Uudisrakentamisen buumi jatkuu pk-seudulla myös ensi vuonna

Pääkaupunkiseudulla rakennetaan tällä hetkellä poikkeuksellisen vilkkaasti. Monia koronan takia siirrettyjä ja pitkään jäissä olleita rakennusprojekteja on tänä vuonna aloitettu, ja uusiakin kohteita on suunnitteilla runsaasti. Myös uudisasuntojen kysyntä ja kauppamäärät ovat vahvassa kasvussa.

Säästöpankin brändikuva

Pääkaupunkiseudulla uudisasuntotuotanto keskittyy yhä vahvemmin uusiin ja kehittyviin alueisiin raideratojen lähiympäristöissä. Kohteen sijainti on noussut entistä tärkeämmäksi valintakriteeriksi sekä rakennuttajalle että uutta asuntoa etsivälle.

- Uskon, että uudisrakentaminen tulee jatkumaan vilkkaana pk-seudulla vielä ainakin koko ensi vuoden. Tänä vuonna on startattu paljon rakennusprojekteja, joita koronan takia vedettiin alas, keskeytettiin tai lykättiin, sanoo Sp-Koti yrittäjä Carl Michael Hatanmaa. – Tiedän myös, että uusia aloituksia on suunnitteilla paljon, erityisesti Länsimetron uusien asemien ja Raide-Jokerin lähiympäristöihin.

– Vahva rakennusbuumi näkyy myös meillä pankissa. Käynnistettyjä urakoita on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon, ja uusia on tulossa, sanoo myös Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Myynnissä on paljon uudiskohteita, ja kysyntä niihin on kovaa. Ne uudet tai valmistuvat asunnot, jotka sijaitsevat kävelymatkan päässä metrosta, junaradasta tai parin vuoden päästä valmistuvasta Raide-Jokerista, viedään nyt käsistä kovaan hintaan, Hatanmaa jatkaa. – Sijainti vaikuttaa selvästi hintoihin ja kysyntään. Ne reagoivat heti, jos kohde sijaitsee vähänkin kauempana raidelinjasta. Rakentajatkaan eivät ole enää kovin kiinnostuneita kauempana sijaitsevista tonteista. 

– On selvää, että rakentaminen tulee tulevaisuudessa keskittymään entistä voimakkaammin uusiin ja kehittyviin alueisiin raideratojen ja julkisten kulkuyhteyksien äärellä. Esimerkiksi Espoossa monet rakentajat odottavat uusien metroasemien käyttöönottoa ennen kuin aloittavat uudiskohteidensa rakentamisen jo hankkimillaan tonteilla, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Tällä hetkellä Finnoossa rakennetaan hurjasti. Seuraavassa vaiheessa massiivinen rakentaminen keskittyy Hannusjärvelle ja Espoonlahteen. Hannusjärvestä on tulossa valtava asuinalue, jonka ilme tulee muuttumaan täysin, kertoo Hatanmaa.

Täydennysrakentaminen voi olla monen vanhan taloyhtiön pelastus korjausvelan hoidossa

– Täydennysrakentaminen on erittäin järkevä ratkaisu monelle ison korjausvelan kanssa kamppailevalle vanhalle taloyhtiölle, sanoo Hatanmaa. – Tästä on pk-seudulla jo monia hyviä esimerkkejä, miten taloyhtiö on saanut rahoitettua kalliit ja välttämättömät saneeraukset myymällä osan isosta tontistaan rakennusliikkeelle.

– Helsingissä monilla vanhoilla taloyhtiöillä esimerkiksi Kontulassa, Konalassa ja Mellunmäessä saattaa olla hehtaarinkokoiset tontit, joissa on kolmikerroksisia taloja ja rakennusoikeutta vielä runsaasti jäljellä. Miksi pitää valtavia nurmikkoalueita ja maksaa korkeita yhtiö- ja rahoitusvastikkeita, jos voi myydä osan tontista ja rahoittaa korjaukset pääosin tai kokonaan sitä kautta, kysyy Hatanmaa. – Tonttien arvot ovat nousseet paljon, ja niille riittää kovaa kysyntää.

– Täydennysrakentaminen tulee ilmiönä yleistymään pk-seudulla voimakkaasti lähivuosien aikana. Monet rakennuttajat olisivat myös erittäin halukkaasti lähdössä muuttamaan hyvillä paikoilla sijaitsevia vanhoja toimistorakennuksia asuintaloiksi. Koronan seurauksena toimistorakennuksia on tyhjentynyt entisestään, toteaa Rantanen.

– Itselläni on useita rakennuttaja-asiakkaita, jotka hakevat nyt Helsingistä kuumeisesti vanhoja toimitilakohteita, joita voisi lähteä muuttamaan asunnoiksi. Toivottavasti kaupunki vastaisi tähän tarpeeseen helpottamalla ja nopeuttamalla asemakaavan muutosprosesseja, Hatanmaa jatkaa.

– Myös ullakkorakentaminen on jälleen kasvattamassa suosiotaan Helsingissä. Kantakaupungin vanhoja taloyhtiöitä on lähtenyt ratkaisemaan korjausvelkaansa ja rahoittamaan mittavia saneerauksiaan ullakkorakentamisen kautta, kertoo Rantanen. 

– Hyvälle ullakolle riittää ottajia. Keskustaullakko, joka on riittävän korkea ja johon saa näyttävät ikkunat sisäpihalle, on rahanarvoinen kohde tällä hetkellä, toteaa myös Hatanmaa.

– Ullakkorakentaminen vaatii aivan erityistä suunnittelua ja spesiaaliosaamista. Rahoituksenkin näkökulmasta riskejä on tavanomaista enemmän. Siksi meillä arvioidaan hyvin tarkasti myös isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen kykyä hoitaa vaativaa urakkaa, kertoo Jäntti. – Toivon mukaan 90-luvun virheistä on opittu, ja suunnittelussa ja rakentamisessa käytetään kokeneita ja vastuullisia ammattilaisia.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Carl Michael Hatanmaa
Yrittäjä, LKV, LVV
Sp-Koti Espoo, Tapiola, Westendintie 1, 02160 Espoo
050 455 0990
carlmichael.hatanmaa@spkoti.fi

 

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti

Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista