Kotipizzan toimitusjohtaja Tommi Tervanen: koskaan ei voi olla 100-prosenttisen varma

”Jokaisen kannattaa kysyä itseltään, mikä on se voima, joka ajaa juuri sinua eteenpäin. Minulle se on yrittäjyys. Se, että saan tehdä juuri sitä, mitä tahdon ja mitä kaikkein eniten rakastan”, kertoo Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen.

Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen kertoo ajatuksiaan yrittäjyydestä.
Tommi Tervanen on kiistatta yksi Suomen menestyneimmistä yrittäjistä. Mutta mitkä ovat hänen parhaita hetkiään yrittäjänä? Tai miten hän suhtautuu epäonnistumiseen? Entä mitä tahto hänelle merkitsee? Tässä juttusarjassa haastattelemme suomalaisia yrittäjiä ja arjen sankareita. 

Tommi Tervanen, mikä sai sinut lähtemään yrittäjäksi? 

Olin ennen yrittäjäksi lähtemistä töissä toisella ja piilevä yrittäjägeeni alkoi nostaa päätään – ja itsekin ihmettelin sitä! Oli huikea hetki tajuta haluavansa yrittäjäksi. Ensimmäiseksi huomasin, kuinka aistini terävöityivät. Yrittäjänä aloin tarkkailla ympäristöä ihan toisella tavalla. Kun olen lähtenyt yrittäjäksi, en ole mennyt töihin, vaan lähtenyt elämään sitä yrittämistä.

– Mikä on suurin onnistumisesi yrittäjänä? 

Ehdottomasti hienointa on ollut se, että olen pystynyt mahdollistamaan toisten unelmia. Yhtenä esimerkkinä on Bangladeshista Suomeen tullut Ibraham Khalil, joka toimii meillä yrittäjänä ja pyörittää nyt neljää Kotipizza-ravintolaa. Ibraham on itsesaavuttamallaan vauraudella pystynyt avaamaan koulun köyhään kotikyläänsä. Koulussa on nyt 100 oppilasta. Minulle yrittäjyys ja vastuullisuus näkyvät parhaiten tällaisissa hetkissä. Hetkissä, jotka ovat ihan käsittämättömän hienoja.     

– Mitä, jos epäonnistuu yrittäjänä?

Myös epäonnistuminen kuuluu oleellisesti yrittämiseen. Fakta on, että ne, jotka eniten menestyvät myös ottavat eniten turpaansa. Yrittämisen polku on vahvasti tekemällä oppimista. Ei löydy yhtä ohjekirjaa, johon voisi aina tukeutua ja silloin myös aina tulee kolhujakin. Olen itsekin tehnyt paljon virheitä ja näen ne mahdollisuuksina oppia. Moka on lahja -sanonta pitää paikkaansa. 

Yrittämisessä pelottavinta on yksinäisyys ja vaikeat ajat, jolloin ei näe selvästi seuraavaa päivää. Olen yrittäjänä ollessani huomannut olevani ikuinen optimisti: kun oven alta tulee vähän valoa, niin sitä kohti mennään. Pitää vaan uskoa seuraavaan päivään ja jaksaa olla valmis tekemään töitä ja luoda uutta.

– Mikä on mottosi yrittäjänä? 

Minulla ei ole varsinaista mottoa, mutta minua eteenpäin ajava voima liittyy yrittäjän terveeseen riskinottokykyyn. Ajattelutapaani kuvaa hyvin lause ”Jos olet 70-prosenttisen varma asiasta, tee se”. Tähän kiteytyy mielestäni hyvin yrittäjyyteen tarvittava tahto, intuitio ja riskinottokyky. Et voi koskaan olla 100-prosenttisen varma. 

– Mikä merkitys tahdolla on sinulle?

Tahtominen on minulle tapa olla elämässä kiinni. Se tarkoittaa sitä, että on utelias joka päivä ja selvittää uusia asioita. Minulle yrittäminen on matka, jolle asetan jatkuvasti tosi vahvoja tavoitteita ja määrittelen, miten niihin pääsen. Tahtominen ja pärjääminen ovat 70 prosenttia riittää -ajatteluun uskomista.

Yrittäjyys on todella hieno matka ja pitää vain uskaltaa lähteä liikkeelle. Siitä seuraa sitten erilaisia matkoja: toiset vähän hoipertelevat ja toiset marssivat määrätietoisemmin, mutta sekin kuuluu asiaan. Suomessa on valtava määrä talenttia hyödynnettävänä. 
 

Tahdotko yrittäjäksi? Tutustu yrityksen perustamiseen tai jätä yhteydenottopyyntö

Tässä artikkelisarjassa haastatellaan yrittäjiä, suomalaisen arjen sankareita. Lue muut sarjan haastattelut:

Spelttiviljelijä Simo Larmo Birkkalan tilalta: olen kasvanut yrittäjyyteen lapsesta saakka

Sisustussuunnittelija Laura Seppänen: yrityksen perustaminen ei pelottanut

Jungle Juice Bar -yrittäjä Noora Fagerström: yrittäjänä täytyy uskoa itseensä

Hyvinvointiyrittäjä Nanna Karalahti: pelko on menestymisen este 

Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista