Uudiskohde vasta rakentuvalta asuinalueelta nostaa aina arvoaan pk-seudulla
Uusi koti vasta rakenteilla olevalta pk-seudun asuinalueelta on pitkällä tähtäimellä taloudellisesti kannattava valinta. Kohtuuhintaan myytävät uudiskohteet tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia asunnon arvonnousuun alueen infran ja palveluiden kehittyessä. Globaalitalouden epävarmassa tilanteessa uusi asunto on monessa mielessä turvallisempi vaihtoehto vanhaan asuntoon verrattuna.

– Pk-seudulla uusilta rakentuvilta asuinalueilta asunnon ostaneet ovat tähän asti aina pitkässä juoksussa voittaneet. Uusi koti vasta rakentuvalta alueelta on tuottoisa pitkän aikavälin sijoitus, sanoo Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen.
– Uudelle alueelle ensimmäisenä muuttavat joutuvat sietämään vuosia alueen keskeneräisyyttä ja epämukavuuksia, jatkuvaa rakentamista sekä infran ja palveluiden puuttumista. Se maksaa kuitenkin vaivan, jos tarkoituksena on asua samassa asunnossa pitkään. Tällöin pääsee nauttimaan sekä valmiista viihtyisästä alueesta että asunnon arvonnoususta. Jätkäsaari ja Suurpelto ovat hyviä esimerkkejä tästä.
– Vasta rakentuvalta alueelta asunnonostaja voi saada laadukkaan asunnon kohtuuhintaan ja edullisemmin kuin pk-seudun vanhoilta asuinalueilta, toteaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Uusi asunto on rahoitettavana kohteena usein riskittömämpi pankillekin, koska lainanhakijalle ei ole odotettavissa korjauksista aiheutuvia yllättäviä rahoituskuluja.
– Asunnon arvonnousuodotuksiin vaikuttaa paljon se, mitä alueen kaavaan on suunniteltu ja miten aluetta ja sen palveluita tullaan kehittämään.
Kaavoituksella on iso merkitys asunnon arvon kehitykseen
– Alueen kaavaan kannattaa aina tutustua huolella ennen ostopäätöstä, olipa kyse uudesta tai vanhasta asunnosta, korostaa myös Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Pk-seudulla kaavoja uusitaan ja päivitetään koko ajan. Siksi vanhojenkin asuntojen ja asuinalueiden kohdalla kannattaa kaavaa vilkaista ikävien yllätysten varalta ennen ostopäätöstä.
– Suojaisa vehreä parvekenäkymä voi hyvinkin muutaman vuoden päästä vaihtua rakennustyömaaksi ja korkeaksi kerrostaloksi tai vieressä sijaitseva vanha matala ostari vaihtua kerrostalokompleksiksi. Kaavasta muutokset ja uudet suunnitelmat on helposti selvitettävissä, sanoo Jäntti.
– Liikenneyhteydet vaikuttavat erityisen paljon uuden rakentuvan alueen vetovoimaisuuteen ja tulevaisuuden kehitykseen, jatkaa Rantanen. – Kaikki eivät enää kaipaa lähikauppaa ja muita kaupallisia palveluja kotikulmilleen, jos lähistöllä sijaitsevat isot kauppakeskukset ovat helposti ja nopeasti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä tai omalla autolla. Päiväkotien ja koulujen sijainnilla sen sijaan on edelleen iso vaikutus lapsiperheiden asuinpaikkavalintoihin.
Uudet asunnot ovat energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisemmin rakennettuja
– Monet aristelevat turhaan uuden kodin ostamista asuinalueelta, jossa rakentaminen on vielä kesken. Jos on valmis sietämään alueen keskeneräisyydesta aiheutuvia epämukavuuksia, voi rakentuvalta alueelta saada pk-seudun asuntojen korkea hintataso huomioon ottaen itselleen tämän päivän rakennusmääräysten mukaisesti rakennetun energiatehokkaan kodin ja nauttia uuden kodin huolettomuudesta, korostaa Kuosmanen. – Uusissa energiatehokkaissa asunnoissa vastikkeet ovat alhaisempia kuin vanhoissa asunnoissa, eikä korjauksia tai remontteja tarvitse miettiä vuosikausiin
– Uuden asunnon kustannukset ovat ennakoitavissa vähintään kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Asuntovelallisen oman talouden suunnittelun kannalta tällä on iso merkitys, Jäntti jatkaa.
– Pk-seudun asumisen trendien suhteen mikään ei ole muuttunut koronapandemian, Ukrainan sodan tai korkean inflaation seurauksena. Uusia asuntoja tarvitaan paljon lisää, sillä pk-seudun väkimäärä jatkaa kasvamistaan. Vanhojen asuntojen korjausvelka on valtava todellinen haaste, johon on löydettävä ratkaisuja. Myös ekologisen ja energiatehokkaan asumisen tarve kasvaa voimakkaasti lähivuosina.
– Uskon, että energian nopea kallistuminen ohjaa rakentajia nyt aiempaa voimakkaammin valitsemaan uudiskohteissaan ekologisia ratkaisuja ja hyödyntämään niitä myös kilpailuetuna, sanoo Rantanen. – 70-luvun energiakriisissä ihmiset alkoivat kiinnittää huomiota kodin lämmitysmuotoon ja ikkunoiden energiatehokkuuteen öljyn hinnan pompattua pilviin. Nyt tulee käymään samoin. Myyntikohteiden energiatehokkuuden merkitys tulee kasvamaan. Energialuokka ja energiatodistus tulevat ohjaamaan nykyistä selvästi voimakkaammin myös kohteen hinnoittelua.
– Uudiskohteen ostaja ostaa aina myös mielenrauhaa. Kriisit, joita parhaillaankin on käynnissä useampia, lisäävät ihmisten varovaisuutta isojen hankintojen suhteen. Valintoja tehdessä olisi kuitenkin aina hyvä muistaa katsoa isoja linjoja ja tilannetta pidemmälle tulevaisuuteen. Asunto pk-seudulta on yhä varsin turvallinen sijoitus, muistuttaa Jäntti.
Onko sinulla uusi koti etsinnässä?
Ota yhteyttä, niin jutellaan pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta lisää:
Anna-Maija Kuosmanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Urbaanit
050 541 4636
anna-maija.kuosmanen@spkoti.fi
Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi
Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija