Meidät on luotu epäonnistumaan - näillä eväillä menestyt sijoittajana!

Johan Hamström

Meidät on luotu epäonnistumaan - näillä eväillä menestyt sijoittajana!

Viime vuonna osakesijoitukset tuottivat keskimäärin kolmekymmentä prosenttia. Olemme saaneet lukea lehdistä ja sosiaalisesta mediasta tavallisten ihmisten sijoittamiseen liittyviä menestystarinoita. Tämä on herättänyt suuren yleisön kiinnostuksen. Myös sijoittamatta jättäminen on kaduttanut monia.

Varmaan osittain juuri tästä syystä viime aikoina rahaa on virrannut kiihtyvällä tahdilla sijoitusrahastoihin ja osakesäästötilejä on avattu ennätysmäärä. Osakesijoittamisen aloittaminen on järkevä päätös, sillä se kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä. Tutkimuksen mukaan historialliset reaalituotot ovat olleet noin seitsemän prosenttia vuodessa, toisin sanoen kymmenessä vuodessa sijoitusten ostovoima on tuplaantunut.

Hyvinä aikoina onkin helppoa olla osakesijoittaja. Ongelmat alkavat, kun markkinat kehittyvät lyhyellä aikavälillä odottamattomalla tavalla. Epäusko iskee. Päätöksiä tehdään tunteiden vallassa. Tämä on meille pitkällä aikavälillä todella epäedullista. Koska aivomme on ohjelmoitu pakenemaan leijonia eikä hahmottamaan todennäköisyyksiä, emme voi asialle mitään. Tästä ei ole kuitenkaan meille hyötyä sijoittajina.

Kantapään kautta opittua

Oma kiinnostukseni osakesijoittamiseen heräsi 1990-luvun loppupuolella IT-huuman aikaan. Korvasin innokkuudellani taitojen puutteen. En kyseenalaistanut enkä ymmärtänyt millaisia tulevaisuuden odotuksia osakekurssit pitivät sisällään. Seurasin trendejä ja tunsin kuuluvani joukkoon. Kesätyörahathan siinä meni, mutta samalla opin monta arvokasta asiaa. Opin, että osakkeiden hinnoittelulla on merkitystä ja sen, että kun ”helppo raha sokaisee”, taustatyö jää usein tekemättä. Opin, että en välttämättä aina ole oikeassa. Opin hajauttamaan.

Ensimmäisen osakerahaston sain hoitaakseni alkuvuodesta 2009. Toisten elämänsäästöjen sijoittaminen tuo mukanaan aivan erilaisia paineita kuin omien varojen pyörittäminen. Pelkäät, mitä epäonnistumisesta seuraa. Työsi jälki on joka päivä kaikkien nähtävissä. Päätöksiäsi kyseenalaistetaan jatkuvasti. Houkutus mennä virran mukana on iso. Haluat sijoittaa niihin tuttuihin ja turvallisiin yrityksiin, jotka luulet tuntevasi. Tutustut osakeanalyytikoihin ja yritysten edustajin. Riski lumoutua näiden tarinoista on huomattava. Kun vihdoin löydät voittajan, niin myyt sen liian aikaisin koska pelkäät menettäväsi jo saavuttamaasi mitätöntä tuottoa. 

Tiedosta sudenkuopat, tee suunnitelma niiden välttämiseksi ja toimi sen mukaan

Vuosien varrella on tullut niin onnistumisia kuin epäonnistumisia. Olen oppinut, että jos haluat onnistua sinun pitää luoda itsellesi säänkestävä sijoitussuunnitelma ja noudattaa sitä orjallisesti. Pitää olla kärsivällinen ja sisäistää maailman kahdeksas ihme, korkoa korolle -käsite. Tarinat ovat kiehtovia, mutta faktat ratkaisevat. Parhaat tuotot syntyvät, jos on valtavirrasta eroava näkemys, olet oikeassa ja olet toiminut näkemyksesi pohjalta. Sinun pitää myös osata myöntää, että olet usein väärässä ja rajata mahdolliset tappiosi.

Älä pelkää osakesijoittamista, vaan luo itsellesi toimintakehikko, jolla nostat todennäköisyyttä pysyä pelissä mukana myös silloin, kun tuntuu epämiellyttävältä. Muista, että sijoittamisen ei pidä olla hauskaa, vaan mahdollisimman tylsää.

Vinkit pähkinänkuoressa

  • Tee sijoitussuunnitelma. Pysy suunnitelmassa. Ole kärsivällinen.
  • Ymmärrä mihin sijoitat. Tarinat ovat todellisuutta hienompia.
  • Tee sijoittamisesta automaattista (=kuukausisäästäminen).
  • Hajauta.
  • Nuku yön yli ennen isoja päätöksiä.Seuraa sijoitustesi kehitystä epäsäännöllisesti.
  • Keskity salkun kolmen ja viiden vuoden vuosituottoihin.

Lukusuosituksia, jotka auttavat sinua kehittymään sijoittajana

  • Jacob Taylor: The Rebel Allocator
  • Daniel Crosby: The Behavioral Investor 
  • Richard Thaler: Misbehaving: The Making of Behavioral Economics
  • Howard Marks: Mastering the Market Cycle
  • Annie Duke: Thinking in Bets
  • Michael Mauboussin: More Than You Know
  • Daniel Kahneman: Thinking Fast and Slow

Toteutetaan tahtosi ja suunnitellaan sijoittamista yhdessä

Katso pidemmälle – mitä sinä tahdot? Mitä pikemmin aloitat, sitä nopeammin säästösi kerryttävät korkoa korolle ja saavutat tavoitteesi. Varaa aika asiantuntijallemme tai suunnittele sinulle sopivaa säästämisen tapaa säästölaskurilla.

Johan Hamström on Kauppatieteiden maisteri ja Säästöpankkien Varainhoidon osakesalkunhoitaja. Hamström menestyi parhaana suomalaisena Eurooppa-osakkeiden salkunhoitaja -sarjassa Citywire Nordic Awardseissa 2019. Hamströmin kynästä syntyy monipuolista pohdintaa sijoittamiseen, talouden hallintaan ja vaurastumiseen liittyen.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kauppalehti Studiossa hieman muokattuna.
Kirjoitettu
Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista