Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa 4,2 prosenttia

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa pääkaupunkiseudulla 4,2 prosenttia vuodentakaisesta. Kumulatiivisesti hinnat ovat tammi–huhtikuussa nousseet 3,9 prosenttia viime vuodesta. Myös vanhojen asuntojen kauppamäärä nousi 27 prosenttia tammi–huhtikuussa. Espoossa kasvua vuodentakaiseen on ollut 38 prosenttia, Helsingissä 24 prosenttia ja Vantaalla 22,7 prosenttia.

Säästöpankin brändikuva.

– Asuntokauppa vilkastuu pääkaupunkiseudulla melko tasaisesti kuukausi kuukaudelta, vaikkakin kasvuvauhti taittui jonkin verran huhtikuussa. Vanhojen asuntojen kauppamäärä on kasvanut pääkaupunkiseudulla tammi–huhtikuussa voimakkaimmin koko Suomessa eli 27 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

KVKL:n Hintaseurantapalvelun huhtikuun tilastojen mukaan Espoossa vanhojen asuntojen kauppamäärä kasvoi viime vuoden tammi–huhtikuusta 38 prosenttia. Helsingissä vanhoja asuntoja myytiin 24 prosenttia ja Vantaalla 22,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Myös huhtikuussa vanhojen asuntojen kauppa kävi Espoossa selvästi paremmin kuin Helsingissä ja Vantaalla. Espoossa kasvua kauppamäärissä oli 25,1 prosenttia, Helsingissaä 7,4 % ja Vantaalla 4,3 prosenttia.

– Nyt näyttää siltä, että myös asuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat lähteneet nousemaan pääkaupunkiseudulla. Vanhojen asuntojen hinnoissa tapahtui huhtikuussa selvä piikki ylöspäin, jolloin hinnat nousivat 4,2 prosenttia. Kumulatiivisesti hinnat ovat alkuvuonna nousseet 3,9 prosenttia, sanoo Rantanen.

Kauppoja tehdään nyt hyväkuntoisista ja kohtuuhintaisista kolmioista 

–  Tilastojen mukaan tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla käyvät selvästi parhaiten kaupaksi kolmiot. Espoossa tammi–huhtikuussa myytyjen vanhojen kerrostaloasuntojen keskikoko on ollut 84 neliötä,  keskimääräinen neliöhinta 3906 euroa ja velaton kauppahinta keskimäärin 328 481 euroa, kertoo Rantanen.  

Helsingissä tammi–huhtikuussa myytyjen vanhojen kerrostaloasuntojen keskipinta-ala on ollut 67 m2. Asuntojen velaton hinta on ollut keskimäärin 339 143 euroa ja keskineliöhinta 5218 euroa. Vantaalla myytyjen vanhojen asuntojen neliöhinnat ja velattomat kauppahinnat ovat selvästi alhaisemmat: 2873 euroa ja 220 168 euroa. Asuntojen keskikoko on ollut 77 neliötä. 

Rantasen mukaan myytyjen asuntojen keskineliöhinnat ja toteutuneiden kauppojen velattomat 300 000 –400 000 euron keskihinnat kertovat siitä, että kaupaksi ovat käyneet perhekokoiset ja kohtuullisen hyväkuntoiset asunnot turvallisilta ja viihtyisiltä asuinalueilta. 

Yhä jäissä oleva uudisasuntokauppa vaikuttaa kokonaiskauppamäärän kehitykseen

– Uudisasuntokaupassa ei valitettavasti näy vielä kirkasta valoa tunnelin päässä. Uudisasuntoja myytiin koko Suomessa huhtikuussa 29,8 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kumulatiivisestikin ollaan viime vuodesta miinuksella 14,3 prosenttia, kertoo Rantanen.

– Pääkaupunkiseudun isoista kaupungeista uudisasuntokauppa on käynyt alkuvuoden aikana parhaiten Helsingissä. Helsingissä uusia asuntoja myytiin tammi–huhtikuussa 17.4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Espoossa uusien asuntojen kauppamäärä oli 40,6 prosenttia ja Vantaalla  80,6 prosenttia alhaisempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

– Erityisesti Espoossa ja Vantaalla hintaero uuden ja vanhan asunnon välillä on tällä hetkellä todella merkittävä. Espoossa myytyjen uusien ja vanhojen asuntojen keskineliöhintojen välinen ero on 49,2 prosenttia. Vantaalla uusien asuntojen keskineliöhinnat ovat olleet peräti 60,2 prosenttia korkeammat. Ymmärrettävästi monet miettivät, onko uuden ostamisessa järkeä, jos samankokoisen ja suhteellisen hyväkuntoisen asunnon voi saada jopa yli puolet edullisemmin, pohtii Rantanen.

KVKL:n tuoreiden tilastojen mukaan Helsingissä tammi–huhtikuussa toteutuneissa asuntokaupoissa on uusien ja vanhojen asuntojen keskineliöhintojen ero ollut 21,4 prosenttia.

Lainamäärän tarve vaikuttaa asunnonvaihtajan ostopäätökseen yhtä paljon kuin välirahan suuruus

– Kuluttajien varovaisuus näkyy meillä Nooassa. Vaikka kodinvaihdolle olisi akuuttia tarvetta, oma työllisyystilanne vakaa ja maksukyky kunnossa, epävarma ja vaikeasti ennustettava maailmanpoliittinen tilanne vaikuttaa kuluttajien halukkuuteen tehdä isoja taloudellisia päätöksiä, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Jos on ostanut asunnon pääkaupunkiseudulta korkeaan hintaan viimeisen viiden vuoden aikana, asuntolaina ei ole vielä ehtinyt lyhentyä kovinkaan merkittävästi. Monet pohtivat, haluavatko kasvattaa lainataakkaansa tässä epävarmassa ajassa.

– Kuluttajien luottamusta varmasti vahvistaisi, jos Ukrainaan saataisiin kestävä ja oikeudenmukainen rauha. Ja asuntomarkkinoiden selkeämpi piristyminen edellyttää kuluttajien luottamuksen vahvistumista. Suunta kuitenkin on edelleen oikea, toteavat Rantanen ja Grönlund.

Lähde: KVKL:n Hintaseurantapalvelu

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta lisää:

Säästöpankin brändikuva.Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

 

 

Tommi Gronlund - Nooa Säästöpankki.Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
Hae asuntolainaa

Ajankohtaista