Nooa Säästöpankki lahjoitti Korkeasaaren Villieläinsairaalalle

Korkeasaaren Villieläinsairaala on yksi Säästöpankin Hyviä tekoja -kampanjan lahjoituskohteista, jossa tuetaan paikallisia tukea tarvitsevia kohteita, kuten hyväntekeväisyysjärjestöjä, urheiluseuroja ja eläinyhdistyksiä. Nettiäänestyksen perusteella valittu lahjoituskohde, Korkeasaaren Villieläinsairaala sai Säästöpankilta lahjoituksen, jolla hankittiin kaksi liikuteltavaa ulkotarhaa pieneläimille.

Korkeasaaren villieläinsairaalan työntekijä syöttää oravaa.

Säästöpankin vuotuisessa Hyviä tekoja -kampanjassa lahjoituksia tehtiin kaiken kaikkiaan 500 eri kohteeseen. Tukea tarvitsevia kohteita sai ehdottaa ja äänestää netissä. Villieläinsairaalalle lahjoitus on tärkeä, sillä se toimii eläintarhan toimintatulojen lisäksi lahjoitusvaroilla ja Ympäristöministeriön tuella. Myös yksityiset henkilöt voivat lahjoittaa sairaalalle varoja eläinten kuntoutukseen ja toiminnan kehittämiseen.

– Lahjoituksen avulla ostetut tarhat tuovat lisää hoitotiloja potilaille ja mahdollistavat tilojemme muunneltavuutta. Villieläinsairaalan vieressä on tällä hetkellä menossa Kruunusiltojen työmaa, jonka vuoksi kaikkia kiinteitä ulkotarhoja ei voida tällä hetkellä käyttää normaalisti. Uudet tarhat voidaan siirtää työvaiheiden mukaisesti kauemmas meluisilta alueilta, kertoo Villieläinsairaalan kuraattori Ville Vepsäläinen.

Villieläinsairaalaan tuodaan vuosittain hoitoon 1200–1700 luonnonvaraista eläintä

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan tuodaan vuosittain reilusti yli tuhat loukkaantunutta tai orvoksi jäänyttä luonnonvaraista eläintä. Ammattitaitoista hoitoa potilaat saavat Korkeasaaren eläintenhoitajilta, eläinlääkäriltä ja biologilta, jotka ovat työskennelleet pitkään villieläinten kanssa. Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.

– Hoidon tavoitteena on palauttaa eläimet hyväkuntoisina takaisin luontoon, kertoo Vepsäläinen.

Villieläinten hoitoa ei ole Suomessa vastuutettu kenellekään toimijalle, vaikka lain mukaan luonnonvaraista eläintä tulisi auttaa. Potilasmäärät ovat olleet kasvussa, joten Villieläinsairaalan kapasiteetti on ollut kovilla. Viime vuonna hoitoon tuotiin 1291 eläintä ja edeltävänä vuonna jopa 1704 eläintä, pääosin orpoja poikasia tai loukkaantuneita lintuja, oravia tai siilejä. Hoidossa on ollut vuosittain myös esimerkiksi kuutteja ja lepakoita. Vieraslajeja, kuten supikoiria, minkkejä tai city-kaneja sinne ei voida ottaa lainkaan.

Liikuteltavat tarhat sopivat pieneläimille

Nooa Säästöpankilta saatu lahjoitus on suuruudeltaan 1500 euroa ja sillä hankittiin Villieläinsairaalaan kaksi liikuteltavaa ulkotarhaa. Liikuteltava ulkotarha tuo muunneltavuutta ja lisää sairaalan kapasiteettia. Ulkotarha on kooltaan neljä neliötä ja sinne voidaan sijoittaa pieni lintu tai vaikka orava.

– Eläimiin pyritään täällä pitämään mahdollisimman pieni kontakti: vain välttämättömissä hoitotoimenpiteissä eläimeen kosketaan ja muutoin sen annetaan olla rauhassa, kertoo Villieläinsairaalan eläintenhoitaja Laura Pulli.

Liikuteltavat tarhat ovat monikäyttöisiä, sillä potilaita voi kuljettaa sisälle ja ulos tilanteen mukaan. Ulkotarhat sisustetaan potilaan tarpeiden mukaan ja niihin laitetaan esimerkiksi oksia, kiipeilypuita tai vesiallas.

– Isoja lintuja, kuten joutsenia siellä ei voi pitää, mutta tintit, tiaiset ja oravat mahtuvat niihin oikein mainiosti, kertoo Pulli.

Apua tarvitsevia eläimiä voivat tuoda hoitoon yksityishenkilöt tai esimerkiksi pelastuslaitos. Eläimet otetaan vastaan Korkeasaaren eläintarhan portilla ja palautetaan luontoon, kun ne ovat kuntoutuneet tai reipastuneet riittävästi pärjätäkseen taas luonnossa. Monet vammat ovat välillisesti ihmisen syytä: esimerkiksi siima on kietoutunut kaulan tai jalan ympärille ympärille tai koira saattanut purra eläintä.

– Eläin on toipunut, kun se osaa itse etsiä ruokaa, liikkua normaalisti ja pitää sopivan välimatkan ihmisiin, kuvailee eläintenhoitaja Laura Pulli onnistuneen hoidon lopputulosta.

Jos epäilet luonnonvaraisen eläimen tarvitsevan apua, tutustu toimintaohjeisiin Villieläinsairaalan sivuilla: www.korkeasaari.fi/villielainsairaala

 

Hyviä tekoja on Säästöpankin vuosittainen kampanja, jossa tuetaan paikallisia, tukea tarvitsevia kohteita: esimerkiksi hyvää tekeviä järjestöjä, urheiluseuroja ja eläinyhdistyksiä. Vuonna 2021 lahjoituksia tehtiin noin 800 000 euron edestä. Voittoa tavoittelemattomana pankkina, meillä ei mene rahaa osinkoihin. Hyviä tekoja on 200-vuotiaan Säästöpankin toiminnan ytimessä: tahdomme auttaa paikallisesti suomalaisia.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista