Tunteet eivät ole paras sijoitusneuvoja

Säästöpankin brändikuva

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut tunteet pintaan. Lähiympäristömme turvallisuustilanne vaikuttaa muuttuneen. Epävarmuus on noussut sijoitusmarkkinoilla ja yhteiskunnassa laajemmin.

Humanitäärisen kriisin keskellä sijoitusmarkkinoista puhuminen tuntuu vähäpätöiseltä. Oman talouden turvaaminen on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista, jolla voimme varautua tulevaisuutta varten.

Panikoiminen ei hyödytä

Moni sijoittaja miettii, miten sijoituksille käy uutisvirran ollessa sysimusta ja markkinaheilunnat voimakkaita. Tahdomme vaistomaisesti päästä irti epävarmuudesta hinnalla millä hyvänsä.

Geopoliittiset kriisit eivät yleensä ole pitkään kurittaneet markkinoita joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, mutta silloinkin palautuminen on ollut suhteellisen nopeaa.

Valitettavasti tunteet eivät ole paras sijoitusneuvoja. Toimimalla pelon vallassa aiheutat hallaa omalle sijoitustavoitteellesi.

Kolme käytännön ohjetta sijoitustavoitteen turvaamiseen:

1. Rauhoita tilanne

Uutisvirran ja kurssiliikkeiden jatkuva seuranta pahentaa tilannetta. Tee jotain, joka saa ajatuksesi irti sijoituksistasi. Omalla kohdallani ruutujen sulkeminen, liikunta ja hyvät kirjat ovat auttaneet.

2. Ymmärrä mitä omistat

Älä omista mitään, mistä et ole tehnyt taustatutkimusta tai ymmärrä sen keskeisiä ajureita.

Kun ymmärrät mitä omistat, osaat arvioida ovatko nähdyt kurssiliikkeet perusteltuja vai ainoastaan heijastus vallitsevasta pelkotilasta.

3. Varmista järkevä hajautus

Puutarhuri ei pysty hallitsemaan säätä, mutta hän voi luoda puutarhan, joka kukoistaa mahdollisimman monessa olosuhteessa.

Meidän pitäisi pyrkiä samaan eli luomaan salkku, jonka alla olevat kassavirrat pitkällä tähtäimellä eivät ole riippuvaisia samoista muuttujista. Tämä tekee salkusta pidemmällä aikavälillä kestävän, sillä tulevaisuutta on vaikea ennustaa.

Markkinoiden laskiessa tuotto-odotukset nousevat

Pidemmän aikavälin sijoittajan kannattaa ehdottomasti hyödyntää markkinatilanne. Markkinoiden laskiessa tulevaisuuden tuotto-odotukset nousevat. Ostaminen voi tuntu vaikealta ja siksi kannattaa automatisoida ostopäätökset, esimerkiksi aloittamalla kuukausisäästäminen.

Muista: Tämäkin sijoitusmyrsky tyyntyy aikanaan!

Johan Hamström on Kauppatieteiden maisteri ja Säästöpankkien Varainhoidon osakesalkunhoitaja. Hamström menestyi parhaana suomalaisena Eurooppa-osakkeiden salkunhoitaja -sarjassa Citywire Nordic Awardseissa 2019. Hamströmin kynästä syntyy monipuolista pohdintaa sijoittamiseen, talouden hallintaan ja vaurastumiseen liittyen.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kauppalehden blogissa.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista