”Katse kannattaa kurkottaa myös kuluvaa taloussuhdannetta kauemmas”

Vaisu taloustilanne vaikuttaa edelleen voimakkaasti niin kuluttajien kuin yritysten arkeen. Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen kertoo, missä Suomen taloudessa mennään ja mitä mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan suomalaisille yrityksille.

Henna Mikkonen.

Suomen talous on jo jonkin aikaa tanssahdellut taantuman tuntumassa. Suomen bruttokansantuote supistui vuoden 2022 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla, jolloin käväisimme hetkellisesti taantumassa. Alkuvuosi 2023 käänsi Suomen talouden uudelleen kasvuun, mikä ylitti monen optimistinkin odotukset. Tästä eteenpäin kasvunäkymät ovat kuitenkin jälleen vaisut. Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen ennustaakin Suomen ajautuvan loppuvuonna toiseen lievään taantumaan.

- Kasvuennusteemme Suomen bkt:lle vuonna 2023 on vahvan alkuvuoden ja haastavan loppuvuoden huomioiden pyöreä 0 %. Ei nollakasvua voi toki kovin ruusuisena pitää, mutta tässä tilanteessa selvänä torjuntavoittona kuitenkin, toteaa Mikkonen.

Inflaatio on maltillistumassa ja korkojen nousu lähestymässä loppuaan, joten kotitalouksien osalta valoa näkyy jo tunnelin päässä. Samaan aikaan monella alalla on tullut voimaan totuttua suuremmat palkankorotukset ja työmarkkinatilanne on hyvä, vaikkakin pientä heikkenemistä on jo työmarkkinoillakin nähtävissä. Näiden seurauksena ostovoiman supistuminen on tulossa päätökseensä, vaikka pudonneen ostovoiman palautuminen ottaa oman aikansa.

Yritysten näkymät säilyvät vaikeina, mutta elämää on kuluvan suhdanteen jälkeenkin

Suomalaiset yritykset ovat toistaiseksi pärjänneet olosuhteisiin nähden kohtuullisen hyvin. Suomalaisten pörssiyhtiöiden kurssikehitys on toki ollut viime aikoina selvästi heikompaa kuin eurooppalaisilla yrityksillä keskimäärin, mutta pörssikurssit katsovatkin tulevaisuuteen, eivät menneisyyteen.

- Yritysten haasteisiin ei valitettavasti ole näköpiirissä nopeaa helpotusta, vaan tulevaisuuteen liittyy monia epävarmuuksia. Yritysten luottamus tulevaan onkin heikentynyt ja asettunut selvästi alle pitkän ajan keskiarvon. Kaikilla toimialoilla yhteinen nimittäjä on se, että korkojen nousu alkaa näkyä taloudessa täydellä voimallaan, Mikkonen kertaa.

Eniten kasvua estävät kysyntähaasteet ja moni yritys kärsii yhä myös työvoimapulasta. Konkurssien määrä on nousussa. Mikkosen mukaan katse kannattaa kuitenkin kurkottaa myös kuluvaa taloussuhdannetta kauemmas.

Kuka johtaa vihreää siirtymää?

Tällä hetkellä Suomessa suunnitellaan ja tehdään paljon vihreän siirtymän investointeja. Yritysten investointiaste kasvoi viime vuonna.

- Vihreästä siirtymästä on puhuttu pitkään, mutta nyt Suomelle on avautumassa tekojen tasolla ”mahdollisuuksien ikkuna”. Jos onnistumme tässä hyvin, vihreä siirtymä voi tarjota meille uudenlaisia kasvumahdollisuuksia ja tulevaisuuden työpaikkoja. Ja niitä jos mitä Suomen vanheneva kansantalous tarvitsee, Mikkonen huomauttaa.

Valtioneuvostolle laadittu tuore selvitys kertoo kiinnostavan yksityiskohdan suomalaisyritysten suhtautumisesta. Suuremmissa yrityksissä vihreä siirtymä koetaan positiivisena kasvumahdollisuuksien luojana, kun taas pienemmät yritykset kokevat sen enemmän uhkana. Säästöpankkiryhmän Mikkonen pitää luonnollisena, että isot yritykset ovat etulinjassa vihreän siirtymän toimissa, sillä niillä on enemmän resursseja käytettävissä uuden termistön, sääntelyn ja kehityksen omaksumiseen.

- Moni pk-yrittäjä on ollut viime vuodet kovilla koronan, sodan, energiakriisin ja taloushaasteiden keskellä, jolloin arjen tunnit ovat monella täyttyneet tulipalojen sammuttamisesta. Kannustan silti jokaista pk-yritystäkin miettimään, mitä mahdollisuuksia tai uhkia vihreä siirtymä omalle liiketoiminnalle tuo. Tietoa kannattaa etsiä ja aiheen tiimoilta verkostoitua. Nyt eletään harvinaista hetkeä, jolloin edelläkävijän kilpailuetu voi olla rohkealle yrittäjälle aivan käden ulottuvilla, Mikkonen kannustaa.

Lue Mikkosen koko blogikirjoitus: Pk-yritykset kipuilevat vihreän siirtymän kanssa – ei ehkä kannattaisi!

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti ja kauppatieteiden maisteri, CFA. Maailmantalouden ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi hänen sydäntään lähellä on ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Mikkonen kokee onnistuneensa erityisesti silloin, kun pystyy tuomaan talousasiat lähemmäksi ihmisiä.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kauppalehden blogissa.

Tahdotko varainhoitajaltasi enemmän?

Säästöpankki Yksityispankin asiakkaana saat henkilökohtaista private banking -varainhoitoa varallisuutesi parhaaseen mahdolliseen hoitamiseen. Saat oman yksityispankkiirin, joka huolehtii varallisuudestasi yksilöllisen suunnitelman mukaan. Säästöpankki Yksityispankki – varallisuutesi hoitoa henkilökohtaisesti ja luottamuksellisesti.

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista