Myös taloyhtiön valinnassa tulee olla tarkkana käytettyä asuntoa ostaessa

Asunnon hyvä sijainti ja kuntotarkastus eivät ole tae riskittömille asuntokaupoille. Pk-seudun halutuimmilla arvoalueillakin voi vanhoissa taloyhtiöissä piillä isoja riskejä asunnonostajille. Siksi myös taloyhtiön kunto, lainansaantimahdollisuudet ja vastuunkantokyky kannattaa aina selvittää huolellisesti ennen ostopäätöstä – tulevien remonttien ja niiden kustannusten lisäksi.

Säästöpankki on sparraava kumppani talousasioissa sekä henkilöasiakkaille että yrityksille.

– Taloyhtiön heikko vastuunkantokyky on merkittävä riskitekijä käytetyn asunnon kaupassa. Tätä eivät monet asunnonostajat tule ottaneeksi huomioon keskittyessään selvittämään asunnon kuntoa ja yhtiön tulevia remontteja ennen lopullista ostopäätöstä, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Esimerkiksi pienen korjausvelkaisen taloyhtiön voi olla mahdotonta saada lainaa pakollisiin remontteihinsa ja korjauksiinsa. Tai jos lainaa myönnetään, sen hinta voi olla todella korkea, Jäntti jatkaa. – Korjausvelkaisia ja ongelmaisia taloyhtiöitä on pk-seudullakin paljon, myös niin sanotuilla arvoalueilla.

– Se, ettei taloyhtiö saakaan lainaa remontteihinsa, tulee osakkaille yleensä aina ikävänä yllätyksenä, Jäntti jatkaa. – Tällöinhän osakkaat joutuvat maksamaan remontin itse ottamalla henkilökohtaista lainaa. Pahimmillaan joudut myös maksamaan muiden osakkaiden osuuksia, jos he eivät saa rahoitusta järjestymään.

– Isännöitsijältä kannattaa selvittää ennen ostopäätöstä sekin, onko yhtiöllä sen tulevaisuuteen ja osakekohtaiseen velkamäärään vaikuttavia riita-asioita vireillä esimerkiksi korjauksiin tai vastuisiin liittyen. Myös oikeusriidat vaikeuttavat yhtiön lainansaantia.

Päätöksenteko on yleensä suurin ongelma taloyhtiöissä

– Korjausvelka ja asumisen kustannukset kasvavat, kun päätöksiä pakollisista remonteista siirretään. Tosiasiahan on, että mitä pidemmälle elinkaarensa lopussa olevia tai muuten huonoon kuntoon päässeiden rakenteiden korjauksia siirretään, sitä enemmän ne tulevat yhtiölle lopulta maksamaan. Jos rakenteissa olevia ongelmia ei korjata ajoissa, ne myös yleensä vain pahenevat, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Ongelmia tuntuu olevan erityisen paljon pienehköissä rivitalo- ja paritaloyhtiöissä, joissa kiinteistöjen rakenteiden kunnosta ei ole huolehdittu asianmukaisesti ja korjauksia on jätetty tekemättä. Asumisen kustannukset on haluttu pitää mahdollisimman matalina mahdollisimman pitkään.

– Taloyhtiöissä olisikin ensiarvoisen tärkeää huolehtia siitä, ettei lainoitettava osuus pääse nousemaan liian suureksi. Pidän myös isännöitsijän roolia tärkeänä. Hyvä isännöitsijä osaa hakea lainaa oikea-aikaisesti, oikealla tavalla ja kilpailuttamalla pankkeja, jatkaa Rantanen.

– Hyvä sijainti on aina tietynlainen etu ja turva asunnon arvon kehityksen kannalta. Käytettyä asuntoa ostaessa kannattaa kuitenkin aina olla realisti ja laskea hintaan mukaan myös lähivuosien tulevien korjausten kustannukset, sanoo Jäntti. 

– Jos olet nyt maksanut asunnosta alueen normaalin käyvän hinnan, ja lähivuosina yhtiöllä on edessään mittava LVIS-saneeraus, julkisivu- ja kattoremontit sekä ikkunoiden uusiminen, niin tulet käytännössä maksamaan asunnosta huomattavasti enemmän kuin mikä on käytettyjen asuntojen käypä hinta alueella, Rantanen jatkaa. 

– Taloyhtiön vastuunkantokykyä ja lainansaantimahdollisuuksia ei tarvitse osata itse selvittää. Yhtiön kunnosta ja arviointikriteereistä on hyvä keskustella talouden ja rahoituksen asiantuntijoiden eli oman pankin kanssa, muistuttaa Jäntti. – Käytetyn asunnon kaupassa on riskejä, jotka voi minimoida käyttämällä asioiden selvittämisessä ja itse kaupantekoprosessissa apuna päteviä ja luotettavia asuntokaupan ammattilaisia. 

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

 Jukka Rantanen
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
 050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti

 Esa Jäntti
 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
 040 038 3348
 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista