Ekologisten valintojen merkitys kasvaa myös asuntokaupassa ja asumisessa

Kestävä kehitys, vastuullisuus ja omien valintojen hiilijalanjälki ovat asioita, joita yhä useampi asunnonvaihtaja tai uutta kotia etsivä pohtii ostopäätöstä tehdessään. Uudisrakentamisessa kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen yleistyy ja vastuullisuudesta ollaan jo valmiita maksamaan.

Tyttö ja maapallo

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti uskovat, että kiinteistönvälityksessä asunnon hiilijalanjäljen merkitys kasvaa tulevina vuosina. Tämän seurauksena myös "energiatehokkaat lainat" voivat Suomessa yleistyä.

– On ollut kiinnostavaa seurata, miten kestävään kehitykseen liittyvät asiat ovat alkaneet nostaa päätään myös Suomen asuntomarkkinoilla. Esimerkiksi energiatehokas rakentaminen yleistyy koko ajan. Uskon, että jo lähitulevaisuudessa asunnon hiilijalanjälki tulee vaikuttamaan enemmän asunnonostajien valintoihin, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

Yrityksillähän on jo pidempään ollut painetta miettiä vastuullisuusstrageriaa, johon yleensä kuuluu suunnitelma yrityksen hiilijalanjäljen pienentämiseksi, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Koronapandemian ja etätyön yleistymisen myötä monet ovat muuttaneet isompiin koteihin kauemmas työpaikalta. Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen. Yritysten suhtautuminen etätöihin on muuttunut, ja siksi yritysten toimitilatarpeet tulevat muuttumaan merkittävästi, Rantanen jatkaa. – Kiinteille työpisteille ei ole enää jatkossa samanlaista tarvetta.

– Nooalla on asiakaskohtaamisia varten muutamia tapaamispisteitä pk-seudulla. Se on sekä taloudellista että ekologista. Uskon, että monet, erityisesti palvelualan yritykset, tulevat siirtymään entistä enemmän tämäntyyppisiin toimitilaratkaisuihin, Jäntti jatkaa.

– Pk-seudulla on jo nyt valtavasti toimitiloja tyhjillään. Niiden kaavoittaminen asumiskäyttöön olisikin erinomainen vaihtoehto pk-seudun asuntomarkkinoille, kestävän kehityksenkin näkökulmasta, toteaa Jäntti.

– Pidän hyvänä kehityssuuntana myös sitä, että Suomessa on alettu purkamisen sijaan kunnostamaan vanhoja elementtitaloja ja kiinteistöjä, joissa betoni on vielä hyvässä kunnossa ja talotekniikka uusittavissa. Talotekniikan uusimiseen ja energiatehokkaiden ratkaisujen toteuttamiseen on tälläkin hetkellä saatavilla tukea esimerkiksi ARA:lta. Nämä tuet voivat vähentää lainan tarvetta merkittävästi.

Asumismuodolla ja asunnon sijainnilla voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen

– Jos haluat tehdä kestävän kehityksen valinnan kodin, asumismuodon ja asuinpaikan valinnassa, niin ainakin nämä asiat kannattaa ottaa huomioon päätöksenteossa: Kuinka paljon liikut arjessa töiden ja harrastusten takia? Huomioi työmatkojen lisäksi koko perheen liikkumisen määrä. Yhtä tärkeää on miettiä, miten arvostat omaa aikaasi ja mitä asumisviihtyvyys sinulle merkitsee, sanovat Jäntti ja Rantanen.

– Kannattaa myös miettiä, kuinka aktiivista oma asuminen on tai kuinka valmis on itse kehittämään omaa asumistaan ekologiseen suuntaan. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa merkittävästi sähkönkulutukseen ja tukea vähähiilisempää tuotantoa. Kaikille pientaloasuminen ei sovi, vaikka haaveissa olisikin omakotitalo ja iso puutarha.

– Itse asiassa kaupungin keskustassa asuminen on varsin ekologinen valinta, toteaa Jäntti. – Kaikki palvelut ovat lähellä, ja ilman autoa pärjää erinomaisesti. Toisaalta ympäristöystävällisempien liikkumisvälineiden, sähköpolkupyörien, -skoottereiden ja -potkulautojen, suosio kasvaa voimakkaasti, jolloin kaupungin laitamiltakin pääsee nykyään keskustaan töihin nopeasti.

– Ekologisempi liikkuminen yleistyy koko ajan. Monissa yrityksissä autokanta on pikku hiljaa muuttumassa sähköautoiksi, koska autoedun verotuksessa hankintahinnaltaan kallis sähköauto tulee tänä päivänä jo käytössä edullisemmaksi kuin dieselauto, jatkaa Rantanen.

Mitä energiatehokkaampi asunto, sitä edullisempi laina?

– Periaatteessa voisi ajatella, että energiatehokas asunto on riskittömämpi myös pankille, jolloin asiakkaan vakavaraisuusvaatimukset ja lainanhoitokustannuksetkin voisivat olla pienempiä. Voi hyvin olla, että tulevaisuudessa energiatehokkaat lainat ovat standardi ja entistä suositumpia, toteaa Jäntti.

– Kestävä kehitys ohjaa meidänkin valintojamme, sanoo Rantanen. – Me kompensoimme omaa hiilijalanjälkeämme lahjoittamalla 4H-järjestön Taimiteko-toimintamallin kautta puun jokaiselle meidän kauttamme asuntokaupan tehneelle ostajalle ja myyjälle. Skumppapullon tai tavaran sijaan haluamme kiittää asiakkaitamme pienellä ilmastoteolla.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:




 Jukka Rantanen
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
 puh. 050 341 1391
 jukka.rantanen@spkoti.fi
Esa Jäntti  Esa Jäntti
 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy
 puh. 040 038 3348
 esa.jantti@saastopankki
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista