehittyy toukokuussa vähintään viisi prosenttia viime vuoden toukokuusta. Vaikka asuntokauppoja tehdään nyt enemmän kuin vuosi sitten, ihmisillä tuntuu edelleen olevan käsijarru päällä asunnon oston ja vaihdon suhteen vaikka tarvetta olisikin. Odotettua selvempää markkinamuutosta ei ole vielä valitettavasti tapahtunut.

Lähde: KVKL:n Hintaseurantapalvelu

 

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

 

 

Gronlund_Tommi

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
Lue asuntolainasta

Ajankohtaista