Asuntolainan korkosuojauksia saa vielä hetken halvalla

Korkojen nousu on jo alkanut näkyä pieninä värähtelyinä korkomarkkinoilla. Siksi asuntovelallisen kannattaa suojata oma asuntolaina koronnousulta nyt, kun korot ovat alhaalla ja suojautuminen esimerkiksi kiinteällä korolla tai korkokatolla on vielä edullista.

Säästämisessä itselle sopivan riskinsietokyvyn määrittäminen on tärkeää. Rahan säilyttäminen kuvun alla - paitsi onnenamulettina - ei ole se fiksuin vaihtoehto, vaan säästämistavoista kannattaa keskustella Säästöpankin asiantuntijan kanssa.

Asuntokauppa käy pk-seudulla yhä kuumana, asuntojen hintaralli jatkuu ja asuntolainoista käydään kovaa kisaa. Turvallisten asuntokauppojen varmistamiseksi ja taloudellisten riskien minimoimiseksi asuntokaupoissa ja lainaneuvotteluissa kannattaa kumppaneiksi valita luotettavat asiantuntijat.

– Asuntokaupassa, jossa pelissä on lähes aina koko oma henkilökohtainen omaisuus ja säästöt, turvallisuudesta ja riskien minimoimisesta kannattaa maksaa, korostaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Tässä markkinatilanteessa ja erityisesti paikallisesti kuumentuneilla asuinalueilla monet myyvät nyt asuntojaan itse tai valitsevat halvimman välittäjän, koska haluavat säästää välityspalkkiossa, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Säästämällä kymppitonnin voi lopulta hävitä 50 000 euroa. Kaupanteon jälkeen kohteessa voi ilmetä virheitä, joiden johdosta ostaja vaatii myyjältä merkittävää hinnanalennusta tai kaupanpurkua. Tästä seuraa valitettavan usein pitkiä, kalliita ja raskaita oikeusriitoja.

– Ammattitaitoinen välittäjä kantaa vastuun onnistuneista asuntokaupoista. Hän varmistaa myyjälle parhaan mahdollisen hinnan hänen asunnostaan, suunnitellussa aikataulussa ja turvallisesti, Rantanen jatkaa. – Välittäjän vastuu on suuri ja tarkkaan määritelty laeissamme. 

Koronnousulta voi suojautua monin eri tavoin – myös ilmaiseksi

– Nyt on oikea aika ottaa korkosuojaus, koska korkojen lähtiessä nousuun myös eri korkosuojausvaihtoehdot kallistuvat. Vielä kun korot ovat matalalla, saa myös esimerkiksi kiinteää korkoa edullisesti. Tilanne voi muuttua nopeastikin, Jäntti jatkaa. – Korkojen nousu on aina lähtenyt liikkeelle odottamattomasta tapahtumasta markkinassa, ja yleensä nousu on ollut nopeaa. Siksi en pidä mahdottomana, että korot lähtevät nytkin nousuun ennustettua nopeammin.

– Pienikin nousu nostaa suuren asuntolainan hoitokustannuksia huomattavasti. Asuntovelallinen voi suojautua koronnousulta sekä turvata omaa maksukykyään ja talouttaan monin eri tavoin. Korkosuojaukset ovat nyt vielä edullisia, kun korot ovat matalalla.

– Me pankit tarjoamme asiakkaillemme erilaisia korkosuojauksia. Kiinteä korko on suosittu ja hyvä tapa suojata asuntolaina koronnousulta. Myös korkokatto, korkosuoja ja korkoputki ovat erinomaisia vaihtoehtoja, joista kannattaa omalta pankilta tai lainaneuvotteluissa pankeilta kysyä, kertoo Jäntti.

– Suosittelen suojautumisessa hajauttamista eli korkosuojan ottamista ja jatkuvaa säästämistä. Korkosuojaus kannattaa ottaa vähintäänkin osaan lainaa. Jatkuva säästäminen taas on ilmainen tapa turvata omaa maksukykyä tulevilta koronnousuilta, remonteilta ja elämän ikäviltä yllätyksiltä, esimerkiksi työttömyydeltä. Omaisuutta kannattaa myös suojata vakuuttamalla. Moni tinkii vakuutuksista tai niiden tasosta, ja kärsii sitten myöhemmin vahingon osuessa kohdalle.

Monet asuntovelalliset eivät ole kokeneet korkojen nousun seurauksia

– Meillä on paljon asunnonomistajia ja -velallisia, jotka eivät ole kokeneet korkojen voimakasta nousua tai asuntojen hintojen romahdusta. Esimerkiksi 90-luvun alussa ja vuosituhannen vaihteessa korot olivat aivan eri tasolla ja silloiset asuntovelalliset muistavat, mitä pahimmillaan tapahtui, Rantanen jatkaa.

– Pk-seudulla asuntojen hinnat ovat jo niin korkeita, että ensiasunnon hankinta on vaikeaa tuoreista ASP-korotuksista ja -muutoksista huolimatta. Nuoret perheet joutuvat venyttämään taloutensa äärimmilleen voidakseen hankkia perheasunnon. Siksi oman talouden riskien minimoiminen on näin korkojen nousun alla erityisen tärkeää. 

– Eri riskeille kannattaa laskea hinta ja sitten miettiä, minkälaisia riskejä on valmis ottamaan, vinkkaa Jäntti. – Oman talouden suunnittelun ja henkilökohtaisen taloudellisen osaamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa.

Asuntolainoista käydään äärimmäisen kovaa kilpailua

- Ihmettelen puheita lainamarginaalien kasvusta. Oma näkemykseni on, etteivät marginaalit ole lähdössä nousuun. Pankin tarjoaman kokonaishyödyn pitäisi ratkaista asiakkaalle pankin valinnassa enemmän kuin minimaaliset erot marginaaleissa. Neuvotteluissa kannattaakin selvittää, minkälaista kumppanuutta ja kokonaispalvelua pankit tarjoavat, sanoo Jäntti.

– Jos haluaa saada laadukasta palvelua pankkiasioinnissa tai asuntokaupassa, siitä pitää myös olla valmis maksamaan, Rantanen ja Jäntti toteavat yhdessä.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa JänttiEsa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
0400 383 348, esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista