Asumisen kustannusten nousuun on syytä varautua viimeistään nyt

Nyt on se hetki, kun jokaisen asunnonomistajan tulisi tehdä henkilökohtainen riskitesti ja oman talouden suunnitelma sekä varautua asumiskustannusten nousuun. Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti ja Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen uskovat korkojen kääntyvän nousuun arvioitua nopeammin. Myös asumiseen suoraan liittyvien muiden kustannusten nousu tulee jatkumaan Suomessa.

Säästöpankin brändikuva.

– Jo selvästi nähtävissä oleva inflaation kiihtyminen on seurausta yleisten korjauskustannusten, polttoaineiden ja energian hinnan noususta. Ja koska inflaatioon yleensä vastataan koronnostoilla, uskon EKP:n aloittavan ohjauskorkonsa nostamisen aikaisemmin kuin vielä hetki sitten ennakoitiin, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Koronnostot voivat alkaa jo lähikuukausien aikana. Siitä, että inflaatio laskisi takaisin alhaiselle tasolle, ei ole mitään takeita.

– Korot voivat nousta miinukselta plussan puolelle yllättävän nopeastikin. Ja kun nousu alkaa, se yleensä myös jatkuu. On kuitenkin mahdotonta sanoa, mille tasolle korot nousevat. Itse uskon korkojen nousevan maltillisesti.

– Nyt on vielä mahdollisuus suojata oma asuntolaina koronnousulta edulliseen hintaan. Korkosuojauksen voi tehdä vaihtamalla koko laina tai vähintäänkin puolet siitä vielä toistaiseksi erittäin edulliseen kiinteään korkoon, korkoputkeen tai korkokattoon. Korkojen noustessa myös suojausvälineiden hinnat nousevat.

– Monella pk-seudun asuntovelallisella on talous vedetty niin tiukille, että jo prosentin nousu lainan viitekorossa tuntuu kuukausierässä. Esimerkiksi 250 000 euron lainassa se tarkoittaisi yli 100 euron lisäerää kuukausittain 15 vuoden maksuajalla laskettuna. Jokaisen asuntovelallisen kannattaisikin nyt laskea ihan konkreettisesti, miten koronnousut vaikuttavat omiin asumiskuluihin ja muista päivittäisistä menoista selviytymiseen, sanoo Jäntti. 

Myös korjausrakentaminen ja remontointi tulevat kallistumaan entisestään 

– Omaa asumista olisi järkevää suunnitella aina kymmenen vuoden perspektiivillä. Suomalaisten talouden osaamisessa on valitettavasti paljon petrattavaa asunnon omistamiseen ja ostamiseen liittyen, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Vaikka kiinteistöjemme valtavasta korjausvelasta on jo pitkään puhuttu julkisuudessa paljon, yhä edelleen monissa pk-seudunkin vanhoissa taloyhtiöissä pakollisia korjauksia siirretään vuodesta toiseen eteenpäin yhtiökokousten päätöksillä. Korjausvelkaa vähätellään ja vastikkeet halutaan pitää mahdollisimman alhaisina oman asumisen ajan ymmärtämättä, että korjausten siirtäminen vasta kalliiksi tuleekin. 

– Asumiseen suoraan liittyvät kustannukset ovat jo nyt selkeässä kasvussa. On myös varmaa, että korjausrakentamisen, energian ja polttoaineiden hinnat tulevat jatkamaan nousuaan myös tulevaisuudessa, Rantanen jatkaa. – Esimerkiksi sähkön hinta on Suomessa ollut vielä kohtuullisen edullista verrattuna moniin Euroopan maihin. Esimerkiksi Saksassa ja Englannissa sähkö maksaa kaksi kertaa enemmän kuin meillä. Uskon, että erot tulevat kaventumaan ja sähkön hinta nousemaan Suomessa. Asumiskustannukset eivät tule meillä laskemaan, vaan päinvastoin.

– Tänä päivänä tehty remontti on kymmenen vuoden päästä halpa remontti. Mitä pidemmälle korjauksia ja remontteja siirtää, sitä enemmän ne tulevat maksamaan. Ja kuitenkin ne remontit on pakko tehdä, sanovat Jäntti ja Rantanen. – Jokainen remontti on aina myös asunnon tai kiinteistön arvoon positiivisesti vaikuttava investointi. Jos ylläpitoremontteja ei tee, asunnon tai kiinteistön arvo laskee.

– Nyt on oikea aika tehdä korjausremontteja ja investointeja, eikä siirtää niitä huomiseen. Vielä toistaiseksi talous on hyvällä kasvukäyrällä, korot ovat alhaalla ja laina edullista, toteavat Jäntti ja Rantanen. – Myös heidän, joilla ei vielä ole remonttipaineita, kannattaisi varautua nyt.

– Fiksu talouden suunnittelu, lainan suojaaminen ja sijoitusten hajauttaminen ovat tehokasta vastalääkettä korkojen nousuun. Säästäminen on paras keino varautua tuleviin korjauksiin ja korjausvelan torjuntaan.

Varaudu asunnonomistajana niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa 

– Voimme jokainen vaikuttaa omiin asumiskustannuksiimme, toisin kuin esimerkiksi energian hintaan. Jokaisen osakkeenomistajan tulisi olla kiinnostunut oman taloyhtiönsä asioista ja pyrkiä aktiivisesti vaikuttamaan siihen, että kiinteistön kuntoon ja arvoon vaikuttavia tärkeitä peruskorjauksia tehdään ajoissa, korostaa Rantanen. 

– Ennustettavuus on tänä päivänä entistä tärkeämpää. Korjausvelasta kannattaa ottaa selvää. Jokainen osakas voi halutessaan vaikuttaa oman taloyhtiönsä asioihin ja päätöksentekoon. Jokaisella on myös vastuu yhtiön kunnosta, Rantanen jatkaa.

– Fiksu asunnonostaja perehtyy huolellisesti asunnon, kiinteistön ja taloyhtiön elinkaareen ja taloustietoihin. Asuntoinvestointi on ylivoimaisesti suurimman osan suomalaisen elämän suurin ja tärkein investointi, siksi siinä kannattaa käyttää malttia ja päteviä asuntokaupan ammattilaisia apuna, toteavat Jäntti ja Rantanen. 

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

Esa JänttiEsa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista