Me autamme sinua näkemään pidemmälle ja säästämään siihen mihin tahdot

Lokakuu on aina ollut säästöpankkilaisille erityisen tärkeä kuukausi, sillä silloin säästäväisyys saa ansaitsemaansa jalansijaa. Vuodesta 1924 lähtien on lokakuun viimeisenä päivänä vietetty kansainvälistä säästäväisyyspäivää, jota Säästöpankit ympäri Suomen juhlistavat erilaisin tavoin. Säästäväisyyspäivän ympärille on kehittynyt säästäväisyysviikko. Someron Säästöpankissa vietetään tänä vuonna loka- ja marraskuussa todellista säästäväisuuskuukautta aiemmin vietetyn säästäväisyysviikon sijaan. Sokerina pohjalla toimme julkisuuteen pankkimaailmalle nykypäivänä poikkeuksellisen laajenemisuutisen!

Me Säästöpankissa autamme sinua näkemään pidemmälle

Säästäväisyyskuukausi startattiin torstaina 24.10. järjestetyssä sijoitusillassa, jonka teemana oli vaurastuminen. Puhujina olivat Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen sekä Sp-Rahastoyhtiön osakesalkunhoitaja Johan Hamström, jotka kertoivat tämän hetkisestä markkinatilanteesta sekä laatuosakkeista. Illan aikana yleisö sai tämän hetken tärpit sijoittamiseen sekä kurkistuksen salkunhoitajien tapaan arvioida osakkeiden kannattavuutta. Säästäväisyyskuukauden juhlinta loppuu Salon sijoitusiltaan tiistaina 12.11.

Maailmalla tapahtuu jatkuvasti, mitkä ovat vaikutukset Suomeen?

Mediassa on uutisoitu jo pidemmän aikaa talouden synkistä näkymistä ja välillä sana romahdus välähtää lehtien otsikoissa. Mutta onko kyseessä kuitenkaan varsinainen talouden romahdus? Pääekonomisti Mikkonen korostaa median taipumusta värittää suhdanneheittelystä johtuvaa normaalia taantumaa. Tosiasia on kuitenkin se, että maailmantaloudessa eletään hektisiä aikoja, sillä globaaleja markkinoita pitää varpaillaan niin kauppasota USA:n ja Kiinan välillä, Brexit sekä Kiinan taloudellisen aseman muutos markkinoilla. Olemme pienenä talousmaana alttiita markkinoiden ailahteluille, joten tilanteiden muuttuminen vaikuttaa vääjäämättä Suomenkin tilanteeseen. Vaikka välillä tuntuisi siltä, että elämme täydessä myllerryksessä, pitäisi kuitenkin muistaa, että hyviä asioita tapahtuu päivittäin ja hieman jopa vaivihkaa – näistä valtamedia harvemmin muistaa uutisoida.

Suomessa tilanne on kotitalouksilla kuitenkin hyvä, vaikka luottamus sijoitusmarkkinoihin onkin hieman horjunut. Kotimaassa talouskasvu on toki hieman hidastunut, mutta niin ikään talouden romahtamisesta ei ole kyse. Velalliset kotitaloudet saavat nauttia negatiivisesta, tai ainakin hyvin alhaisesta, korosta vielä pitkään. Tässä korkotilanteessa piilee kuitenkin kompastuskivi heille, jotka ovat tottuneet säästämään varansa talletustileille, sillä pitkässä juoksussa inflaatio nakertaa talletuksien ostovoimaa. Mikkonen muistuttaa, että vaikka talletussumma pysyisi tilillä samana, niin rahan arvo tulee kuitenkin olemaan vähäisempi vaikkapa 10 vuoden kuluttua. Siksi olisikin tärkeää puntaroida omia tavoitteitaan säästämiselle – löytyisikö sijoittamisesta keino vauraampaan elämään? Jos pitkäaikaista varallisuutta on kertynyt, niin talletuksien sijaan rahojaan sijoittamalla pääsee kiinni parempiin tuottoihin.

Kuinka sijoitettujen rahojen käy markkinoiden myllerryksessä?

Vaikka tilanne olisikin markkinoilla hetken epävakaa, sijoittaminen silti kannattaa. Sijoittaminen vaatii kahta asiaa: pitkäjänteisyyttä sekä riskinsietokykyä. Vaikka osakekurssit vaihtelevat välillä rajustikin, niin rajuja muutoksia pehmentää pitkän aikavälin tarkastelu. Riskin sietäminen tulee esiin juurikin osakemarkkinoiden dynaamisuudesta. Jokapäiväisellä osakesalkun kyttäämisellä ei tule kuitenkaan hullua hurskaammaksi, vaan tässäkin tulee pitää mielessä pidemmän aikavälin tavoitteesi sijoitukselle. Alla oleva kuva havainnollistaa, kuinka säästäminen rahastoon on poikinut oivan pesämunan:

 

Kuvasta selviää hyvin se, miksi sijoittaminen vaatii riskin sietokykyä sekä säntillisyyttä – matkan varrella olleet muutamat notkahdukset eivät ole menoa hidastaneet.

Pitkäjänteisyyden ja riskin sietokyvyn lisäksi tulisi muistaa, että samaan koriin kaikkia munia ei kannata kuitenkaan laittaa, vaan menestyksekäs sijoittaminen vaatii myös hajauttamista. Samoin kannattaa välttää omiin ideoihinsa rakastumista, Mikkonen muistuttaa. Tällä hän tarkoittaa sitä, että kannattaa pitää mieli avoinna ja kuunnella, mitä ympärillä tapahtuu, sillä joskus aluksi hyvältä tuntunut idea voikin osoittautua joksikin muuksi ajan saatossa. 

Säästämisbarometri 2019

Säästöpankin tuoreen Säästämisbarometrin mukaan suurin osa ihmisistä säästää pahan päivän varalle, eläkepäiviä varten sekä lomamatkoille. Säästämisbarometri vahvisti käsitystä siitä, että rikastuminen ja vaurastuminen kiinnostavat suomalaisia. Kiinnostus vaurastumiseen näkyy muun muassa siinä, että jopa 39 % suomalaisista ilmoitti lisäävänsä tai aloittavansa sijoittamisen tai säästämisen seuraavan vuoden aikana. Säästämisen ja sijoittamisen jo aloittaneista 73% on tyytyväisiä päätöksestään ryhtyä säästämään.

Säästämisbarometristä käy ilmi, että yrittäjät erottaa muusta väestöstä suunnitelmallisuus. Yrittäjät myös säästävät ja sijoittavat koko väestöä selkeästi enemmän. Säästämisbarometri 2019 toteutettiin 18-69 vuotiaille suomalaisille internet-kyselynä syyskuussa 2019.

Paras aika aloittaa säästäminen oli eilen – toiseksi paras aika on tänään

Someron Säästöpankki on sijoitusiltojen lisäksi järjestänyt monia säästämiseen ja sijoittamiseen keskittyviä tapahtumia koko säästäväisyyskuukauden ajan. Asiantuntijamme ovat käyneet antamassa talouskasvatusta yläkoululaisille, talousohjausta maataloussektorille ja finanssivalmennusta yrittäjille. Pankin järjestämä kokopäivän bussimatkan Sijoitus Invest 2019 –messuille Helsinkiin järjestetään marraskuun lopussa. Pankkialan yllättävin uutinen julkaistiin säästäväisyyspäivänä, kun ilmoitimme uuden toimipisteen avaamisesta Kemiönsaarelle. Säästäväisyyteen ja sijoittamiseen liittyvät markkinakatsaus webinaarit järjestetään kuukausittain, joihin jokainen kiinnostunut voi osallistua. Salon konttori järjestää myös webinaari-aamuja, jolloin webinaaria voi seurata yhdessä pankin asiantuntijan kanssa. 

Tapahtumiimme ovat kaikki lämpimästi tervetulleita – niin uudet, nykyiset kuin tulevatkin asiakkaat!

Säästämisen ja sijoittamisen tiimimme:

Tarja Fröberg
Sijoituspäällikkö, Salon konttori, puh. 029 041 2363

Tuomas Lomakka
Sijoituspäällikkö, Forssan konttori, puh. 029 041 2336

Marja Salminen
Sijoituspäällikkö, Someron konttori, puh. 029 041 2324

Anu Mikkola
Sijoitusneuvoja, Someron konttori, puh. 029 041 2314

Julkaistu
...